Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muutama vinkki Karibian risteilylle

(vinkit koskevat lähinnä Royal Caribbeanin risteilyjä, sillä muilla emme ole vielä risteilleet.)

Mitä kannattaa pakata mukaan?

 

IMG_3212

Vaatteet

Mukaan kannattaa ehdottomasti pakata kesäisten shortsien ja toppien lisäksi myös muutama pitkähihainen sekä hattu. Auringon säteily on hyvin voimakasta ja iho ei välttämättä kestä tätä hyvistä aurinkorasvoista huolimatta. Auringolta kannatta siis suojautua myös vaatteiden avulla, niin ei mene sitten koko loma pilalle kipeän ja punoittavan ihon kanssa. Lisäksi lämpimiä vaatteita saattaa välillä kaivata laivan sisätiloissa, sillä laivoilla on kova ilmaistointi.

Lisäksi kannattaa pakata muutamat hyvät kengät ja minusta lenkkarit pitkiä kävelymatkoja varten on ehdottomat! ( sekä jos innostut lähtemään laivan kuntosalille tai juoksuradalle), sandaalit rannalle ja altaalle sekä jotkin vähän siistimmät vielä illallista ajatellen.

Lisäksi mukaan kannattaa pakata virallista iltaa ja pääruokasalissa syömistä ajatellen myös siistimpää ja virallisempaa vaatetta. Virallisena iltana miehille suositellaan mustaa pukua tai jopa frakkia (näitä saa myös vuokrattua laivalta) ja naisille pitkää iltapukua tai cocktail-mekkoa. Monet panostavat näihin iltoihin ja varsinkin monilla latinoilla on toinen toistaan upeampia asuja päällään.

Jos tykkäät kuntoilla, pakkaa mukaan treenivaatteet. Tarjolla on monenlaista aktivitteettia aina kuntosalista kiipeilyseinään!

Muut

Pakkaa mukaan myös dollareita, ne käyvät maksuvälineenä melkein kaikilla Karibian saarilla. Jos tahdot ostaa jotain maista, et pysty ostamaan sitä hyttikortillasi.

Lisäksi mukana on hyvä pitää pientä laukkua, johon saat kohdesatamavierailuja varten mukaan passin, rahapussin, juomapullon ja kameran mukaan. Satamissa vieraillessa kannattaa pitää passi mukana vielä hyttikortin lisäksi kaiken varalta.

Pyyhettä et tarvitse, sillä hyteissä on omat pyyhkeet ja allas-alueelle saat joka päivä kuivat pyyhkeet henkilökunnalta.

Pakkaa käsimatkatavaroihin välttämättömyydet mukaan. Satamassa annat ison matkalaukun miehistön kannettavaksi ja se toimitetaan samana iltana hyttisi oven taakse. Joten kaikki mitä tarvitset ennen iltaa, kannattaa laittaa käsimatkatavaroihin mukaan sillä iso laukku saattaa saapua toisinaan myös aika myöhään.

Mitä laivalla kannattaa tehdä?

Osallistua erilaisiin tapahtumiin. Laivan oma Cruise director kertoo päivän tapahtumista aamun lähetyksessä, joka näkyy hytin televisiosta. Lisäksi päivän tapahtumista saa informaatiota päivittäin hytteihin jaettavasta cruise compassista. Monesti cruise compassiin on poimittu suosittuja ohjelmanumeroita hieman isommalla. Meidän suosimia ohjelmia ovat olleet mm. Love and Marriage-game, The Quest sekä erilaiset showt ja esitykset teattereissa. Jääshowt sekä vesiteattereiden esitykset ovat ihan mielettömän upeita! Cruise compassissa on myös kerrottu mikä on illan teema ja kehotetaan pukeutumaan sen mukaan, jos vain sattuu siihen sopivia vaatteita mukaan. Teemoina on ollut mm. Karibia, valkoinen tai 70’s. Näiden teemojen ympärille on rakennettu sitten ohjelmaa ja esimerkiksi 70’s iltana onkin sitten 70-luvun musiikkia ja esiintyjiä.

IMG_3371

Laivalla kannattaa käydä kokeilemassa erilaisia miehistön järjestämiä kilpailuja ja leikkejä. Altaalla aurinkoa ottaessa saatat päästä todistamaan belly flop-kisaa, , world sexiet man-kilpailua tai päästä tanssimaan tunnettujen kappaleiden tahtiin. Lisäksi miehistö järjestää tietokilpailuja ja bändi soittaa musiikkia. Lisäksi kannattaa kokeilla vaikka mini-golf rataa tai haastaa itsensä kiipeilyseinällä tai surffi-simulaattorissa. Nämä kun kuuluvat risteilyn hintaan.

Osallistua kapteenin iltaan .Kapteenin ilta on aina oman risteilyni kohokohtia. Sen lisäksi, että pääsee pukeutumaan parhaimpiinsa, pääsee myös kuuntelemaan kapteenin pitämää puhetta shamppanjalasi kädessä. On myös mahdollista päästä kapteenin kanssa valokuvaan, jos jaksaa hieman jonottaa.

