Kotikunnassani Limingassa esitettiin viime kesänä suuren suosion saanut ooppera liminkalaissyntyisestä Abraham Ojanperästä. Kerron tästä nyt hieman, sillä oopperaa on helmikuussa mahdollista päästä katsomaan ja kuulemaan Helsinkiin.
Abrahamin pidot -oopperassa keskiöön nousee laulajan kipuilu laulamisen ja muiden elämänvalintojen kanssa. Miten tasapainotella kotiseuturakkauden, ystävyyssuhteiden, rakkauden, suomalaisuusaatteen, lauluopetuksen ja maailmanvalloitustarpeen välillä?
Lopulta Abraham löytää sen minkä jo lapsenakin tiesi:
”Olen laulaja, laulaja vain…”
Abraham Ojanperä (1856–1916) oli aikansa merkittävin laulupedagogi ja laulutaitelija Suomessa. Ojanperä oli ensimmäisiä levyttäneitä laulajia ja toimi muun muassa solistina Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kantaesityksessä vuonna 1882 ja teki tiivistä yhteistyötä Oskar Merikannon (1882–1924) kanssa. Ojanperä oli merkittävässä roolissa, kun Suomeen vasta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa luotiin omaa musiikkikulttuuria.
Ojanperän poikkeuksellinen elämä
Abraham Ojanperän elämäntarina on poikkeuksellinen monestakin syystä. Abraham ”Aappi”/”Aappo” Ojanperä syntyi vuonna 1856 Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa maalaistaloon. Abrahamin vanhemmat menehtyivät lavantautiin pojan ollessa vasta toisella ikävuodellaan. Nuoren pojan musiikillinen lahjakkuus huomattiin pienessä pitäjässä nopeasti ja kyläläisten keräämällä rahoituksella nuori Aappi lähetettiin Jyväskylän seminaariin opiskelemaan laulua. Myöhemmin Ojanperä jatkoi laulun opiskelua muun muassa Helsingissä ja Dresdenin kuninkaallisessa konservatoriossa.
Värikäs tarinoija, seuramies ja herkkusuu
Ojanperä oli komea mies, jolla oli komea ääni. Hän oli tarinoiden mukaan erinomainen seuramies – iloinen, vilkas ja välitön – mutta suuttuessaan saattoi olla kiivaskin. Kovasti hän oli naisten mieleen, mutta erinäisistä syistä hän eli ja kuoli poikamiehenä. Hän rakasti kauneutta kaikkialla; luonnossa, pukeutumisessa ja pöydän antimia. Suomen kulttuurielämässä Ojanperä oli vaikuttava näky: hän pukeutui näyttävästi ja esiintyminen oli lähes koomisuuteen asti teatraalista. Lukuisten, osaksi kulttuuriväestä koostuvien vieraiden mukaan laulaja oli paitsi värikäs tarinoija myös taitava kokki ja herkkusuu. Ojanperä pitikin ystävilleen pitoja, jossa nautittiin hyvää ruokaa ja juomaa. Ojanperän läheisiä ystäviä olivat muun muassa Eino Leino sekä Oskar Merikanto.
Ojanperä kuoli Limingan kotitilallaan Aappolassa vuonna 1916 ystäviensä ympäröimänä. Aappola on toiminut Ojanperän museona vuodesta 1917 ja esittelee laulajan kodin lähes sellaisena kuin se oli sata vuotta sitten. Aappola sijaitsee Limingan vanhalla museoalueella, jonka läheisyydessä Abrahamin pidot -ooppera ensimmäisen kerran esitettiin elokuussa 2017.
Abrahamin mietteitä:
Aaltoilevaa viljaa ja pehmeitä kiviä.
Horisontti niin kaukana, mittaamaton.
Taivas vaihtaa värejään, on se niin uskomaton.
Limingassa 2017 kantaesitetty ja suuren suosion saanut Jukka Linkolan ooppera Abrahamin pidot esitetään 22. ja 23.2.2018 Helsingin Musiikkitalossa.
Helena Tornbergin librettoon perustuva sävelteos on ensimmäinen oopperadramatisointi laulajamestarin elämästä. Helsinkiläinen säveltäjä, maailmaa kiertänyt Jukka Linkola teki Liminkaan suurteoksen. Oopperan, joka oli jo syntyessään valmis maailmalle.
Suosittelen oopperaa myös niille, jotka eivät aiemmin ole oopperassa käyneet! Olen erityisen ylpeä myös siitä, että mukana esiintymässä on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita näyttämässä monipuolista osaamistaan.
Kaikki kuvat ja teksti pääosin on lainattu Abrahamin pidot -oopperan kotisivuilta:
Yhteistyöpostaus
No Comments