Suchá Belán vaellus oli Slovakian matkan kohokohta

Slovakiassa alkujaan eniten kiinnosti Tatra-vuoret, mutta en voinut olla törmäämättä jatkuviin hehkutuksiin Slovak Paradisen kansallispuistosta. Slovak Paradise ja Suchá Belán vaellus oli päätynyt jokaiselle näkemälleni Slovakian top-listalle, eikä mennyt kauaakaan niin se oli minunkin listallani. Suchá Belá oli lopulta reissumme kiistaton kohokohta!

Slovakian suosituin vaellusreitti

NP Slovenský raj eli Slovak Paradisen kansallispuisto on yksi Slovakian yhdeksästä kansallispuistosta. Popradista Suchá Belán parkkipaikalle Podlesokiin on noin 15 kilometriä. Se pitää sisällään niittyjä, metsää, rotkoja, solia, vesiputouksia, luolia ja 300 kilometrin verran merkattuja vaellusreittejä. Reiteistä tunnetuin lienee Suchá Belá, parin kolmen tunnin pituinen yksisuuntainen reitti. Vihreävalkoisin merkein merkattu reitti kulkee rotkon pohjalla ylämäkeen, mutta korkeuserot ovat melko pieniä. Suchá Belá lausutaan muuten sukha bela, ei sutsha bela kuten minä alkuun yritin.

Me patikoimme Suchá Belán syyskuun alussa muutaman sateisen päivän jälkeen. Vettä oli rotkossa reippaasti ja metsä oli muutenkin märkä. Saavuimme reitin alkupisteelle, jossa oli tarkoitus maksaa parin euron sisäänpääsymaksu. Ihmettelimme, kun asian esitettyämme lippukojun poika naurahtaen laski meidät sisään ilmaiseksi. Emme ihmetelleet kauaa. Ei mennyt kuin satakunta metriä, kun yksisuuntaista reittiä tuli vastapalloon pariskunta. He kertoivat rotkossa olevan niin paljon vettä, että kulku ensimmäisten portaiden jälkeen on lähes mahdotonta. Se ei pelaa, joka pelkää, joten jatkoimme matkaa.

Avojaloin vuoristopurossa

Koitti kohta, jossa pariskunta oli kääntynyt, eikä ihme. Samassa kohtaa aprikoi muutama muukin retkeilijä. Jos matkaa jatkettaisiin, kengät kastuisivat väistämättä. Ensimmäinen porukka otti riskin ja jatkoi matkaa, me loput neljä sen sijaan riisuimme kenkämme. Ilma oli hädin tuskin viisitoista astetta ja virtaava vuoristopuro jäätävän kylmä. Kenkien riisuminen osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Vesi oli niin korkealla, että edes korkeavartiset vaelluskengät eivät olisi meitä pelastaneet. Siellä me sitten tasapainottelimme keskellä metsää rotkon pohjalla paljain jaloin terävien kivien ja vettyneiden puupölkkyjen päällä. Olo oli kuin hobitilla.

Suurien korkeuserojen puutteesta huolimatta Suchá Belá on vaativuudeltaan melko haastava. Pieni osa reitistä on siltoja, pitkospuita ja tikkaita, mutta pääasiassa kuljetaan terävien kivien päällä purossa. Puron ylityksiä on jatkuvasti. Ne hoituvat joko isompia kiviä hyväkseen käyttäen tai puupölkkyjen ja kaatuneiden puiden avulla. Kaikki puut ja kivet eivät ole ankkuroituneet paikoilleen, joten tasapainoa tarvitaan. Osa puista saattaa olla myös haperassa kunnossa jatkuvan kuivumisen ja kastumisen vaikutuksesta. Rotkoa reunustaa molemmin puolin märkänä liukas kallio sekä jyrkästi nouseva metsä. Välillä puron syvimmät kohdat pystyy kiertää metsän puolelta, mutta ei aina.

Reitin parasta antia ovat eittämättä suuret vesiputoukset, joista korkein on 29 metriä. On elämys kiivetä tikkaita pitkin aivan vesiputouksen viertä, kun alas syöksyvä vesi roiskii juostessaan. Parasta oli, että näitä kohtia oli useampia. Huonohkon sään ja sesongin loppumisen vuoksi emme joutuneet jonottamaan tikkaille, mutta olen nähnyt kuvia, joissa tikkaat ovat täynnä ihmisiä. Saattaisi hieman viedä paikan hohtoa. Tänne kannattaakin siis suunnata joko kehnommalla kelillä, loppusesongista tai sesonkiaikaan aikaisin aamulla ennen turistilaumoja!

