Eurooppa Puola Yleinen

5 ravintolaa ja 2 kahvilaa Gdanskissa

keskiviikko, joulukuu 23, 2015

Ruoka on aina suuressa roolissa reissuillani ja kuten aikaisemmin ole  maininnutkin, pettymys on suuri, jos ruokatarjonta ei täytä odotuksiani. Neljän päivän Gdanskin visiitillä ehdin piipahtamaan useammassa ravintolassa, joissa yhdessäkään ruoka, palvelu tai tunnelma eivät tuottaneet, pieniä epäkohtia lukuunottamatta, pettymyksiä. Uskallan siis suositella Gdanskia myös herkkusuille ja ruoan ystäville. 

Vanhan kaupungin kadut ja kujat ovat pullollaan kutsuvia ravintoloita ja kahviloita, joista itsenikin löysin harvakseltaan selailemasta ruoka- ja juomalistoja. Vanhojen puuovien ja narisevien saranoiden takaa löytyy uskomattoman viehättäviä ja tunnelmallisia paikkoja istahtaa alas rankan päivän jälkeen. Mukaan mahtuu modernia sisustusta ja keittiötä sekä historian havinaa huokuvia ravintoloita. Ehdin poikkeamaan vain murto-osassa niistä, joten tässä pikakatsaus käymistäni ravintoloista.

1.Pyra Bar

Hostellihenkilökunnan suosituksesta astelin ensimmäisenä iltana tähän pieneen, viehättävään ja nuorekkaaseen ravintolaan. Ravintolan ruokatarjonta perustuu perunaruokiin, johon ravintolan nimessä myös viitataan (pyra=peruna).

Itselleni perunabaari aiheutti ajatuksena ensin hämmennystä ja epäluuloa, mutta osoittautui kuitenkin hyväksi valinnaksi. Paikka yllätti ruokatarjonnan laajuudellaan, ja lista uuniperunoista gratiinityyppisiin ratkaisuihin tarjosi myös vaihtoehtoja kasvissyöjälle, joskin valitsin tällä erää savukalagratiinin.

Ruoka tuli nopeasti ja iskin kiinni voimakkaaseen juustokuorrutukseen. Nam! Harmillisesti kokki oli ollut aavistuksen liian hätäinen, sillä padan keskusta oli jäänyt selkeästi kylmäksi. Lisäksi savukala ja aurinkokuivatut tomaatit juustokuorrutteella pisti kieleni hamuamaan vesilasin suuntaan. Suolaa oli koko viikon tarpeen verran.

Näistä pienistä epäkohdista huolimatta pata oli maittavaa ja uskallan suositella sitä muillekin. Tyhjiä pöytiä ei liiemmin ollut ja hinnaltaan ravintola oli edullisin kaikista käymistäni. Kuudella eurolla sain ruoan ja pullon siideriä. Valitsin kaiken lisäksi isomman version ruoasta, vaikka pieni olisi riittännyt vallan mainiosti. Tuhtia tavaraa!

IMG_20151223_054636

Pyra bar gdansk

2. Restauracja Dominikanska

Tämä ravintola tuli valittua hiukan lennosta koko päivän vanhaa kaupunkia kierretyäni. Nälkäkiukku ja usempi (kymmen-)kilometrinen jaloissa ei antanut aikaa mietinnälle, joten otin ensimmäisen yhtään potentiaalisen vaihtoehdon.

Ravintola sijaitsee samalla kadulla Pyra Barin kanssa. Siisti paikka, joka mainostaa itseään perinteisenä puolalaisena ruokaravintolana. Listalta ei kasvisruokia juurikaan löytynyt, mikä lienee melko ominaista puolalaiselle keittiölle.

Kuuleman mukaan puolalaiset rakastavat lihaa ja makkaroita, jonka huomasin myös joulumarkkinoiden ruokatarjonnassa. Useampi koju täynnä erilaisia makkaroita ja padoissa porisevia lihasoosseja vahvistivat kuulopuheita.

Mutta entäs se ravintola? Kanafilee sienikastikkeella vei nälän, joskin mieleen tuli ehkä hiukan essonbaarin ruoka-annos. Maussa ei tosin ollut valittamista ja palvelu toimi. Kaksi isoa olutta ruoan kera maksoivat yhteensä 44 zlotya, eli noin kymmenkunta euroa. Ei mitään pahaa  sanottavaa paikasta, joskaan ei hehkutuksiakaan ansaitse. Vastinetta rahoilleen, jos ei mitään spesiaalia kaipaa.

Dominikanska gdansk

Dominikanska ja Familia bistrot

3. Buddha Lounge

Buddha Lounge niin ikään valikoitui hetken mielijohteesta. Yritin karttaa muihin kulttuureihin vahvasti profiloituneita ravintoloita ja siitä huolimatta päädyin tänne. Ravintola sijaitsee pääkadun varrella aitiopaikalla ja tämä oli yksi elävimmistä paikoista siihen aikaan illasta. Kaupunki tuntui näet hiljentyvä melko varhaisessa vaiheessa.

Yleiseltä tunnelmaltaan paikka oli ehkä aavistuksen edeltäjiään hienostuneempi sisustuksineen kaikkineen. Ravintolan kokit ovat käsittääkseni  kambodzalaisia, joten menusta voi löytää kambodzalaisia vaikutteita. Itse en sen koommin näin tarkkaan listan hienouksiin perehtynyt: etsin suorilta tulisimman vaihtoehdon ja päädyi sen enempiä kyselemättä siihen.

Usein ravintoloiden tulisinkin vaihtoehto on itselleni mieto, sillä olen tottunut hyvinkin mausteisiin ruokiin. Oletin vanhasta tottumuksesta jotain miedon ja keskitulisen välimaastoa, mutta olin pahemman kerran väärässä. Hikikarpalot nenänvarrella lappasin kolmen chilin kormaa ääntä kohden, välillä tuskaillen välillä nauttien. Kauniisti aseteltu annos keräsi lähes täydet pisteet. Kahden oluen ja ruoan yhteishinnaksi muodostui 65 zlotya eli reilut 15€. Käymisen arvoinen paikka.

buddha lounge

4. Sliwka W Kompot

Sopotissa kävin pyörähtämässä muutaman tunnin visiitin. En malta olla mainitsematta ravintolan lisäksi ”maailman pisintä moloa”, joka on Sopotin vetonaula. Molo on siis silta, joka ei vie mihinkään ja joka oli viileänä  joulukuisenakin päivänä  täynnä kiinnostuneita turisteja. Sillan molemmin puoli  jatkuu kaunis valkoinen hiekkaranta, joka varmasti on kesäisin täynnä auringonpalvojia.

Molo

Nälissäni seilasin tovin Sopotin pääkadulla, johon on keskittynyt suurin osa ravintoloista ja kaupoista. Eräs ravintola herätti mielenkiintoni, sillä sen edessä parveili jatkuvasti seurueita odottaen seuraavia vapautuvia pöytiä. Kävelin muutaman kerran ravintolan ohi, samalla katsellen muita varteenotettavia vaihtoehtoja ympäristöstä, mutta tämä vaikuutti minut freesiydellään ja suosiollaan. Siispä uskaltauduin sisään ja pääsin heti pöytään.

En voi muuta sanoa kuin pisteet kotiin. Lohta vadelmakastikkeella vei kieleni. Vähän harmittaa lohi valintana, sillä listalta löytyi paljon muitakin kalavaihtoehtoja, mutta vadelmakastike kiinnosti sen verran, että valinta oli selvä. Muiden asiakkaiden innoittamana otin myös jälkiruoaksi varsi  talvisen juoman, joka oli koristeltu eksoottisilla hedelmillä. Mieleeni tuli joulun sijaan lämmin kesäpäivä, palmupuut ja riippumatto. En valittanut. Olut, ruoka ja cocktail maksoivat alle 15€.

kampot

5. Familia bistro

Viimeiseksi kunnon ruokapaikaksi valitsin muiden suosituksella Familia bistro nimisen kotoisan ja lämminhenkisen ravintolan Pyra Barin ja Dominikanskan vierestä. Paikan omistaja sai sydämeni puolelleen valtavan herttaisellan ja ihana lämpimällä olemuksellaan. Hän suositteli minulle muuten Malbrokin hienoa linnaa Gdanskin läheisyydessä, johon olikin tarkoitus mennä, mutta jonka jostain syystä unohdin ja tässä vaiheessa sille ei enää riittänyt aikaa.

Ravintolan erikoisuudet ovat jonkin sortin dumplingsit, joita valitsin kasvistäytteillä kolme kappaletta. Annoksen sai koota mieleisekseen erilaisista kasvis- tai lihatäytteistä, mikä oli varsin viisaasti keksitty. Ihastuin torttujen kanssa tarjoiltavaan tsatsikiin, minkä johdosta annos upposi kuin häkä. Ilman kastiketta pelkät nyytit olisivat kenties olleet liian kuivia. Tähän lystiin upposi seitsemän euroa, ja toki olut sisältyi hintaan.

Familia bistro

Kahvilat

1.Retro Café

Vahva suositus! Ihanan vanhanaikainen sisustus vie nimensä mukaisesti retrotunnelmiin. Tänne on turha mennä tarkistelemaan sähköposteja tai vastaamaan facebook-viesteihin. Wifiä ei ollut, mistä lähtökohtaisesti pidin vaikka sen perään heti sopivan paikan tullen kyselinkin. Ihanan näköiset lasipurkeista tarjoiltavat smoothiet koristivat usean asiakkaan pöytiä ja lasivitriini oli pullolla herkullisia kakkuja.

Retro cafe

Retro cafe

2. Pikawa

Retro cafén huituvilla oleva Pikawa on erikoiskahvien ja -kaakoiden taivas. Mitä tahansa uskallat kuvitellakin, sen luultavasti täältä saat. Mukava kahvila ja maistuva latte (äh, oon niin tylsä!). Täällä voit myös halutessasi uppoutua interwebin maailmaan wifi yhteydellä!

PiwnaPiwnaIMG_20151223_054507

Päällimmäinen fiilis Gdanskin ravintoloista, ruoan  laadusta ja hintatasosta on plussan puolella. Tarjonnasta löytyy taatusti runsaasti myös laadukkaampiakin vaihtoehtoja, missä minun tuli käytyä, mutta perushuttua haluaville tästä listasta löytyy varmasti oivia vaihtoehtoja.

Tämä oli tältä erää viimeiset sanat Gdanskista. Hieno kaupunki ja varmasti tulen palaamaan tänne vielä lähitulevaisuudessa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply