Suomen suurin matkablogiyhteisö

Seikki Zayedin moskeija – kuin tuhannen ja yhden yön taruista

Abu Dhabissa sijaitsee yksi maailman tunnetuimmista moskeijoista – Seikki Zayedin moskeija, joka on suoraan kuin tuhannen ja yhden yön taruista. Moskeijassa on vitivalkoinen ulkokuori ja sisätilat täynnä upeita koristeellisia yksityiskohtia. Moskeija on ollut pitkään omalla ”pakko nähdä kerran elämässä” – listalla. Nyt se on nähty ja oli kyllä odottamisen arvoinen kohde. Moskeija sijaitsee hieman Abu Dhabin keskustan ulkopuolella, noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Taksilla pääsee kätevästi ja edullisesti perille. Taksi keskustasta maksaa noin 10-15 euroa.

Moskeijaan on tarkat pukeutumissäännöt. Olin pukeutunut pitkään mekkoon, jossa hihat yltivät juuri yli kyynärpäiden ja mukaan olin varannut myös huivin hiusteni ja pään peittämistä varten. Mekkoni ei kuitenkaan ollut riittävän peittävä, joten jouduin sisäänkäynnin yhteydessä olevasta pukeutumistilasta hakemaan itselleni moskeijavierailua varten tarkoitetun puvun päälleni. Puku oli oikeastaan aika mukava päällä. Miesten kohdalla pukeutumissäännöt eivät olleet yhtä tiukat kuin naisilla, mutta myös miehiltä vaaditaan, että polvet ja olkapäät ovat peitettyinä.

Moskeija-alueelle ei niin vain mennä sisälle. Ensin pitää löytää ”rakennus”, josta sisäänkäynti tapahtuu. Miehet ja naiset kulkevat eri ovista sisälle. Täällä rakennuksessa sitten tapahtuu turvatarkastus ja pukujen lainaaminen. Pukujen lainaaminen ei maksa mitään ja moskeijaan pääsee myös vierailemaan ilmaiseksi. Alkuhämmennyksestä kun selviää eteenpäin ja pääsee turvatarkastuksesta ja pukeutumisten parista ulos, avautuu moskeijan ulkoalueet ja moskeija koko komeudessaan silmien eteen. Näky on valtava. Moskeijassa on 82 kupolia, neljä 107 metrin korkeuteen nousevaa mineraattia sekä yli tuhat pylvästä.Moskeijan sisälle mennessä pitää kengät jättää pois jaloista. Kengille on varattu sisäänmenon yhteyteen hyllyt, jonne ne voi jättää. Moskeijaan mahtuu yhteensä 40 000 rukoilijaa ja sen valtava koko ja upeus ovat läsnä myös sisätiloissa. Valtavasti kauneutta ja katseltavaa. Sisältä löytyy myös maailman suurin persialainen matto. Suurta rukoussalia hallitsee suuri kattokruunu, jonka halkaisija on 10 metriä, korkeus 15 metriä ja paino jopa 12 tonnia. Kattokruunun kerrotaan olevan maailman suurin. Moskeija herättää myös hämmennystä koko komeudessaan. Tulee väkisin mietittyä, että miten ihmeessä ja miksi tällainen ”ökymoskeija” on pitänyt rakentaa. Toisaalta, koska ollaan maassa, jossa kaikki pitää olla hieman enemmän ja suurempaa kuin naapurilla, ymmärtää tämänkin pröystäilyn määrän. Kultaa, kristallia ja marmoria on käytetty rakennusmateriaalina eikä rakentamisessa ole taidettu paljoa rahan perään laskea. Moskeija on ehdottomasti käymisen ja näkemisen arvoinen kohde. Matka Dubaista kestää reilun tunnin ja matkaa moskeijalle on hieman yli 100 kilometriä. Matkan voi taittaa vuokra-autolla, bussilla tai taksilla. Ajotiet ovat erittäin hyvät Dubain ja Abu Dhabin välillä, joten ei mahdoton reitti ajella myöskään itsekseen. Abu Dhabissa kannattaa vierailla myös Louvren taidemuseossa. Kerrassaan hieno kohde. Siitä tulossa juttua myöhemmin. 

Millaisia mietteitä moskeija on herättänyt ja onko se ollut näkemisen arvoinen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Piyya 30.5.2018 at 19:24

  Moskeija on ehdottomasti vierailun arvoinen. Minulle moskeija oli rauhan tyyssija. Vaikka siellä oli vierailijoita ja hälyä, niin se kaikki jotenkin kaikkosi siellä. Tunsin vain rauhan ja hiljaisuuden. Toivon pääseväni sinne vielä uudestaan. Olin itse ryhmän mukana ja vierailuaikamme oli turhan lyhyt.
  Kuvasi ja kuvakulmasta ovat muuten ihan ?

  • Reply maailmanlaidalla 30.5.2018 at 21:45

   Voi kiitos Piyya kommentistasi! Mukavaa kuulla, että kuvat ja kuvakulmat ovat olleet onnistuneita… 🙂

   Moskeija oli kyllä kaikesta hälinästä huolimatta todella pysäyttävä ja siellä tavoitti kyllä rauhan ja hiljaisuuden. Itselläni jäi myös olo, että sinne palaisi vielä mielellään uudelleen. Toivottavasti sinulle avautuu mahdollisuus käydä siellä vielä uudestaan.

 • Reply Susanna / Life in London 30.5.2018 at 18:36

  Aivan uskomaton paikka, ehdottomasti vierailun arvoinen! Kävin itse muutama vuosi sitten, ja teki lähtemättömän vaikutuksen (http://lifeinlondonbys.blogspot.com/2015/09/matkalla-abu-dhabi-pyhassa-paikassa.html?m=1)

  • Reply maailmanlaidalla 30.5.2018 at 21:38

   Paikka oli kyllä niin uskomaton. Paljon jäi näkemättä ja kokematta (en edes tiennyt mitä kaikkea siellä olisi ollut mahdollisuus nähdä!). Nyt tiedän enemmän, kun kävin lukaisemassa sinun kirjoituksen paikasta! Oli kivasti kirjoitettu ja ihania kuvia myös!

 • Reply jossu 30.5.2018 at 17:30

  Kävin siellä kuukausi sitten ja kyllä oli näkemisen arvoinen. Nautin joka sekunnista, paitsi silloin kun tuuli ja puvun ”huppu” lähti pois päästä.

  • Reply maailmanlaidalla 30.5.2018 at 21:30

   Eikö vain olekin näkemisen arvoinen 🙂 Tuuli tekee siellä kyllä helposti kepposensa. Samoin kävi minulle, että tuuli vei huppua päästä pois.

  Leave a Reply