Kiovan nähtävyyksiä: Mariinski-puisto

Yksi asia mistä Kiovassa erityisesti pidän on sen puistot. Keskustassa on on useita puistoja lähellä Dnepr-joen rantaa. Yksi omista suosikkipuistoistani on Mariinski-puisto, jonne pääsee kätevästi punaisen metrolinjan asemalta Arsenalna. Kävelymatkaa asemalta puistoon on muutama sata metriä.

Mariinski-puisto on ihana vihreä keidas kaupungin sykkeessä. Se tarjoaa niin korkeiden lehtipuiden reunustamia kujia, rauhallisia nurmikkoalueita, penkkejä missä levähtää ja leputtaa väsyneitä jalkoja ja tarkkailla ohikulkijoita, tilaa lapsille temmeltää kuin muutaman näyttävän rakennuksen ja näköalapaikkoja.Tämän vuonna 1874 perustetun puiston sydän on Mariinski-palatsi, jonka on suunnitellut italialainen arkkitehti Bartolomeo Rastrelli. Hänen käsialaansa on myös Kiovassa sijaitseva Pyhän Andreaksen kirkko. Palatsi toimi aikoinaan Venäjän imperiumin johtajien residenssinä. Nykyisellään palatsia käytetään lähinnä seremoniallisiin valtion menoihin, esimerkiksi osa hiljattain työnsä aloittaneen Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyn virkaanastumisseremonioista pidettiin täällä. Aivan palatsin vieressä sijaitsee Ukrainan parlamentti, Verkhovna Rada. Puistosta katsottuna tämä harmaa lasikupollinen rakennus näyttää yllättävän pieneltä, viereiseltä kadulta rakennuksen laajuuden näkee paremmin. Kadun toisella puolella on Mariinski-palatsin tyyliä henkivä pieni rakennus, minulle ei ole vielä selvinnyt mikä kyseisen rakennuksen tehtävä on. Palatsin edessä olevan aukion reunalta on hyvät näköalat Dnepr-joelle ja sen toiselle puolelle. Siinä missä kesällä puiston ja sen puiden vehreys tekee vaikutuksen, samalla ne hiukan valitettavasti rajoittavat näköaloja, talvella näköalat ovat laajemmat. Jos jano tai nälkä yllättävää, puistossa on useita kioskeja, joista voi ostaa erilaisia juotavia tai pientä syötävää. Mikäs sen mukavampaa kuumana kesäpäivänä (niitä täällä riittää) kuin ostaa herkullinen jäätelö ja istahtaa sitä nauttimaan penkille puun varjoon. Puiston toisella reunalla on City Garden, jossa sijaitsee jalkapalloseura Kiovan Dynamon entinen stadioni. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, stadion on edelleen käytössä, mutta Kiovan Dynamon pelit ovat siirtyneet isommalle stadionille. Jos puistosta jatkaa matkaa Dnepr-joen rannan suuntaisesti kohti pohjoista, vastaan tulee silta, joka kiovalaisten keskuudessa tunnetaan Rakastavaisten siltana ja toisaalta myös Paholaisen siltana. Sillan kaiteisiin on täälläkin kiinnitetty rakkauslukkoja.

Pian sillan jälkeen on halaavan pariskunnan patsas, joka kuvaa italialaisen Luigin ja ukrainalaisen Mokrynan tarinaa. He tapasivat vuonna 1943 itävaltalaisella sotavankileirillä, jossa Luigi oli sotavankina ja Mokryna sinne siirrettynä työläisenä. He olivat siellä kaksi vuotta. Sota yhdisti heidät ja sitten erotti. Noin kuusikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2004 he löysivät toisensa televisio-ohjelman avulla. Tässä vaiheessa puisto muuttuu Khreshchaty-puistoksi. Siellä sijaitsee Vesimuseo (Музей води), josta joskus käytetään myös nimeä Water Information Center. Tämä museo on omalla to do-listallani. Olen kuullut museon olevan mielenkiintoinen, erityisesti lasten kerrotaan viihtyvän siellä. Englanninkielisiä opastuksia on tarjolla. Museo on auki ke-su. Pian Vesimuseon jälkeen tulee rannan suuntaan alaspäin vievät portaat, jotka johtavat Kansojen ystävyyden kaarelle. Kaari valmistui vuonna 1982 tarkoituksenaan juhlistaa Venäjän ja Ukrainan välistä yhdentymistä vuonna 1654. Tämän jälkeenhän maiden välisessä suhteessa on tapahtunut yhtä sun toista… Aukiolta, jossa kaari sijaitsee, on hyvät näköalat Dnepr-joelle ja Podilin kaupunginosaan. Kansojen ystävyyden kaaren juurelta lähtee toukokuun lopulla 2019 avattu kävely- ja pyöräilysilta, joka vie kohti Volodymyr Hilliä. Kävelysillalta on hulppeat näköalat. Tämä uusi nähtävyys on hyvin suosittu paikallisten keskuudessa. Ainakin viikonloppuisin päivällä silta on erittäin täynnä ihmisiä, joten vierailu sillalle voi olla hyvä ajoittaa johonkin muuhun ajankohtaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply