Spandaun linnoitus

Spandaun linnoitus sijaitsee Berliinissä Spandaun kaupunginosassa. Linnoitus on valleineen, muureineen ja kasematteineen yksi parhaiten säilyneitä renesanssiajan linnoituksia Euroopassa. Linnoituksen pääosa on rakennettu 1500-luvulla. Linnoituksen alueella on joitakin museoita, nykytaiteen keskus ja lisäksi siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, mm. konsertteja.  Spandaun linnoitusta on aikanaan pidetty lähes valloittamattomana. Se on ollut monin tavoin osa eri sotia ja konflikteja, mutta ainoa kerta, jolloin sen luona on ollut varsinainen sotilaallinen yhteenotto oli vuonna 1813 Napoleonin sotien puitteissa. Tällöin osa linnoituksesta kärsi pahoja vahinkoja.  Linnoitus kunnostettiin 1839 ja samaisella vuosisadalla linnoituksen alueelle rakennettiin uusia rakennuksia. Myöhemmin linnoitus on toiminut myös aarrekammiona. Natsien vallan aikaan siellä oli myrkkykaasulaboratorioita.  Vuodesta 1945 linnoitusta on käytetty pelkästään ei-sotilaallisiin tarkoituksiin. Linnoituksen historiaan voi tutustua heti sisäänkäynnin luona olevassa museossa Komentajan talossa.    Linnoituksen alueella sijaitsee 1200-luvulla rakennettu Julius-torni, joka on nykyään Berliinin vanhin rakennus. Torniin pitää nousta omin jaloin, mutta kaikki 153 porrasta ovat vaivan väärti ylhäältä avautuvien näkymien vuoksi. Näköalat ovat niin linnoitukseen kuin sen ympärille ja Spandaun kaupunginosaan. Linnoitus on rakennettu saarelle, joten sitä ympäröi vesi, tarkemmin sanottuna joet ja näköalat tornista ovat sen mukaisia.  Linnoituksen alueella riittää näkemistä. Yllämainitun linnoituksen historiasta kertovan museon lisäksi alueella sijaitsee myös esimerkiksi Spandaun kaupungin historiasta kertova museo ja arkeologinen näyttely linnoituksen vanhoista osista. Yksi rakennus on pyhitetty Berliinin monumenteille. Tässä Unveiled: Berlin and its Monuments-näyttelyssä oli jännää kuljeskella patsaiden keskuudessa, jotka aikoinaan ovat olleet eri puolilla Berliiniä, mutta ovat sittemmin poistettu. Täältä löytyy vaikkapa Leninin pää patsaasta, joka on aikoinaan ollut esillä Friedrichshainin kaupunginosassa.

Linnoituksessa talvehtii noin kymmenentuhatta lepakkoa ja mitäpä olisi linnoitus ilman tilaa, jossa lepakoita voi ihailla. Koska itselläni ei ole lämpimiä tunteita kyseisiä luomakunnan olentoja kohtaan, jätin väliin tämän mahdollisuuden tutustua paremmin eläviin lepakoihin ja oppia heistä uutta, mutta lepakoista kiinnostuneiden kannattaa suunnata näyttelyyn. 

Linnoitus on auki perjantaista keskiviikkoon klo 10-17 ja torstaisin klo 13-20. Pääsymaksu aikuisilta on 4,5 euroa. Jos haluaa audioguiden, se maksaa kaksi euroa. Jotain tekstejä oli englanniksi, mutta audioguiden avulla alueesta sai paljon enemmän irti. Lähin metropysäkki on U-7-linjan Zitadelle, josta kävelymatkaa linnoitukselle on noin puoli kilometriä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply