Toulon, Monte Carlo ja La Spezia välimeren risteilyllä

Syyskuussa 2017 kävimme jälleen risteilemässä välimerellä ja ajattelinkin esitellä kohdesatamat siltä reissulta. Vaikka edellinen välimeren risteilykokemus ei ollut meidän ylin suosikki niin päätettiin silti lähteä uudelleen, tällä kertaa suuremmalla laivalla (sillä viimeksi laiva oli auttamatta liian pieni 9 päivän risteilylle…) ja reittikin oli siinä mielessä kiva, että löytyi monta uutta kohdesatamaa, joissa ei oltu vielä vierailtu. Viimeksi siis risteilimme Jewel of The Seas laivalla ja tällä kertaa varasimme hyttimme Freedon of The Seasille.

Lensimme ennen risteilyä pariksi päiväksi Barcelonaan, josta kerron myöhemmin vielä tarkemmi omassa kirjoituksessaan. Barcelonassa risteilysatamaan meneminen oli julkisilla tehty helpoksi, kipusimme hotellin vierestä laukkujemme kanssa metron kyytiin jolla pääsimme hyvin lähelle satamaan vievää bussikuljetusta. Bussilla tuli paljon muitakin risteilymatkustajia, joten oli helppo kyllä mennä oikeaan paikkaan kun seurasi matkalaukkuja raahaavia ihmisiä. Bussikyyti maksoi muutaman euron ja se vei meidät ihan laivan viereeen.

 

Risteilyn reittimme oli seuraava 

Lähtö Barcelonasta

Toulon, Ranska

Villefranche, Ranska 

La Spezia, Italia

Civitavecchia, Italia

Napoli, Italia 

Paluu Barcelonaan

 

Toulon, Ranska 

Laivamme ei saapunut ihan Toulonin keskustaan, vaan satamasta olisi pitänyt ostaa erillinen laivakyyti vielä varsinaiseen Toulonin keskustaan. Päädyimme kuitenkin hintavan laivamatkan sijaan tutustumaan monien muiden tapaan sataman lähiseutuun. Lyhyen kävelymatkan päästä löytyikin kaupungin keskusta, jossa oli ruokapaikkoja, ostospaikkoja sekä erilaisia nähtävyyksiä. Tämä oli oikein hyvä vaihtoehto ja olimme tyytyväisiä valintaamme.

 

Satamakaupungista kun on kyse, ei voinut välttyä veneiden ja hieman suurempien huvipursien näkemiseltä. Kaupunki oli siisti, vaikka osa taloista onkin vanhoja ja hieman ränsistyneitä, joskin kauniin värikkäitä. Jos jotain parannettavaa kohteesta pitäisi keksiä, niin palvelua olisi hyvä saada myös englanniksi. Satamasta lähti myös siis kuljetus sellaisella possu-juna-tyyppisellä laitteella, mutta tässä kiertoajelussa selostus oli vain ja ainoastaan ranskaksi. Mitä iloa tuollaisesta on, kun suurin osa ristelyn matkustajista kuitenkin puhuu pääasiassa englantia (ja meidän risteilyllä myös huomattavan monet espanjaa). Yritettiinkin treenata hieman meidän ranskan taitoja paikallisen kartan sanaston avulla, heikoin tuloksin 😀

Villefranche, Ranska

Seuraavana aamuna saavuimme Villefrancheen, josta on lyhyt junamatka niin Nizzaan kuin Monacon Monte Carloon. Valitsimme kohteeksemme Monte Carlon, johon junalla pääsi noin viidessätoista minuutissa. Lippujen ostamiseen junaan oli hieman hassu systeemi; lippuautomaatteja oli laitureilla useampiakin mutta ne eivät jostain syystä toimineet. Lopulta menimme sisälle ja jonotimme ostamaan liput palvelutiskiltä. Porukkaa oli huomattavan paljon ja kaikki ostivat lipun joko Monte Carloon tai Nizzaan, joten toimivat automaatit olisivat helpottaneet asiointia huomattavasti. Mutta ehkäpä se on tuolla etelä-euroopassa vielä tapana vain hoitaa kaikki kasvotusten toisin kuin meillä pohjoisemmassa. Kaikki vaan etänä, internetin tai automaattien kautta ettei vain tarvitse puhua henkilökohtaisesti kenellekään 😀

