Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maakuntamatkailua Pohjois-Pohjanmaalla ja välillä kauempanakin

matkablogit, lähimatkailu, luonto, Pohjois-Pohjanmaa

Gunnarin Kartano rakentuu Lampinsaaren entiseen kaivoskylään

Olen kouluaikani asunut Raahen Vihannissa sijaitsevassa Lampinsaaren kaivoskylässä. Nykyään kaivosta ei enää ole, mutta kylä henkii historiaa ja on herännyt uuteen eloon. Tästä mitä parhaimpana esimerkkinä on entiselle koululle rakentuva Palvelu- ja lomakeskus Gunnarin Kartano.

Lähdin tilaisuuden tullen vierailemaan kartanossa. Tämä oli erityisen jännittävää, sillä kyseessä on vanha kouluni ja kotini sijaitsi koulun asuntorakennuksessa. Nyt oli odotettavissa täydellinen muodonmuutos!

Kartanohanketta puuhaavat Leea ja Maija ottivat minut lämpimästi vastaan, ja Maija muistikin heti vanhan kyläläisen. Toimistotilat sattuivat sijaitsemaan juuri entisen kotini paikalla, mutten tätä heti itse hoksannutkaan, vaan vasta tarkemman katselun jälkeen.

Lähdimme Leean kanssa kiertämään rakennusta. Gunnarin kartano on vielä rakenteilla, mutta valmistakin löytyy ja kartanoon voikin jo majoittautua. Kävimme katsomassa makuusaleja eli dormeja, joissa useassa oli tukevat kerrossängyt eli petipaikkoja löytyy. Myös muita huoneita oli. Huoneet ovat entisiä koululuokkia, joten tilaa ja avaruutta löytyy. Erityisesti pidin sisustuksesta, joka henki vanhan koulun historiaa kauniiseen tyyliin.

Jo kartanon vastaanotto on edustava ja siitä on näkymä vanhaan koulun liikunta- ja juhlasaliin. Se muotoutuu nyt monenlaisiin tilaisuuksiin. Myös muita juhla- ja kokoustiloja löytyy. Majoittujien käytössä on iso keittiö, ja sen paikalla muuten sijaitsi muun muassa oma huoneeni kouluaikana. Lisäksi oli hauskaa havaita, kuinka entisen opettajienhuoneen tilalle rakentuu kirjasto! Ja entiseen kirjastoon, jossa nuorena vietin aikaani ja tein töitäkin, on tulossa kuntosali ja viereen sauna.

Kartano palvelee majoittujien lisäksi kyläläisiä monella tavalla. Yksi hieno esimerkki on se, että kartanossa on puu- ja työstöluokka. Tilaa voi vuokrata käyttöönsä ja siellä tehtiin nytkin töitä.

Gunnarin kartano korostaa helppoutta ja viihtyisyyttä edulliseen hintaan. Ravintolapalvelut vanhaan kouluruokalaan ovat rakentumassa ja pienessä kylässä voi nauttia erilaisista aktiviteeteista luonnon äärellä. Kartanossa on lisäksi lasten leikkitila, jossa mahtuu touhuamaan monenlaista kuten myös piha-alueella.

Käypä tutkimassa kaivoskylän historiaa täältä:

https://www.lampinsaari.fi/kaivoskylan-historiaa/

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply