Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turku-vinkki: Joulutoreilta tunnelmaa joulunodotukseen

Joulutorit kuuluvat olennaisesti joulunalusaikaan. Vaikka torit eivät meillä Suomessa yllä Keski-Euroopan torien kokoluokkaan, on näissä pienemmissäkin oma tunnelmansa. Itse lähden toreille ja markkinoille joulufiiliksen toivossa, mutta joulutoreilla on myös myynnissä monenmoista tavaraa, syötävää ja juotavaa. Täällä meillä Turussa on kaksi ihanaakin ihanampaa joulutoria, joille molemmille ehtii vielä hyvin ennen joulua. Viime viikonloppuna nappasin poikaystäväni ja pikkuveljeni mukaan, ja tsekkasimme kummankin torin joulufiiliskertoimen.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat

Viimeistä viedään vain viikonloppuisin auki olevien Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden suhteen. Turun isoimmat joulumarkkinat tapahtuvat täl pual jokke, aivan tuomiokirkon läheisyydessä. Vanhan Suurtorin miljöö on täydellinen perinteisille markkinoille. Toria reunustavat kauniit rakennukset, Brinkkala, Vanha Raatihuone, Hjeltintalo sekä Juseliuksentalo, henkivät historiaa. Onhan Suomen Turku julistanut joulurauhan juuri Brinkkalan talon parvekkeelta jo vuodesta 1886 lähtien. Ja jos Jumala suo, näin tapahtuu jälleen ensi viikolla.

Rakennusten lisäksi toria reunustavat pienet kojut, joissa myydään käsityöläisten tuotteita aina lapasista lasiesineisiin ja kynttilöihin. Söin silmilläni upeita piparkakkutaloja, joita näppäräsormiset myyjät olivat väkertäneet. Torilta voi myös ostaa jouluherkut kotiin, myynnissä oli ainakin piparkakkuja, laatikoita, kuivakakkuja ja kalakukkoa. Paikan päällä voi nauttia muun muassa lettuja ja glögiä, ja löytyyhän alueelta Joulukahvilakin. Lämmin kupponen kädessä on mukava kiertää tunnelmallista toria. Suurtorin joulumarkkinat ovat itse torin lisäksi levittäytyneet myös Brinkkalan talon sisäpihalle ja luostarin välikadulle, ne kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa jo pelkästään kulttuurihistoriallisessa mielessä. Brinkkalan pihalta löytyy muuten Joulukoristeiden vaihtopiste, jossa voi käydä uusimassa oman koristevalikoimansa ekologisesti.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla on myyntikojujen lisäksi monenlaista ohjelmaa koko perheelle. Viikonlopun aikana voi muuan muassa nähdä joulupukin pajallaan, seurata joulunäytelmiä tai sirkusta ja opiskella Auran Tyttöjen solmukoulussa. Lisäksi Vanhalla raatihuoneella järjestetään joulukonsertteja molempina päivinä. Suomi-Venäjä-Seura on tänä viikonloppuna mukana markkinoilla, ja lauantaina nähdäänkin Joulupukin ja Pakkasukon kohtaaminen.

Luminen sää totta kai toisi oman lisänsä joulutorin tunnelmaan, mutta Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla joulumieli nousee kattoon mustasta maasta huolimatta. Suurtorin Joulumarkkinat ovat avoinna vielä tänä lauantaina ja sunnuntaina klo 11-17. Lisätietoa löytyy täältä.

Turun Kauppatorin Joulutori

No tois pual jokke on sitten Turun Kauppatorin Joulutori, kauppatorin jouluinen sydän. Tämä joulutori on nimensä mukaisesti enemmän juuri joulutori kuin -markkinat. Kiemurteleva torikuja koostuu vieri viereen asetelluista pikku mökeistä, joissa myydään toinen toistaan hienompia ja maukkampia tuotteita. Jos etsii persoonallisempia joululahjoja ja haluaa tukea pienyrittäjien työtä, kannattaa tulla tänne. Kauppatorilla sijaitseva kota on Joulutorin parasta antia. Siellä voi nauttia glögit ja paistaa itse makkaraa. Kuulemma myös kasvismakkaraa löytyy. Koska muuten paistoit viimeksi makkaraa tikussa? Minulla taitaa viime kerrasta olla aikaa jo pari vuotta.

Joulutori keskellä Turun Kauppatoria ei voisi olla paremmalla sijainnilla. Torilla on helppo pyörähtää ohimennen esimerkiksi bussia odotellessa. Joulutori on äkkiä kierretty, mutta tiivis asettelu jouluvaloineen on tehokas joulutunnelman nostattaja. Kauppatorin joulutorilla järjestetään ohjelmaa, joka saattaa olla enemmän aikuisempaan makuun. Sunnuntaisin järjestettävää ohjelmaa on 16.12. tarjolla viimeistä kertaa. Tällöin on vuorossa esimerkiksi runoesitys ja osallistava esitys Capoieraa.

Sen minkä Kauppatorin joulutori kalpenee ohjelmassa, voittaa se aukioloajoissa. Joulutori on nimittäin avoinna joka päivä aatonaattoon asti. Tori on avoinna arkisin 12-19, lauantaisin 10-16 ja sunnuntaisin 12-16. Perheen pienimmille ja miksei suuremmillekin on Joulupukki tavattavissa päivittäin muutaman tunnin ajan. Myyjät ja muuta tietoa löytyy täältä.

Tsekkaa samalla Satumainen Aurajoki

Turun kaupunki antoi turkulaisille Suomi 100 -lahjaksi Satumaisen Aurajoen, joka tuo tarunomaista tunnelmaa Turkuun aina huhtikuuhun saakka. Jos olet tulossa Turun joulutoreille, käy ihmeessä samaan syssyyn katsastamassa Satumainen Aurajoki. Turun kävelysillat on muutettu elämyssilloiksi valaistuksen ja musiikin avulla. Kirjastosilta on muuttunut klassisen musiikin sillaksi, kun taas Teatterisilta Taru sormusten herrasta -sillaksi Turun kaupunginteatterin kevään ohjelmiston mukaisesti. Siltojen lisäksi Aurajoen rannoilla nähdään valoinstallaatioita ja kuullaan sovelluksen kautta aistittavia äänimaisemia. Kokonaisuus on Janne Auvisen käsialaa, lisää voi lukea täältä.

Turku on aina niin kaunis ja tunnelmallinen, mutta erityisen valloittava se on näin joulun aikaan. Kiireestä, stressistä ja hössötyksestä kannattaa ottaa tauko ja siirtyä ulkoilmaan nauttimaan jouluisen kaupungin antimista.

Ja ulkopaikkakuntalaiset, kyllä tänne kehtaa kauempaakin tulla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply