Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jälkitunnelmat Kapkaupungin matkasta

Etelä-Afrikan matkalta paluusta on nyt kulunut reilu kuukausi ja sen aikana olen muutaman kerran pohtinut matkani herättämiä tuntemuksia. Matka oli hyvin onnistunut ja tykästyin kovasti Kapkaupunkiin ja sen lähialueisiin. Niin paljon, että toivon pääseväni joskus sinne ja muualle Etelä-Afrikkaan uudelleen.

Jos Etelä-Afrikka on yhdenlaista Afrikkaa, niin Kapkaupunki on omanlaistaan Etelä-Afrikkaa. Kaupunki toi minulle mieleen niin Sydneyn, Buenos Airesin, Bogotan kuin San Franciscon. Sitä monelta suunnalta ympäröivä meri, Pöytävuori ja rannat tekivät kaupungista vaikuttavan. Monipuolisuuteensa vuoksi kaupungissa riittäisi näkemistä ja tekemistä vaikka kuinka, lähiseutuja unohtamatta. Ravintolatarjonta oli monipuolista ja hinnat suomalaiseen hintasoon ja ostovoimaan verrattuna vähintäänkin kohtuulliset. Liikkuminen ympäriinsä oli vaivatonta ja asiat toimivat. Turvallisuudenkin kannalta matka meni ihan niinkuin pitikin.

Minusta on tärkeää pohtia matkakohteitani muutenkin kuin onnistuneen loman näkökulmasta. Etelä-Afrikka herätti tämän suhteen paljon ajatuksia niin ennen matkaa, sen aikana kuin jälkeenkin. Yksi näistä ajatuksia herättäneistä asioista on maassa aikoinaan valinnut apartheid ja sen vaikutukset tähän päivään.  Oli erittäin hyödyllistä lukea Nelson Mandelan elämänkerta Long Walk to Freedom ennen matkaa. Sen avulla matkasta sai paljon enemmän irti, kun kirjan tapahtumiin ja henkilöihin törmäsi niin katujen ja paikkojen nimissä, oppaiden jutuissa, Robben Islandista puhumattakaan.

Epätasa-arvo on näkyvää monin paikoin jo ”pelkän” turistin silmiin (esimerkiksi slummit, kerjäläiset kaduilla), joten voin vain kuvitella millaisia tasa-arvohaasteita yhteiskunnassa on syvemmällä.

Yksi asia mikä iski silmille vahvasti oli se kuinka kuivuudesta valistettiin joka puolella ja vettä kehotettiin säästämään. Vedensäästövinkkejä oli tarjolla joka ikisessä majoituspaikassamme, oli se sitten kyseessä airbnb tai hotelli. Vesipula tuli todellakin todelliseksi tuolla reissulla ja taas tajusi kuinka onnekkaita Suomessa ainakin toistaiseksi ollaan tämän(kin) asian kanssa.

Lomaillessani ulkomailla joulun aikaan, on myös mielenkiintoista havannoida kuinka mahdollisesti joulua kyseisessä maassa vietetään. Vaikka itselleni joulu on kaikkien muiden juhlapyhien tavoin jokseenkin yhdentekevä enkä sitä erityisemmin juhli, on minusta erittäin mielenkiintoista nähdä kuinka joulua mahdollisesti juhlitaan eri maissa. Kapkaupungissa joulu tuntui sulkevan esimerkiksi monet kaupat ja museot, samoin joitakin ravintoloita ja kahviloita jopa kolmeksi päiväksi. Joululauluja kuuli kaupoissa ja jouluhenkisiä värivaloja oli ympäri kaupunkia eli hyvin globaalia menoa. Joulun ja uudenvuoden aika on tärkeä lomakausi paikallisille ja tämä näkyi erittäin suurina määrinä ihmisiä esimerkiksi Waterfrontissa, jossa välillä hädintuskin pääsi eteenpäin kävelemään.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jake maanantai, 18 helmikuun, 2019 at 01:43

    Kannattaa asua hetki vaikkapa Joburgissa, niin näet ehkä hieman realistisemmin mitä ”epätasa-arvo” tänä päivänä tuossa maassa tarkoittaa. Vinkki, mustat eivät ole se sorrettu ryhmä.

  • Leave a Reply