Monaco itsessään on aika pieni paikka, joten siellä oli helppo kulkea jalkaisin aikalailla jokapaikkaan. Näimme Monte Carlon kuuluisan formula radan ”tunnetuimmat” mutkat, casinoita, hulppeita asuntoja, vieläkin hulppeampia autoja veneistä puhumattakaan, lukuisia turisteja sekä älyttömän määrän muotiliikkeitä, joihin emme uskaltautuneet edes astumaan sisälle pelkästään pällistelemään kolmen tonnin laukkuja.

Monte Carlossa riitti hyvin nähtävää päiväksi, mutta en tiedä onko noin pienessä paikassa välttämättä viikon lomalle tarpeeksi tekemistä? Tai tietysti jos omistaa tuollaisen jahdin, niin silloin.. Useamman tunnin kiertelyn jälkeen palasimme junalla takaisin Villefrancheen. Itse Villefranche oli varsin hurmaava värikkäine taloineen sekä ravintoloineen joita satamakatu oli täynnä. En ole varma lasketaanko Villefranche Côte d’Azuriin ,(eli ranskan riviera) siellä määritelmä on ilmeisen häilyvä.. mutta ihastuttava paikka joka tapauksessa!

Tämä oli ehkä koko risteilyn satamista suosikkini sen monipuolisuuden takia. Oli huisia päästä näkemään Monte Carlo ja samalla tutustua tähän hurmaavaan merenranta kaupunkiin.

 

La Spezia, Italia

Aiemmat kokemukseni Italiasta ovat olleet valitettavan negatiivisia (Rooma, Sisilia ja Napoli eivät vakuuttaneet edellisellä risteilyllä), päätimme silti antaa mahdollisuuden La Spezialle. La Spezia sijaitsee pohjoisemmassa kuin aiemmat kaupungit joissa olemme vierailleet ja tämä on varmasti osasyy siihen miksi kaupunki oli erilainen. La Spezia oli ennenkaikkea todella siisti verrattuna vaikka Napoliin, jossa roskikset pursusivat, kadut olivat täynnä jätesäkkejä ja kärpäset pörräsivät kimpussa.

Satamasta oli lyhyt matka itse La Spezian keskustaan, josta löytyi niin kauppoja kuin erilaisia ihania pieniä gelato-kioskeja! Italialaista ruokaa olisi saanut helposti ostettua matkamuistoksi, sillä pastaa, pestoa ja erilaisia mausteita tuntui olevan myynnissä joka kadun kulmassa. Me kiivettiin vielä kaupungin useat portaat ylös Castello di San Giorgiolle.

Ennen paluuta laivaan piti vielä päästä maistamaan sitä kuuluisaa italialaista gelatoa. Ja olihan se ihen mielettömän hyvää!

 

Civitavecchia, Italia 

Kuten jo aiemmin mainitsin, emme viime reissulla pitäneet Italian muista kohteista ja Civitavecchian satamasta meille jäi viimeksi vain negatiivisia kokemuksia 😀 Civitavecchiaa markkinoidaan risteily yhtiön sivuilla Roomana, mutta itse satamasta Roomaan on lähes tunnin ajomatka. Viimeksi meidän oli tarkoitus mennä satamasta Roomaan junalla, mutta kaikki junat oli lakon takia peruttu yhtäkkiä. Olimme jo ostaneet liput junaan kun kerrottin ettei junia tule koko päivänä, onneksi saimme kuitenkin lippujen hinnat takaisin, niin oli sitten varaa ajella ylihintaiselle taksilla.. :D.

Myös liikkuminen satamassa oli hankalaa: meitä kuljetettiin kahdella eri bussilla yhteensä lähes kaksi tuntia ennen laivaan pääsyä. Ennen satamaa nousimme yhteen bussiin, joka kuljetti meidät johonkin toiseen pisteeseen jossa meidät jaettiin laivakohtaisesti uusiin busseihin ja tästä lopulta useiden selvitysten ja pysähdysten jälkeen päästiin lopulta laivalle.

Joten tällä kertaa päätimme säästää hermoja ja pysyä laivalla. Tämä osottautui hyväksi valinnaksi, aurinko paistoi ja vietimme mukavan päivän altaalla. Kolmen edeltävän päivän aktiiviset seikkailut uusissa kohteissa tuntuivat jo jaloissa, joten oli mukava vaihteeksi nostaa jalat ylös ja nauttia olosta.

Napoli, Italia

Napolissa olisi ollut mukava viettää pidempäänkin aikaa ja suunnittelimme ottavamme junan ja menevämme katsomaan vesiviusta. Juna-asemalle löydettyämme emme ottaneet tolkkua mistään aikatauluista tai ylipäätään miltä laiturilta mikäkin juna lähtee (saatikka missä ne pysähtyy) ja ainoat neuvot tulivat sujuvalla italialla jota emme valitettavasti ymmärrä ihan hirveästi. Joten käännyimme kannoillamme ja kävelimme kaupungin läpi takaisin laivalle. Matkalla bongasimme taas loputtoman määrän roskia (ja hyi hitto mikä haju siellä oli välillä), hulluja kuskeja ja jatkuvaa tööttäilyä sekä hyvin aidon näköisiä merkkilaukkuja siinä katukivetyksellä myynnissä parilla eurolla. Joten Napoli, siihen saakka kunnes saat jätehuollon toimimaan ja päättömät kuskit kuriin, en halua tulla uudelleen käymään 😀

 

Paluu Barcelonaan

Laivalla meitä informoitiin, että Barcelonassa voi olla mielenosoituksia ja mellakoita liittyen Katalonian itsenäisyys-äänestykseen, joten kotimatkaan kannattaa varata hyvin aikaa. Alkuperäinen suunnitelmamme oli kulkea metrolla takaisin lentokentälle, mutta tilanteen takia päädyimme kuitenkin ottamaan taksin satamasta. Laivamme saapui aamulla aikaisin satamaan ja kun taksin ikkunoista havainnoimme tilannetta, totesimme etteivät ihmismassat ole vielä edes liikkeelle.. Joten metrollakin olisi ehkä päässyt kulkemaan, mutta ehkä parempi näin. Aamulla satoi vettäkin, joten eipähän kastuttu!

 

Kokonaisuudessaan risteily oli varsin onnistunut ja olikin ihan mahtavaa päästä isommalle laivalle, jolla riitti enemmän aktiviteetteja, ruokapaikkoja sekä ruokavalikoimaa enemmän. Välimeren risteilyillä matkustajia on huomattavasti enemmän euroopasta ja meidänkin risteilyllä oli suuri joukko suomalaisia jonkun matkatoimiston kautta valmismatkalla. Tuntui myös, että risteilyn keski-ikä oli korkeampi kuin yleensä, eikä näin nuoria matkustajia ollut kovin montaa meidän lisäksi. Eurooppalaiset ovat ehkä hieman tökerömpiä muiden ihmisten huomioinnissa ja esimerkiksi pyörätuolilla kulkeville ei samalla tavalla annettu tilaa hissiin, kuten vaikkapa karibialla risteillessä. Myös päätön etuilu buffetissa ihmetytti, sillä ei se ruoka sieltä kesken lopu 😀 Ja on ihan kohteliasta pyytää anteeksi, jos kävelee puhelinta naputellessaan toisen päälle niin, että juomat läikkyy tämän toisen syliin.. Löytyyhän kaikenlaisia matkustajia ihan joka risteilyltä, mutta tuon viikon aikana hämmennyin moneen kertaan vastaavanlaisista tapauksista ja siitä ettei asiaa edes pahoteltu millään tavalla.

Luulen, ettei sydämeni halaja enää välimeren risteilylle. Kokemus oli kaikenkaikkiaan hyvin positiivinen, mutta luulen että valintani osuu jatkossa muualle.

 

-Susanna

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply