Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesäinen Kiova

Kesä tekee Kiovasta entistäkin kivemman kaupungin. Katujen varsille ilmestyy terasseja, viikonloppuisin on lukuisia ulkoilmatapahtumia ja keskellä kaupunkia sijaitseva Trukhaniv-saari syntyy uudelleen elämään.

Tässä muutamia juttuja mitä Kiovassa voi nähdä ja kokea kesällä:

Dnepr-joen ranta Podilissa. Tämä hiljattain uudistettu alue on niin paikallisten kuin turistienkien suosiossa. Täältä lähtevät jokiristeilyt, jotka kestävät vajaasta tunnista useampaan. Rantabulevardilla on useita ruokaa myyviä kojuja, joiden tarjoomuksia voi nauttia jokimaisemia ihaillen. Hiljattain avattiin osittaisen entisöinnin jälkeen satamarakennus, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Lisäksi siinä järjestetään mm. konsertteja ja erilaisia näytöksiä. Toivon kovasti, että säiden kylmetessä osa nyt ulkoilmassa sijaitsevista ruokakojuista siirtyy sisätiloihin ja paikka pysyisi elävänä läpivuoden. Ravintolat ja jokiristeilyt ovat keskittyneet Poshtovan aukion eli Poshtova Ploshchan (Поштова площа) ympäristöön. Aukio on kävelymatkan päässä Maidanilta ja sen kohdalla on myös sinisen metrolinjan asema. Poshtova Ploshchan aukion lähellä, Maidanin suuntaan sijaitsee toukokuun lopulla avattu kävelysilta, joka vie Kansojen ystävyyden kaaren juurelta Volodymyr Hillille. Kävelysilta sijaitsee korkealla ja kulkee Podilista Maidanille vievän tien yli. Sillan korkeuksista onkin hienot näköalat Podiliin ja Dnepr-joelle. Silta mahdollistaa kävelemisen Mariinskin puistosta aina lähes Podiliin saakka lähes yhtenäistä puistoaluetta pitkin ja vieläpä ilman minkäänlaista autoliikennettä seassa. Trukhanivin saari (Труханов остров): tämä vehreä saari sijaitsee Dnepr-joen keskellä Kiovan keskustan läheisyyydessä. 1930-luvulla saarella asui useita tuhansia ihmisiä. Vuonna 1943 saksalaiset Kiovasta vetäytyessään polttivat saaren asumukset maan tasalle ja toisen maailmasodan jälkeen saari on omistettu kaikenlaiseen vapaa-ajan toimintaan. Saarella sijaitsee useita rantoja ja ihmiset menevät sinne lenkkeilemään, pyöräilemään ja harrastamaan vesiurheilulajeja. Monet menevät saarelle piknille ja saarella järjestetään aika ajoin myös konsertteja. Rannan läheisyydessä löytyy myös useita ravintoloita ja baareja. Keskustaa lähimpänä olevalle saaren osalle mennään kävelysiltaa pitkin. Kävelysilta on mainio paikka valokuvien ottoon, sen varrella onkijoita kokeilevat kalaonneaan ja onpa sillalta mahdollisuus tehdä myös benji-hyppyjä.Trukhanivin saaren läheisyydessä toisella saarella Dnepr-joessa on Hidropark (Гідропарк). Täällä löytyy rantoja auringonottoon ja uimiseen, tosin vesi ei valitettavasti näytä kovin puhtaalta. Täällä voi vuokrata sup-laudan, polkuveneen tai vaikkapa kanootin. Hidroparkiin pääsee kätevästi punaisella metrolinjalla jäämällä pois samannimisellä asemalla, josta on selkeät opasteet muutaman sadan metrin päässä sijaitseville rannoille. Reitti metroasemalta rannoille vie läpi kadun, jonka varrelta löytyy ruokakojuja, ravintoloita ja baareja.ArtZavod Platform on entisen tekstiilitehtaan alueelle rakennettu taiteen, kulttuurin ja musiikin keskus. Täällä järjestetään (ennen kaikkea kesäkaudella) niin katuruokafestivaaleja (Ulichanya eda), kirpputoreja kuin konsertteja. Kerran keväällä ja kerran syksyllä järjestetään myös olutfestarit. Platform sijaitsee lähellä punaisen  metrolinjan toista päätepysäkkiä Lisovaa. Metroaseman ja Platformin välissä on sekä tori, jossa myydään elintarvikkeita ja leipomuksia (georgialaiset piiraat on hyviä) sekä suuri matala ostoskeskus, jonka hiukan sokkeloisille käytäville on hyvä eksyä. Ostoskeskussa myydään vaatteita, kenkiä, huonekaluja, kodinkoneita, sisustustavaroita, jne. Täältä on turha etsiä mitään tunnettuja merkkejä vaan kaupat ovat yleensä hyvin pieniä tai ukrainalaisia ketjuja. Made in Ukraine-Katumarkkinat: Kiovassa järjestetään kesäviikonloppuisin paljon tapahtumia. On konsertteja, festivaaleja ja katumyyjäisiä. Kerran kuussa Kontraktovan aukiolla (Kontraktova Ploshcha, Контрактова площа) järjestetään Made in Ukraine-markkinat, joissa on myynnissä paikallisten yksityisyrittäjien ja pienten yritysten vaatteita, koruja, laukkuja, kenkiä ja leluja. Myynnissä on myös paikallisia elintarvikkeita kuten juustoja, makkaroita, hunajaa, keksejä, jne. Markkinoilta löytyy myös ruokakojuja. Puistot. Kiovan keskustassa ja muuallakin kaupungissa on paljon puistoja, joiden vehreyteen ja ainakin osittain rauhaan on mukava paeta kuumuutta ja kaupungin hälinää. Keskustan lähellä Dnepr-joen rannalla sijaitsevista puistoista on  myös hienot näköalat eri puolille kaupunkia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply