Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Koe jotain uutta: kylpylämatka Etelä-Koreaan on varmuudella elämys

Noora Linnankoski artikkelin kuva
Luksus ja spa
Kylpylävierailu Etelä-Koreassa on mieleenpainuva kokemus, joka vaatii hieman paikallistuntemusta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 10.11.2015
facebook   whatsapp

Etelä-Koreassa on tunnettu kylpyläkulttuuri

Vuorokauden läpi palvelevat korealaiset kylpylät eli jjimjilbangit ovat mainio tapa tutustua Etelä-Korean kulttuuriin ja rentoutua pitkän päivän päätteeksi.

Seikkailunhaluisille matkailijoille jjimjilbangit toimivat myös varteenotettavana majoitusvaihtoehtona. Kylpylässä voikin paitsi nauttia rentouttavista kylvyistä ja erilaisista saunoista myös viettää yön edulliseen hintaan.

Vierailua varten ei tarvitse varustautua erikseen, sillä Jjimjilbangista löytyvät kaikki tarvittavat varusteet. Halutessaan mukaan voi ottaa omat hiusten-, hampaiden ja kauneudenhoitotuotteet. Paikallisille jjimjilbangit ovat suosittu pakokeino arjesta ja niissä näkeekin asiakaskuntaa perheistä nuoriin pariskuntiin. Korealaisille jjimjilbang ei ole vain kylpylä, vaan se on myös suosittu ajanviettopaikka.

Oloasuna shortsit ja t-paita

Pääsymaksu eteläkorealaisiin kylpylöihin on tavallisesti noin kymmenen euroa, mutta iltakahdeksan jälkeen kannattaa kuitenkin varautua maksamaan hieman enemmän kuin päivällä.

Kengät jätetään vastaanoton vieressä oleviin säilytyslokeroihin, ja pukeutumistiloissa olevaan lukittavaan kaappiin riisutaan loput vaatteet ja muu omaisuus. Kylpylässä pukeudutaan jjimjilbangien tarjoamiin vaatteisiin: vieraille annetaan t-paita ja shortsit.

Vierailun aikana maksut maksetaan avainrannekkeiden avulla, millä voi kuitata vierailun aikana käytetyt lisäpalvelut, eikä rahaa tarvitse kuljettaa mukana. Naisille ja miehille on omat erilliset pukeutumis- ja kylpytilat sekä yhteinen tila, jonne kaikki ovat tervetulleita. Soulissa on myös vain esimerkiksi miehille tai naisille tarkoitettuja kylpylöitä.

Monipuolinen palvelutarjonta

Kylpyläpalveluja on tarjolla monenlaisia, esimerkiksi erilaisia ja erilämpöisiä kylpyjä, ja lisämaksusta saa myös erilaisia hoitoja ja hierontoja. Jjimjilbangeissa aika kuluu ystävien kanssa rupatellen, lämpöhuoneista nauttien ja ruokaillen.

Kylpemisen ja suihkun jälkeen pukeudutaan vastaanotosta saatuihin vaatteisiin ja lähdetään viettämään aikaa yhteistiloihin. Jos haluat sulautua paikallisten joukkoon, taittele pyyhkeestä korealaisista draamasarjoista tuttu Yang Morin -lammashattu.

Etelä-Korea
Kylpylät ovat erityisen suosittuja viikonloppuisin.

Yleisissä tiloissa nautitaan erilaisista teemasaunoista, vietetään aikaa yhdessä, katsotaan televisiota ja nukutaan. Lisämaksua vastaan jjimjilbangeissa on saatavilla erilaisia palveluja, kuten kuntosali, elokuva-, karaoke- ja tietokonehuoneita.

Lisäksi yleisistä tiloista löytyy kauppoja ja ravintoloita, joista voi ostaa aterioita, pientä naposteltavaa sekä virvoitusjuomia. Ravintoloissa tarjolla on yksinkertaista ja edullista korealaista ruokaa.

Useimmista jjimjilbangeista löytyy erilliset miehille ja naisille tarkoitetut nukkumatilat, mutta molempien sukupuolten edustajat voivat nukkua yhdessä myös yhteisissä tiloissa tai halutessaan jopa saunoissa. Sängyn sijaan jjimjilbangeissa nukutaan lattialla.

Viikonloppuisin jjimjilbangit ovat suosittuja, joten nukkumatilaa ei välttämättä aina ole.

Tutustu korealaisiin saunoihin

Korealaisten kylpylöiden saunat ovat etenkin suomalaisen näkökulmasta yksi jjimjilbangin parhaita puolia. Suomalaisista saunoista poiketen näissä saunoissa kuitenkin hikoillaan vaatteet päällä lattialla istuen tai maaten.

Huoneiden lämpötilat vaihtelevat noin 45 asteesta jopa yli sataan asteeseen. Lämpötilan voi tarkistaa saunan ulkopuolelta.

Lämpöhuoneiden ovien takaa paljastuu muun muassa suola-, savi-, kivi- ja ametistihuoneita. Huoneiden ulkoasuun on kiinnitetty erityistä huomiota ja ne ovat huoliteltuja ja kauniita. Pyramidin yleisissä tiloissa kohdatessaan on todennäköisesti löytänyt yhden jjimjilbangin useista lämpöhuoneista.

Yleensä Jjimjilbangeista löytyy myös jäähuone, joka on hyvä paikka vilvoitella saunomisen ohella.

>> Lue lisää vinkkejä Etelä-Koreaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Noora Linnankoski

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.