Suomen suurin matkablogiyhteisö

Fiskars Wärdshusetin hillitty aamiainen

22.5.2016

Edellisen päivän polkumatkasta väsynyt kroppani heräsi Fiskars Wärdshusetin pehmeistä lakanoista virkistyneenä uuteen aamuun. Tänä päivänä edessä olisi vielä 15 kilometrin pyörämatka takaisin Karjaalle, josta suunnittelin hyppääväni Helsingin suuntaan menevään junaan. Mutta ennen sitä olin aikeissa käyttää kaiken mahdollisen ajan tutustuakseni Fiskarsin ympäristöön.

fiskars (4 of 1)

Onnellisena heräsin ennakkotietoon siitä, että minua odottaisi valmiiksi katettu aamiainen Wärdshusetin ravintolassa. Edellisen illan maittavan pasta/olut -illallisen aiheuttama turvotus oli kutakuinkin laskenut, joten innoissani odotin jo uusia pöytään katettuja herkkuja.

Ilokseni voin teille ilmoittaa, että Fiskars Wärdshusetin aamupala jatkoi samaa hillittyä ja klassista linjaansa, jota koko hotelli edustaa. Ei mitään liikaa, ei mitään puutteita. Olen monesti ihmetellyt valtavien buffet-aamiaisten ylitsepursuavaa tarjontaa. Onhan se vallan viehättävän näköistä, kun pöydät notkuvat upeasti aseteltuja herkkuruokia, mutta harmillisen useasti ruoan laatu on keskinkertaista tai jopa alle sen, ellei kyseessä ole huipputason hotelli. Lisäksi hukkaruoan määrä hirvittää. Kaikki buffetaamiaisissa vierrailleet tietävät, kuinka viime minuuteille asti pöytään kannettaan uutta tavaraa, jotta viimeisimmätkin asiakkaat saisivat jokaisesta 50 ruokalajista  jokikisen suupalan ”tuoreena” napaansa. Mitä tehdään ylijäämälle, en edes halua tietää.

wärdshus aamiainen 2wärdshus aamiainen

Tässäkin asiassa Wärdshuset oli kuitenkin onnistunut. Tarjolla oli perus croissantti, karjalanpiirakka, sämpylä -osasto, muutama mehuvaihtoehto, leikkeleitä, kananmunaa sekä jogurttia ja myslivalikoima. Ruoan määrä oli selkeästi mitoitettu täysin hotellivieraiden mukaan, jota arvostin suuresti. Vaikka pöydän antimet olivatkin minimalistisia, ruoka oli kaikilla osa-alueilla tuoreen makuista, ja siten aamiainen oli siis niukasta valikoimastaan huolimatta vallan onnistunut. Laatu korvasi ruoan määrän. Ja mikä parasta, taustalla soiva ihanan rauhoittava jazz loi aamupalahetkeen tunnelmallista seesteisyyttä auringon pilkistellessä sisälle ravintolaan.

Ravintola wärdshusravintola wärdshus 2fiskars wärdhus

Tosin nyt kun katselen näitä kuvia, niin hiukan ihmettelen kuinka (kärjistetysti) tuorekurkku ja tomaattivalikoimasta voisi saadaakaan mitään muuta, kuin mitä se tässä on. Jotenkin se kokonaisuus vaan ratkaisee. Jos jokainen suupala, on tuoretta ja maukasta, on mielestäni ihan sama mitä tarjonta pitää sisällään. Mielummin otan pöydästä hyvää emmentaalia tai maukasta tomaattia, kuin että joutuisin valitsemaan laajasta juustovalikoimasta sen vähimmän huonon vaihtoehdon tai noukkimaan nesteessä lillineitä vettyneitä tomaatteja lautaselleni. Ja ikäväkseni joudun todeta, että kohtalaisen usein olen törmännyt tämäntyyppisiin valtaisiin mutta huonolaatuisiin hotelliaamiaisiin. Sokerina kirsikkakakun pohjalla Wärdshuset aamiaisesta mainittakoon pöytään tarjoiltu kahvi, jota tasaisin väliajoin tultiin kaatamaan lisää. Tällainen palvelu on mielestäni palvelua parhaimmillaan, toisin sanoen paras mahdollinen tapa huomioida asiakas, ja siten siitä jäikin vallan mairitteleva muistijälki.

Kokonaisuudessaan hotellista, ravintolasta, illallisesta ja aamiaisesta jäi niin positiivinen olo, että menisin milloin tahansa tänne uudestaan. Ja tämä ei ole mitään ylitsevuotavaa mainospuhetta, vaan täysin omia mielipiteitäni ja kokemuksiani.

Aamupalan jälkeen oli taas voimaa lähteä tutustumaan kylän vehreään ympäristöön ja Fiskarsia kiertävään luontopolkuun, mutta siitä taida kertoa vasta seuraavalla kerralla lisää.

*Matka on toteutettu yhteistyössä Hotelli-Ravintola Fiskars Wärdshusetin kanssa. Kiitos tästä upeasta, rentouttavasta ja antoisasta vierailusta!*


Käy tykkäämässä Facebookissa ja seuraamassa Instagramissa!

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply Kohteena maailma / Rami 29.5.2016 at 18:35

    Fiskarsiin tarvis mennä taas kesällä. Tosin ilman aamiaista, päiväreissulle 🙂

    • Reply Outi 31.5.2016 at 22:09

      Vahva suositus! Toivottavasti osuu säät kohdilleen 🙂

  • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 29.5.2016 at 09:29

    Hyvät aamiaiset tekee reissusta kuin reissusta vielä astetta paremman! Kaunis miljöö, kyllä tuolla kelpaa seikkailla!

  • Reply Johanna @ Out of Office 28.5.2016 at 23:07

    Fiskars on aivan ihana! Olen kerran Wärssyn terassilla nauttinut elämäni parhaan risoton. Itse hotelli on vielä kokematta, mutta haluaisin kyllä yöpyä siellä.

    Siellä luontopolullakin olen käynyt. Tosin sateisena ja hämäränä myöhäissyksyn päivänä, joten sinnekin pitäisi mennä kesällä uudelleen.

    • Reply Outi 29.5.2016 at 11:01

      Vaikea sanoa kuinka tuo luontopolku syksyllä toimii, mutta alkukesästä oli hyvinkin tunnelmallinen 🙂

      Ja Wärssyn kotoisalla terassilla kyllä viihtyisi pidempäänkin!

  • Reply Reetta / Matkasto 28.5.2016 at 21:16

    Viimeisestä Fiskarsin-reissusta on aivan liian pitkä aika! Muistan, että paikka oli sykähdyttävä, ja ajattelin, että siellä pitää alkaa käydä säännöllisesti. Mutta eipä näköjään ole tullut käytyä. Olisi ollut kiva nähdä, miltä tämä hotellirakennus näyttää ulkoapäin – googlasin paikan nettisivut, ja sieltä selvisi, että hotelli on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti (vuodesta 1836) toiminut majatalo! Mielenkiintoinen yksityiskohta! Mutta ilmeisesti tuo viimeisen kuvan punainen rakennus siis ei ole itse hotelli…? Tänne olisi mukava viedä vaikka ulkomaalaisia vieraita. Täytyypä tosiaan laittaa tämän kesän listalle Fiskars! 🙂

    • Reply Outi 29.5.2016 at 11:03

      Kyllä näin on, Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo. Siitä jossain kirjoituksessa mainitsikin, ja ehkä juuri tuo tieto tekee paikasta vieläkin tunnelmallisemman. Kyllä ehdottomasti suosittelen lisäämään Fiskarsin kesäsuunnitelmiin. Sen verrna tunnelmallinen paikka oli 🙂

  • Reply lena 28.5.2016 at 11:12

    Kävisin tuolla ehdottomasti, jos olisi yhtään lähempänä. Harvoin eteläisessä Suomessa tulee käytyä, ei ikinä harmillisesti osu reitille. 🙁 Oon lukenut tosi paljon blogeista paikasta (en varmaan muuten tietäisi edes Fiskarsista mitään) ja olen aika vaikuttunut. 🙂 Ja just näin, laatu korvaa määrän, aamupalallakin.

    • Reply Outi 29.5.2016 at 11:08

      Fiskars on kyllä semmoisessa paikassa ettei sinne vahingossa helposti elsy, saati jos asuu kauempana. Mutta itse kyllä kerran käyneenä ja Helsingissä asuessani vannon, ettei kerta jäänyt viimeiseksi 🙂

  • Reply Heidi / Maailman äärellä 27.5.2016 at 21:33

    Pöytään tarjoiltu kahvi kertoo jo paljon. Ja jazz-musiikki. Sellaisessa paikassa aamupalakaan ei voi olla huono. Minulla on Fiskars vielä kokonaan kokematta, ehdottomasti sinne pitää minunkin joskus päästä. Pitää laittaa muistilapulle, jos vaikka seuraaavana kesänä sinne suunnalle Suomi-reissullani.

    • Reply Outi 28.5.2016 at 00:52

      Jazz ja aamiainen ovat kyllä reseptinä varsin toimiva. Rauhallinen miljöö ja joku kaatamassa kahvia kuppiin, niin ei voi muuta kuin nauttia 🙂

  • Reply Saana | Live now – dream later 27.5.2016 at 11:09

    Näyttääpä viihtyisältä paikalta. Mun pitää häpeillen tunnustaa, etten ole koskaan käynyt Fiskarsissa. Haluaisin kyllä, ja jonakin päivänä vielä senkin reissun toteutan! Aamiaisen suhteen minäkin olen samoilla linjoilla muiden kanssa. Todella usein nämä ”herkkuja notkuvat buffetpöydät” sisältävät kaikkea muuta kuin herkkuja. Valmislihapullat, mauttomat munakkaat ja kuivat kurkut eivät kauheasti houkuttele. Henkilökohtainen palvelu sen sijaan muistetaan, se on tänä päivänä todellista luksusta. Kuten tuo mainitsemasi kahvitarjoilu – ihanaa! 🙂

    • Reply Outi 28.5.2016 at 00:50

      Aivan totta, henkilökohtainen palvelu vaikkei olisikaan mitään sen suureellista, jää vaan ihan älyttömän hyvin mieleen 🙂

      Ja minäkään en tosiaan aiemmin ollut Fiskarsissa ollut. Jotenkin on tullyt ajateltua sitä niin kaukaisena paikkana, kunnes valkeni, että Helsingistä hurauttaa sinne tunnissa. Ensimmäinen muttei varmana viimeinen retki sinne 🙂

  • Reply Tanja/Levoton Matkailija 27.5.2016 at 08:38

    Ihan totta, ei aamiaisen aina tarvitse sisältää 100 eri ruokalajia. Vaikka iso valikoima onkin kiva, niin onhan tuollainen ”less is more” parempi. Vähän laadukkaita tuotteita on parempi kuin paljon huonoja 🙂

  • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin 27.5.2016 at 00:56

    Aivan totta puhut hotelliaamiaisista! Vaikka onkin ihanaa, että valikoimaa on paljon (etenkin heille, joilla on erikoisruokavalio tai allergioita), niin usein aamupalabuffetit on vähän övereitä. Ainakin itse olen monesti toivonut, että esimerkiksi croissantit ja muut olisivat siinä tapauksessa edes pienempiä. Kun kaikkea haluaisi maistaa, mutta palaset on isoja, jää helposti jotain yli, mikä on tosi sääli. Multa ainakin iso peukku luomulle ja lähiruoalle!

  • Reply Elämää ja Matkoja 26.5.2016 at 21:16

    Olen ihan samoilla linjoilla siitä, että laatu ennen määrää, pätee monen asian suhteen. Paljon mieluummin nauttii laadukkaista luomu- ja lähituotetuista aamiaistuotteista vettyneen mauttoman mätön sijaan. Wärdshuset vaikuttaa ihanan historialliselta ja hyvältä majapaikalta, kävinkin heti kurkkaamassa heidän nettisivuiltaan lisätietoja ! Tämä täytyy pitää mielessä tulevia kesälomareissuja ajatellen, kiitos vinkistä!

    • Reply Outi 26.5.2016 at 21:30

      Ehdoton suositus tosiaan tuonne, jos Fiskarsiin on aikomus mennä 🙂 Kaikin puolin mukava kokemus!

  • Reply Pirkko / Meriharakka 26.5.2016 at 20:02

    Usein vähän ”ylenkatson” hotelliaamiaisia sikäli, kun siksi, että niissä pitää olla kaikki vaihtoehdot, mikä kukaan voisi tykätä syödä, niin kokonaisuudesta tulee niin iso ja sekava ja kun usein vielä päivän ohjelma on sellainen, että parin tunnin kuluttua olisi kiva pitää jo päivän ensimmäinen kahvi/teetauko, niin en haluaisi syödä aamulla kovin paljoa, ja sitten jää tavallaan harmittamaan koko noutopöytä. Mutta pyöräretkellä taitaa mahtavakin aamiainen olla tarpeen!

    • Reply Outi 26.5.2016 at 20:14

      Aivan totta että pyöräretken jälkeen ruoka maistuu, mutta jos tankkaus on edellisenä päivänä ollut sopiva, ei aamupalan siinäkään tapauksessa tarvitse mielestäni olla ylitsepursuava, eli samoilla linjoilla mennään 🙂

  • Reply Hanneli / Duunireissaaja 26.5.2016 at 17:10

    Mä olen käynyt kerran Fiskarsissa pistäytymässä, ja jätimme siksi aikaa remppamiehet meille töihin. He vetivät putkivedot kylppärissä ihan päin p….tä, kun en ollut katsomassa mitä tapahtuu. Tekivät kuulemma siten, kun aina tehdään. Fiskars oli ihana, mutta yhdistän sen varmaan loppuelämäni noihin ärsyttäviin putkiin.

    • Reply Outi 26.5.2016 at 18:14

      Haha, on se kumma kun jokin tietty tapahtuma voi jättää niin vahvoja tunnetiloja johonkin paikkaan vaikkei paikassa mitään vikaa olisikaan 😀 Hienoa, että silti tykkäsit Fiskarsista!

  • Reply Stacy Siivonen 26.5.2016 at 16:10

    Jostain syystä olen skipannut tämän aina Fiskarin reissuillani, olisikohan liian arvokasta meikäläiselle. Ylipäätään majoittuminen tuolla alueella oli kallista. Minäkin olen ihmetellyt, minne buffaruoat joutuvat pöydästä, enkä minä halua miettiä sitä, enkä ruoan hävikkiä ylipäätään. Minä tiedän, että Cafe Antique puhuu sorsapullasta, joten vanhentuneet pullat katoavat ilmeisesti sorsien nokkiin. Sorsia onkin paljon.

    • Reply Outi 26.5.2016 at 18:11

      Ravintolan hinnat olivat kyllä varsin kohtuullisia vaikka hieno ravintola olikin. Pisteet siitäkin!

  • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 25.5.2016 at 20:55

    Wärssy on kyllä niin ihana – henkilökuntaansa myöten.

    • Reply Outi 26.5.2016 at 18:08

      Piste 🙂

  • Reply Lotta Watia | Unagidon 24.5.2016 at 20:16

    Ihan totta, monesti ”less is more”. Tuoreet ja hyvät raaka-aineet voittaa keskinkertaisen ylitsepursuavan buffetin, ehdottomasti. Erityisesti tykkään siitä, jos paikallisuus näkyy aamiaisbuffetissa jollakin tavalla. Oikein viihtyisän oloiselta mestalta vaikuttaa tämä.

    • Reply Outi 26.5.2016 at 18:08

      samoilla linjoilla siis ollaan ja niin näyttää olevan monet muutkin. Peukku sille!

  • Reply Martina 23.5.2016 at 16:32

    Ihana Fiskars! Wärdshusetia tuli silmäiltyä viime reissulla sillä silmällä, josko siellä voisi joskus yöpyäkin ja tämä vahvisti ajatuksen. Todellakin näköjään voi. Olen täysin samaa mieltä siitä, että mieluummin vähän laadukasta kuin isot määrät vähän sinne päin olevaa ruokaa. Ja kahvin tarjoilu pöytään on aina kiva lisä aamiaisella. Pieni juttu, mutta siitä jää todella hyvä mieli. 🙂

    • Reply Outi 23.5.2016 at 23:18

      Juuri näin! Ja ehdottomasti voin tosiaan suositella paikkaa, joten kannata paikan katsomista seuraavallakin kerralla sillä silmällä 😉

  • Reply laurasitinerary 23.5.2016 at 12:03

    Aamupalapoydat on kylla aina reissujen – niin lahi- kuin kaukoreissujen – suola! Siis mista asti sa olit pyoraillyt tuonne? Ja minne matkalla? 🙂

    • Reply Outi 23.5.2016 at 13:36

      Itsekin kyllä tykkään aamiaisista ja varsinkin huolella tehdyistä 🙂 Pyöräilin siis Helsingistä. Matkaa kertyy 90km. Oli aikeissa mennä vielä Tammisaareen, mutta huonot sääennusteet pakottivat minut takaisin Helsinkiin jo heti seuraavana päivänä

  • Reply Ansku BCN 23.5.2016 at 10:53

    Samaa olen miettinyt minäkin eli sitä, että mitä tapahtuu kaikelle sille ylijäävälle ruoalle, mitä aamiaisbuffeteissa on! Eipä niitä oikein voi enää seuraavana aamuna tarjota, kun ovat olleet lämpimässä tarjolla monta tuntia! Juurikin, less is more!

    • Reply Outi 23.5.2016 at 23:21

      Toivon kovasti että ylijäämä ruoalle tehdään jotain muuka kuin viskataan suoraan pöydästä roskiin. Muuten se tuntuu kyllä niin käsittämättömältä. Onneksi on vielä paikkoja, jotka osaavat ottaa myös tämän huomioon 😉

  • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 22.5.2016 at 17:04

    Samaa mieltä sun kanssa ylipursuavista buffet-pöydistä. Tulee itsekin sorruttua siihen, että mättää lautaselleen kaikkea mahdollista sillä lopputuloksella, että makuja ei erota toisistaan. Less is more pätee tässäkin asiassa.

    • Reply Outi 22.5.2016 at 17:37

      Less is more, sinä sen sanoit! Jotenkin tuollaisesta simppelistä ja maukkaasta aamiaisesta tuli todella hyvälle mielelle, eikä lopputuloksena ollut ylensyönti vaan juuri sopiva täyteläisyyden tunne.

    Vastaa käyttäjälle Virpi /Täynnä tie on tarinoita Cancel Reply