Varusteet kuntoon

Suchá Belálle lähtijän kannattaa miettiä varustusta hieman tarkemmin. Kuivemman jakson jälkeen rotkossa saattaa pärjätä lenkkareilla, mutta kannattaa huomioida, että rotkossa on aina jonkin verran vettä. Kosteamman kelin jälkeen goretexit ovat ehdoton valinta. Itse olin liikkeellä tuliterillä Salomonin matalavartisilla goretexeilla. Epätasaisen alustan vuoksi korkeavartisistakaan vaelluskengistä ei olisi haittaa, nilkat menevät tuolla helposti nurin. Kumppareilla ei kannata matkaan lähteä, sillä niissä on usein aivan liian huono pito tällaiseen touhuun. Säästä riippuen sitten muu varustus kuntoon, hanskat ovat erityisesti syksymmällä ihan hyvä idea. Reitillä ei ole erikseen levähdyspaikkoja, mutta muutaman tunnin reissulle kannattaa napata mukaan juotavaa ja vaikka pari proteiinipatukkaa tai energiageeliä.

Turvallisuus Suchá Belálla

”Health and safety hasn’t reached Slovakia yet”, luin Tripadvisorin arvioista ennen retkeä. Pitää osittain paikkansa, sillä tuolla onnistuu itsensä melko helposti telomaan. En suosittele reittiä kovin pienille lapsille, etenkään jos he eivät ole tottuneet liikkumaan luonnossa. Kuivalla kelillä tämä voi olla ihan mukava perhevaellus, mutta kostealla sekä tikkaat että kivet ja kalliot ovat todella liukkaita. Vesiputousten viertä kohoavista tikkaissa varoituksen sananen: askelmissa ei ole karhennuksia, joten kiipeämiseen kannattaa todella keskittyä. Älä muutenkaan heilu tikkaissa kameran kanssa. Ensimmäisissä kuvissa näkyvissä vaakatikkaissa ja muissa vastaavissa on melko suuret askelvälit ja ne eivät oikein sovellu kovin lyhyille. Molemmat kädet on hyvä pitää pelissä mukana, ja pysähtyä sitten erikseen ottamaan kuvia. Reitti saattaa paikka paikoin hirvittää korkeanpaikankammoisia, mutta kammoinen poikaystäväni selvitti reitin ilman suurempia murheita.

Kannattaa pitää mielessä, että Slovakiassa toimiva vuoristopelastus, HZS, on maksullinen sekä paikallisilta että matkailijoilta. HZS:n numero on hyvä tallentaa puhelimeen ja kaiken varalta hankkia kattava matkavakuutus. Sivuhuomautuksena vielä, että Slovakiassa on karhuja. Karhun näkeminen luonnossa on erittäin harvinaista, mutta kannattaa kerrata, miten näissä tilanteissa käyttäydytään. Kukaan ei ole kuollut karhun hyökkäykseen aikoihin Slovakiassa, eikä Suchá Belá ole potentiaalisinta karhualuetta, mutta parempi katsoa kuin katua.

Parasta!

Tätä retkeä oli niin odotettu, ja Suchá Belá onnistui täyttämään ja jopa ylittämään odotukset. Kerrassaan mahtava kokemus! On kuulemma harvinaista, että Suchá Belássa pääsee vaeltaa yksinään, mutta me saimme kulkea pitkät matkat aivan omassa rauhassamme. Kiitos siis tympeälle säälle ja loppusesongille. Tämä retki sytytti kiinnostuksen tutkia Slovak Paradisen kansallispuistoa ja sen vähemmän tunnettuja reittejä enemmänkin. Menisin ehdottomasti uudelleen! Slovakiassa on niin paljon huikaisevaa nähtävää.

Reitti-info

Lähtöpaikka: Podlesok, Hrabušice
Hinta: Pysäköinti päiväksi 3e/auto. Sisäänpääsy puistoon 1,5e/hlö.
Opastus: Reitti on yksisuuntainen ja se on merkattu vihreävalkoisin maalauksin. Takaisin lähtöpaikalle tuo keltaisen ja punaisen reitin yhdistelmä.
Kesto (arvio): Suchá Belán rotko 2-3 h, paluu 1,5 h
Vaikeustaso: haastava
Kartta: Slovak Paradise

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply