Idyllinen taukopaikka – Tertin kartano

Suomen tieverkon varrelta löytyy lukuisia ihania kohteita, joihin pitäisi pysähtyä, kun ne osuvat ajoreitin varrelle. Varata hieman ylimääräistä aikaa matkan tekoon ja tehdä omasta ajomatkasta oikeasti matka, eikä vain suorittaa ajoreittiä. Tai sitten jäädä yöksi näihin ihaniin ja idyllisiin kohteisiin.

5-tien varrelta löytyy Tertin kartano, joka sijaitsee noin 7 kilometriä Mikkelin keskustasta Kuopioon päin. Tertin kartanon pihapiirissä palvelee kartanoravintola, kahvila, herkkupuoti sekä pienimuotoinen majoituspalvelu, farmihotelli. Miljöö on kaunis ja tunnelma on lämmin sekä vieraanvarainen. Täällä on paljon ihania pieniä yksityiskohtia, joita löytyy katselemalla ympärilleen.

Kartanon historia juontaa aina 1500-luvulle. Vuodesta 1894 tila on ollut saman suvun omistuksessa. Historia on ollut monimuotoinen ja mielenkiintoinen. Erikoisvieljely sekä matkailu ovat olleet Tertin kartanon tuotantosuunta useita vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Herkkupuoti on ihana. Se on täynnä kaikkea pientä ja kaunista. Tunnelma on erityinen ja henkilökunta osaa asiakaspalvelun ja saavat vieraan tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Myynnissä on sekä sisustustuotteita että tilan omia herkkuja. Puoti on vanhaan talliin rakennettu, joka on toiminut myös aikoinaan juhlatilana. Tämä on niin kaunis tila, että siellä olisi voinut vain katsella pieniä yksityiskohtia ja uppoutua ajatuksiin ja samalla pohtien tilan historian havinaa.

Kartanon pihapiiriä ympäröi 4 hehtaarin kokoinen puutarha ja kartano onkin hyvin omavarainen kesäaikana. Yrttitarha huumaa tuoksullaan ja kesällä voi nauttia vaikka kahvikupposen yrttitarhan keskellä. Puutarhaan järjestetään myös opastettuja, ilmaisia puutarhakierroksia.

 Kartanon mailta löytyy elämänviisaus, joka tosin ei taida päteä kartanon väkeen. Pikainen visiitti Tertin kartanon mailla, erityisesti puodissa, kahvilassa sekä puutarhassa antoi ihanaa ja hyvää energiaa jatkaa ajomatkaa eteenpäin. Varsinaista kartanorakennusta en huomannut kuvata. Näitä pysähdyksiä ja kohteita pitäisi löytää lisää. Mitkä ovat sinun pysähdyspaikkasi Suomessa? Uudet kohteet ja ideat ovat aina tervetulleita.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply