Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syksy saapui Kiovaan

Syksy on nyt saapunut Kiovaan. Tämä on kolmas syksyni Kiovassa ja syksy on kaikkina näinä kolmena vuotena saapunut vauhdilla: hellelukemista on siirrytty kertaheitolla noin + 15 asteeseen tai sitä alempiin lämpötiloihin. Yleensä tämä tapahtuu syyskuun jälkipuoliskolla. Syyskuu onkin mielestäni yksi parhaista ajankohdista vierailla tässä kaupungissa: ei ole liian kuumaa eikä liian kylmää. Kolmen vuoden kokemuksella vaikuttaa, että syksyisin sateetkin ovat kohtuulliset ja esimerkiksi lokakuu on tilastojen mukaan Kiovassa yksi vuoden vähäsateisimmista kuukausista.

Syksystä onkin kuin varkain kehittynyt lempivuodenaikani täällä. Ei ole tukalan kuuma ja aurinko paistaa usein. Nautin suunnattomasti syksyn kirpeistä aamuista, kun kävelen  töihin hiljaisia katuja pitkin, ihaillen niiden varsilla keltaisiksi muuttuvia puita ja useimmiten vieläpä auringonpaisteessa. Koska täällä on paljon puistoja ja puita, kaupunkikuva on kaunis ja värikäs. Jos tässä kaupungissa vierailee syksyllä lehtien ollessa vielä puissa, kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä jossain monista  puistoista. Yksi erinomainen juttu täällä syksyssä on myös se, että torit ovat täynnä mitä herkullisimpia vihanneksia ja hedelmiä. Täällä torien ja kauppojen tarjonta todella heijastelee satokausia ja tähän aikaan vuodesta torien ja kauppojen hyllyt notkuvat tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Viinirypäleitä ja meloneja kaupataan joka paikassa. Kurpitsat, kesäkurpitsat ja kukkakaali ovat myös suosikkejani. Näitä valikoimia yritän hyödyntää maksimaalisesti, sillä muutaman kuukauden kuluttua tuoreiden vihannesten ja hedelmien valikoima on paljon suppeampi ja ennen kaikkea laatu paljon huonompi. Kauppojen hyllystä löytyy kyllä läpi vuoden säilöttyjä kasviksia, mutta ne eivät ole minun juttuni. Viilenevien ilmojen myötä kiovalaisilla on yksi yhteinen puheenaihe: milloin lämmitys menee päälle? Täällä kaupunki päättää matemaattisen kaavan perusteella (lämpötila tietyn rajan ali tiettynä määränä päiviä peräkkäin) milloin lämmitys menee päälle. Tästä seuraa aina keväisin ja syksyisin, että muutaman viikon asunnot ovat melkoisen viileitä (kuten nyt). Lämmitys ei myöskään mene päälle koko Kiovassa kerralla vaan porrastetusti,  kaupunginosasta riippuen. Oma kaupunginosani on ollut yleensä viimeisten joukossa. Kahtena aiempana vuonna lämmitys on mennyt päälle lokakuun loppupuolella. Nähtäväksi jää kuinka käy tänä vuonna, lämpötilat ovat nyt yllättäen nousemaan päin ja tulevalle viikonlopulle ja alkuviikolle on luvattu noin kahdenkymmenen asteen tienoille nousevia lämpötiloja.Vaikka kouluvuodet ovat minulla jo kaukana takanapäin, syksy merkitsee minulle edelleen aina jotenkin uuden alkua, paljon enemmän kuin uusi vuosi. Olen hyvin energinen  kesän valon ja lomien ansiosta. Voi kun tällainen vire jatkuisi läpi vuoden…Tänä syksynä virkeyttäni lisää myös se, että Kiovassa asumiseni on tulossa päätökseen ensi keväänä ja uudesta ja tuntemattomasta haaveilu saa minuun aina energiaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply vesa varrela torstai, lokakuu 10, 2019 at 22:46

    Odotan innolla, aamulla aikaisin Kiovan kautta Lviviin. 11-th International Blown Glass Symposium in Lviv.., ensimmäistä kertaa Ukrainassa.

    • Reply maailmailua perjantai, lokakuu 11, 2019 at 07:28

      Hyvää matkaa Lviviin, se on mielenkiintoinen kaupunki.

    Leave a Reply