IMG_9741

Katsoa satamasta lähtöä . Saatat nähdä upean auringonlaskun, kun tulet kannelle katsomaan laivan lähtöä jostain kohdesatamasta. Laivan lähtiessä, myös toisten satamissa olevien laivojen matkustajat tulevat monesti katsomaan lähtöä ja vilkuttamaan hyvästiksi.

Käy valokuvaajalla. Laivalla on paljon valokuvaajia, joilla saat ilmaiseksi käydä kuvauttamassa itsesi. Kuvaajia on yleensä satamissa heti laivasta poistuttaessa sekä iltaisin illallisaikaan kävelykadulla. Joskus kuvaajia kiertelee myös pääruokasalissa ja he saattavat tulla kysymään lupaa ottaa kuvaa teistä kun odottelette ruokia. Voit käydä myöhemmin tutkimassa millaisia kuvia teistä onkaan saatu ja päättää haluatko ostaa kuvat muistoksi vai et.

IMG_4123

IMG_4127_kopio

Herkuttele Midnight Snack:illä. Joka risteilyllä tätä ei järjestetä, mutta kun järjestetään, voin kertoa ettei se ole ihan pelkkä snack! Tarjolla on ollut kokonainen porsas, kanansiipiä, juustoja, leipiä ja lukematon määrä hedelmävartaita (joita tietenkin piti kastaa suklaaputoukseen), kakkuja, jäätelöä ja keksejä. Jonot ovat aikamoiset, mutta jos ehdit ajoissa paikalle, ehdit maistamaan näitä herkkuja.

Miten tipit maksetaan ja paljonko niitä pitää maksaa?

Voit itse valita,maksatko tipit etukäteen vai vasta lopuksi. Me olemme yleensä maksaneet tipit etukäteen, joten niistä ei tarvitse sitten risteilyn aikana huolehtia. Huomioi kuitenkin, että esimerkiksi altaalla aurinkoa ottaessasi ostat drinkin, lisätään hintaan automaattisesti 18% tippiä. Lisäksi voit vielä halutessasi tipata juomaa tuonutta miehistön jäsentä, jos haluat. Risteilyn lopuksi on ollut lisäksi vielä mahdollisuus antaa bonusta, niille jotka ovat omalla risteilyllä palvelleet sinua erityisen hyvin. Laivasta poistumista edetävänä päivänä hyttiin on tuotu kirjekuori, johon laitetaan bonusta ansaitsevan miehistön jäsenen nimi ja voit laittaa kuoreen itsellesi sopivan summan rahaa.

 

Retket kohdesatamissa

Varustamo yleensä markkinoi kohdesatamia ja niiden retkiä ennen risteilyä sekä risteilyn aikana. Nämä varustamoiden järjestämät retket sisältävät monenlaisia matkoja laidasta laitaan: muutaman tunnin retki läheiselle rannalle tai kokopäivän seikkailu viidakossa ja raunioilla. Retket ovat aika arvokkaita ja niihin saa kyllä hupenemaan ison summan rahaa, jos tahtoo jokaisena satamapäivänä lähteä valmiille retkelle. Halvimpien retkien hinnat lähtevät yleensä noin 30 dollarista per naama ja kalleimmat ovat sitten useiden satojen dollarien hintaluokissa.

IMG_3185

Barbadoksella lyhyen kävelymatkan päässä satamasta löytyi unelmien ranta

Vaihtoehtoja retkille on mm. ottaa taksi omatoimisesti satamasta johonkin kohteeseen jonka haluaa nähdä. Takseja saa helposti satamasta, sillä taksit odottelevat laivasta poistuvien matkustajien reitillä. Osa kauppaa myös valmiita päiväretkiä johonkin kohteeseen. Hinnat saattavat olla näillä taksikuskeilla hieman korkeat, sillä joku turisti aina nappaa ylihintaisen taksin.

Lisäksi voit tutustua kohdesatamaan ihan omatoimisesti jalkaisin. Monissa satamissa on lähellä ranta, jonne suurin osa risteilymatkustajista päätyy köllöttelemään tyytyväisinä. Osa kohteista on toki sellaisia, että on vain pakko ottaa taksi, jos haluaa nähdä jotain muutakin kuin pelkän sataman.

 

Ruoka laivalla

Ristelyllä on monenlaisia erilaisia ravintoloita, joissa pääset syömään hyvin monenlaista ruokaa. Osa ravintoloista kuuluu risteilyn hintaan, osassa pitää maksaa hieman lisää jotta pääsee syömään. Pääruokasalissa syödessä sekä erikosravintoloissa syödessä kannattaa tehdä etukäteen pöytävaraus, sillä kiireisinä iltoina voit joutua odottaamaan pöytään pääsyä pidempään.

Lisämaksulliset erikosravintolat tarjoilevat kaikkea laidasta laitaan, tarjolla on hampurilaisista (Johnny Rockets) ja sushista (Jade Sushi & Izumi) aina fine dining-annoksiin. Esimerkiksi Wonderland ja Chef’s Table tarjoilevat fine dining-annoksia. Näissä erikoisravintoloissa saat syödä niin paljon kuin jaksat kun olet maksanut sinne vaadittavan summan Tavallisimmin erikoisravintoloihin maksettavat summat vaihtelevat.20-35 dollarin välillä henkilöltä, mutta fine dining-ravintoloista saat maksaa jo lähemmäs sataa dollaria. Kävimme Samba Grill-nimisessä erikosravintolassa Allure of The Seas-laivalla ja siellä tarjoiltiin pääruuaksi erilaisia lihoja niin kauan, että muutit pöydässä palavan vihreän valon punaiseksi. Hintaan sisältyi myös alkuruoka buffet ja lopuksi lukematon määrä herkullisia jälkiruokia. Maksoimme tästä 30 dollaria per henkilö.

IMG_0741

Listat laivojen maksullisista ja maksuttomista ravintoloista löytyvät niin varustamoiden sivuilta kuin sitten risteilyllä cruise compassista. Maksuttomissa ravintoloissa saat syödä niin paljon kuin jaksat päivän aikana aina syödä. Tarjolla on vamasti joka makuun jotakin, sillä ravintoloita on useita jokaisella laivalla.Kannattaakin kokeilla eri ravintoloita risteilyn aikana. Meidän yksi risteilyn suosikkiherkku on Kummel Weck (sämpylä, jonka välissä on herkullista paahtopaistia ja kastiketta) joita saa Park Cafesta!

Pääruokasalissa ruoka kuuluu risteilyn hintaan ja siellä saat syödä vaikka jokaista annosta kolme kappaletta, jos jaksat. Listalla on myös muutama erikoisannos, joihin tulee lisämaksu, mutta tämä lukee annoksen perässä. Pääruokasalissa ainoastaan vesi kuuluu hintaan, joten jos tilaat ruuan kanssa lasillisen viiniä tai vaikkapa kivennäisvettä, täytyy sinun kuitata lasku hyttikortillasi.

IMG_2918

Illallisella pääruokasalissa

Jos et jaksa poistua hytistä, voit tilata itsellesi myös syötävää huonepalvelun avulla. Laivasta riippuen pystyt tekemään tilauksen joko paperisella kaavakkeella tai sitten hytin television kautta. Huonepalvelu on maksuton päivä-aikaan, mutta yöllä muutaman tunnin ajan maksullinen. Jos haluat esimerkiksi aamiaisen huoneeseen, pitää tilaus tehdä edellisenä iltana. On myös kohteliasta jättää tippiä jos käytät huonepalvelua.

Lisäksi laivalla on muita maksullisia lisäherkkuja kuten Ben& Jerrysin jäätelöä, popcornia teatteriesityksiin sekä kuppikakkuja myyvä Cupcake cupboard.

IMG_9417

Sorrentosissa pitsalla

Juomat laivalla

Laivalla saat juoda ilmaiseksi ravintoloiden tarjoamia mehuja (mm. mansikka-kivi sekä musta jäätee), vettä ja kahvia sekä teetä. Kahvi ei ole kovin kummoisen makuista, joten jos pitää kahvista, kannattanee ottaa paketti, jolla pääsee käsiksi erikoiskahveihin.

IMG_2969

Lisäksi tarjolla on erilaisia juomapaketteja, jotka sisältävät erilaisia virvoitusjuomia, kahveja ja alkoholillisia juomia. Juomapaketin voi ottaa etukäteen laivayhtiön sivujen kautta tai sitten ostaa vasta laivalta, molemmat on samanhintaisia Yleensä risteilyn alussa muutamien päivien ajan noita paketteja on kaupan ympäri laivaa. Kun ostat juomapaketin, tulee siitä merkintä hyttikorttiisi. Meillä on ollut limupaketti ja tällöin hyttikortteihin tuli coca cola-logo. Hyttikorttia näyttämällä sai pakettiin kuuluvia juomia. Ja tietysti juomia saa ostettua erikseen laivalta hyttikortilla ja jossei tule juotua montaa juomaa päivässä, on se varmaan edullisempi vaihtoehto kuin ottaa paketti koko viikoksi.

IMG_4434

 

Juomapakettien hinnat vaihtelevat sen mukaan, millaisen paketin haluat ottaa. Meillä oli viimeksi risteilyllä Classic soda Package, joka oli muistaakseni 8,5$/ päivältä. Sillä sai sitten juoda kaikkia limuja niin paljon kun jaksoi päivän aikana juoda. Yksittäinen virvoitusjuoma maksaa suunnilleen (esim. 0,33l coca-cola) 2,5$ ja drinkkien hinnat vaihtelivat 8-12$ välillä. Kannattaa huomioida myös, että päälle tulee tippi 18%.

Mukavaa risteilyä!

-Susanna

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply