Poprad on paras tukikohta luontomatkailuun Slovakiassa

Kuten aiemmin kerroin, kotiuduin muutama viikko sitten Slovakian roadtripilta. Olimme matkassa yhdeksän yötä, joista kolme vietimme Unkarissa, loput Slovakiassa. Lensimme Budapestiin, mistä vuokrasimme auton. Käänsimme nokan kohti pohjoista ja huristelimme neljän tunnin ajomatkan Košicen kautta Popradiin, jossa vietimme neljä yötä. Poprad sijaitsee Pohjois-Slovakiassa aivan Tatravuorten juuressa. Asukkaita siellä on 55 000, mikä riittääkin suhteellisen kattavaan palveluvalikoimaan. Kaupunki ei itsessään ole mikään unelmien matkakohde, mutta se on oiva tukikohta Slovakian tutkimiseen, erityisesti jos käytössäsi on auto.

Poprad tosissaan sijaitsee aivan paraatipaikoilla, sillä sieltä on lyhyt ajomatka useaan kansallispuistoon sekä etelän että pohjoisen suuntaan. Pohjoisessa Slovakian ja Puolan rajalla sijaitsevat alppimaiset Tatravuoret, Karpaattien korkein vuoristo. Puolessa tunnissa tai alle ajaa vuorten juurelle esimerkiksi Tatranska Lomnicaan, Vysoke Tatryyn ja Štrbské Plesolle, jotka kaikki ovat mainioita lähtöpaikkoja vuorten valloitukseen. Etelässä alle tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat esimerkiksi Slovak Paradisen (Slovenský raj) kansallispuisto, Dobšinskán jääluola sekä Spišin suuret linnanrauniot.

Majoitusvalikoimaa kaupungista löytyy laidasta laitaan, huonehinta yöltä vaihteli suunnilleen välillä 40-120 euroa. Suurimpaan osaan yösijoista kuuluu ilmainen paikoitus, mutta kannattaa tsekata etukäteen, ettei tule yllätyksiä. Me valitsimme majapaikaksemme Penzion Plesnivecin, neljästä yöstä aamiaisineen ja matkustajaveroineen maksoimme syyskuun alussa suunnilleen 220 euroa. Plesnivec oli saanut erittäin hyvät arviot varaussivustolla, enkä ihmettele. Viiden huoneen majataloa piti paikallinen, todella mukava pariskunta, joka selkeästi rakasti kotimaatansa ja sen monipuolista luontoa. Huone tai talo ei ollut mitenkään erityisen pramea, mutta se oli erittäin siisti ja sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä Popradin keskustasta. Huonehintaan ei kuulunut aamiaista, mutta sen voi ostaa viidellä eurolla. Valikoimalla ei voinut juhlia, mutta joka aamu sai munia haluamallaan tavalla valmistettuna. En tiedä, miten se mies sai kinkkujuustomunakkaan maistumaan niin taivaalliselta. Voin suositella!

Pidemmälle reissulle ottaisin huoneiston keittiöllä, sillä kaupungin ravintolavalikoima alkaa äkkiä toistaa itseään. Ravintoloista kävimme La Primaverassa, Lujzassa, Hodovňassa ja Hoshi Sushissa sekä kahvilla Cafe La Feessa. Söimme pizzaa, hamppareita, possua, sushia ja kakkua, kaikki oli maukasta. Sushista olin hieman huolissani, mutta se osoittautui laadukkaaksi. Ravintolaillallinen kahdelle maksoi yleensä 20-30e (sushi 35e) sisältäen alkoholijuomat ja 10 % tipin. Tippiä ei Slovakiassa erityisesti odoteta, mutta laskun pyöristäminen on tavanomaista ja kohteliasta. Kahvittelusta kakkuineen ja pyöristyksineen maksoimme kympin. Englannilla Popradissa pärjäsi kohtalaisesti, usein ravintolassa ruokalista oli englanniksi ja vähintään yksi tarjoilijoista puhui englantia. Ensi kertaan jäi houkuttelevan näköisessä Brick-pubissa vierailu, sillä nyt ei millään ehtinyt.

Popradin selkeä etu on sen hyvä sijainti luontokohteiden suhteen, mutta muuhun ajanviettoon kaupungista löytyy ravintoloiden lisäksi muun muassa ostoskeskus Forum, elokuvateatteri, historiallinen keskusta Spišská Sobota ja kylpylä Aquacity. Me kävimme eräänä päivänä vaelluksen jälkeen rentoutumassa kylpylässä. Hinta oli mielestäni slovakialaisittain melko korkea, mutta klo 17 alkavilla iltalipuilla polski kuitenkin hyvän tovin.

Joko te suunnittelette matkaa Slovakiaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply