Suomen suurin matkablogiyhteisö

Zirbenweg on helppo päivävaellus Innsbruckista

Olin jo kauan himoinnut Alpeille, kunnes viime kesänä vihdoin onnistuin järjestämään kohtaamisen minun ja tuon Keski-Euroopan mahtavan vuoriston kanssa. Rakastan vuoria ja vehreyttä, joten on suoranainen ihme, etten tätä aiemmin ollut löytänyt tietäni Itävaltaan.

Parin viikon Euroopan kierroksellani vietin neljä yötä Innsbruckissa, joten minulla oli muutama päivä aikaa kartoittaa alueen patikointireittejä. Olin reissussa yksin, joten koin helpoimmaksi liikkua kaupungista ja maasta toiseen julkisilla, enkä tästä syystä halunnut Innsbruckissakaan vuokrata autoa. Vuorten läheisyys olikin yksi tärkeimmistä kriteereistä valita juuri Innsbruck kohteekseni, vaikka Itävallassa olisi voinut retkeilyyn parempaa seutua olla muualla. Pystysuorana kohoavasta vuoristosta huolimatta bongasin pari pätevää päiväpatikkaa aivan lähietäisyydeltä.

Toinen kävelemistäni reiteistä oli Zirbenweg, joka mutkittelee pitkin Tuxin Alppien pohjoisrinteitä noin kahdeksan kilometrin matkan. Nimensä reitti on saanut sen varrella kasvavista sembramännyistä (saksaksi Zirbe). Nämä alppisembrat ovat Euroopan laajin ja vanhin sembrapopulaatio: osa puista on kasvanut näillä rinteillä jo useamman vuosisadan ajan. Osa reitistä kulkeekin näiden vanhojen mäntyjen joukossa, mutta siitä huolimatta lähes koko matkan ajan aukeavat upeat näkymät Inntalin laaksoon ja vastapuolen Karwendel-vuoristoon. Kesäaikaan reitin varsia värittävät alppiruusut, joita alueella kasvaa runsain mitoin.

Mukavaa Zirbenwegissä on tosiaan se, ettei sinne päästäkseen tarvitse autoa, kuten monien luontokohteiden saavuttamiseen yleensä tarvitaan. Reitin alkupää on Iglsin kylästä, jonne kulkee bussit 4141 ja 4132 Innsbruckin päärautatieasemalta. Bussilippu maksaa kolmisen euroa kuskilta ostettuna ja matka Iglsiin kestää hieman alle 40 minuuttia.

Reitti alkaa n. 2000 metrin korkeudesta, joten bussi vie retkeilijät gondolihissille, jonka kyydissä pääsee suoraan lähtöpisteelle. Kannattaa huomioida, että hissi lähtee Römerstrasselta, ei Bilgeristrasselta, kuten se joskus ennen on tehnyt. Zirbenweg itsessään on melko tasaista polkua ilman suurempia korkeuseroja. Kulku reitillä on vaivatonta, joten omien askelten varomiselta jää reippaasti aikaa myös maisemien ihailuun. Reitillä on opasteet, mutta sen kulkeminen on melko suoraviivaista ja reitiltä on vaikea eksyä.

Zirbenwegin kulkemiseen kannattaa varata aikaa 2,5 tunnista ylöspäin riippuen omasta kulkutahdista ja siitä, miten pitkäksi aikaa tahtoo jäädä maisemia ihailemaan. Iglsin suunnasta lähdettäessä retkeilijä palkitaan patikan lopuksi Tulfeinalmin majalla, jossa tarjolla on ruokaa ja juomaa ennen matkaa alas Tulfesin kylään. Voin luvata oluen maistuvan erityisen hyvältä alppimaisemissa vaelluksen jälkeen.

Alas pääsee helpoiten hissillä, joka lähtee aivan Tulfeinalmin takaa. Bussi Innsbruckiin lähtee heti hissin alimman aseman vierestä ja takaisin Tirolin pääkaupunkiinhan pääsee bussilla numero 4134. Minä en vielä tässä kohtaa ollut saanut tarpeekseni kävelystä ja vuorimaisemista ja vehreät niityt, kumpuilevat maisemat sekä ympärillä kohoavat vuoret houkuttelivat reippailemaan 12 kilometrin matkan Tulfesista Innsbruckiin bussiin hyppäämisen sijaan.

Zirbenweg sopii hyvin kevyeksi päiväpatikaksi ja se antaa kulkijan nauttia alppimaisemista täysin rinnoin suurempia ponnistelematta. Reitti on kohtalaisen helppo, joten se sopii myös isompien lasten kanssa käveltäväksi. Polkua kulkiessa metsän siimeksestä kilkattavat lehmänkellot säestävät menoa ja tulihan näitä veijareita loppuretkestä vastaankin.

Reitti-info

Lähtöpaikka: Igls, Patscherkofelbahn-hissin yläasema
Opastus: Reitti on merkattu, reitti 350.
Kesto (arvio): alkaen 2,5h
Vaikeustaso: keskitaso
Kartta ja lisätietoa: Zirbenweg Trail

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply