Night marketien lyhyt historia ja kolmet markkinat Taipeissa

Kun etsii tietoa Taiwanista, ei voi olla törmäämättä suosituksiin night marketeista eli ilta- ja yöaikaan järjestettävistä markkinoista. Nämä ovat Aasiassa yleisiä, eikä Taipei tee poikkeusta.

Night marketiksi kutsutaan aluetta, jonne on kerääntynyt lukuisia myyjiä myymään omia tuotteitaan. Markkinat alkavat usein iltapäivällä ja jatkuvat myöhään yöhön. Ne valtaavat jalkakäytävät tai jopa kokonaiset kadut, osa järjestetään kattojen alla. Usein night marketit keskittyvät ruokaan ja erityisesti juomaan, mutta niiden ohella myydään muutakin. Taiwanin night marketeilla ruoan lisäksi myynnissä näkyy esimerkiksi koruja, sukkia ja vaatteita. Lisäksi markkina-alueelta löytyy jos jonkinlaista peliä aina tikanheitosta ongintaan. Night marketeilla voi myös koittaa onneaan ja sorminäppäryyttään erilaisissa automaateissa, joissa palkintona on yleensä pehmoleluja.

Night marketit 600-luvulta nykypäivään

Night market -konseptin historia juontaa juurensa jo Kiinan Tang-dynastian aikaan (618–907), jolloin hallitus yritti kitkeä niiden toimintaa tiukoilla rajoituksilla ja suurilla sanktioilla. Taloudellinen laajentuminen johti Tang-dynastian loppupuolella night marketeja koskevien rajoitusten poistamiseen ja ne saivat jälleen operoida vapaasti. Song-dynastian (960-1279) aikaan night marketit nousivat uuteen kukoistukseen. Ravintoloista ja bordelleista tuli osa night marketeja ja ne olivat kiinalaisen yöelämän keskus.

Taiwanin night marketit ovat saaneet alkunsa paikallisten myyjien kokoontumisista kadunkulmiin ja temppeliaukioille. Ensiksi night marketeja syntyi Taipein keskustan liepeille, mutta myöhemmin niitä perustettiin uusiin lähiöihin ja teollisuusalueille. Pian night marketeja oli jo syrjäisemmissäkin kaupungeissa. Elintarvikkeiden ohella markkinoilla oli tarjolla paikallista pikaruokaa (xiaochi), jota kauppiaat valmistivat asiakasjoukolle, joka koostui suurelta osin siirtotyöläisistä.

Night marketien myyjät hyötyivät suuresti 1970-luvun maailmanlaajuisesta taantumasta, jonka seurauksena tuontitavaran saatavuudessa oli suuria puutteita. Paikalliset saivat täten mahdollisuuden myydä itse tuottamiaan ja tekemiään tuotteita, mikä johti paikallisen väestön vaurastumiseen. Night marketien menestymisen myötä niissä alettiin myydä ruoan ohella perinteisen liiketoiminnan syrjäyttäviä tuotteita, esimerkiksi kenkiä ja lahjatavaraa. 1980-luvulla suuret ketjut kuten McDonald’s ja 7-eleven huomasivat night marketien potentiaalin ja alkoivat avata liikkeitä markkinoiden välittömään läheisyyteen. Vaatekauppaketjut seurasivat perässä.

Yömarkkinat muuttuivat populaarikulttuurin keskuksiksi, joissa suuret ketjut olivat korvanneet paikallisten perinteiset tuotteet. Night marketit vastasivat monikansallisille yrityksille tuottamalla omia versioitaan suosituista tuotteista ja brändeistä, ja erityisesti 90-luvulla nuoria miellyttävät piraattituotteet valtasivat hyllytilaa. Viime vuosina tekijänoikeuslait ovat kiristyneet ja piraattituotteita ei markkinoilla näe.

Nykyään night marketit ovat vain varjo siitä, mitä ne olivat joskus. Siitä huolimatta ne ovat edelleen suosittuja paikallisten keskuudessa, mutta myös suosittu turistinähtävyys. Vaatteiden, korujen ja muun krääsän ohella suurta roolia näyttelee pikaruoka xiaochi, joka on tärkeä osa taiwanilaista katuruokakulttuuria. Taiwanissa perinteisiä xiaochi-ruokia ovat esimerkiksi osteri-vermiselli, aiyu jelly ja hajutofu. Monilla kaupungeilla on omat xiaochi-bravuurinsa, josta ne ovat tunnettuja. Esimerkiksi Tainanin erikoisuus on kana-vihannesmuhennosta sisältävä koverrettu leipä (coffin cake). Taiwanilaisen menestyneen Din Tai Fung -ketjun ruoka perustuu xiaochiin.

3 x Night Market Taipeissa

Taipeissa on lähes parikymmentä night marketia, mutta osa niistä on luonnollisesti todella pieniä. Testasin reissullani kolmet täysin erilaiset markkinat, jotka esittelen nyt teille. Night marketit ovat olennainen osa taiwanilaist kulttuuria, joten jos suuntanasi on Taiwan, vieraile ainakin yksillä markkinoilla.

Shilin Night Market

Shilinin alueella sijaitsee Taipein suurin ja suosituin night market. Isolla alueella paljon ruokakojuja ja markkinoiden ehkä tunnetuin xiaochi on paistettu kananrinta. Kyseistä tuotetta myyvä koju löytyy heti markkinoiden alkupäästä, kun paikalle suuntaa Jiantanin metroaseman suunnasta. Markkinoilla on lisäksi myynnissä vaatteita, koruja, kenkiä ynnä muuta ja Shilin onkin tyyppiesimerkki populaarikulttuurin valtaamasta night marketista: Adidaksen ja muiden tunnettujen brändien liikkeet sijaitsevat heti markkinakojujen takana.

Shilinin markkinoilla on useita ”karnevaalipelejä” tarjoavia kojuja. On ammuntaa, tikanheittoa ja oma suosikkini, jos näin saa sanoa, onginta, jossa altaassa olevia katkarapuja yritetään naarata kiinni grillausta varten. Itse en peleihin lähtenyt, mutta sukat lähtivät matkaani. Yhdessä kojussa oli myynnissä aivan tajuttoman suloisia sukkia, joten ostin itselleni vaaleanpunaiset totoro-sukat. Emmä kestä, niissä on korvatkin!

Tämä night market on näkemisen arvoinen mesta, jossa kannattaa ehdottomasti käydä vaikka ihan vain haistelemassa tunnelmaa. Itse olin jälleen kerran niin arkajalka, etten rohjennut syödä kuin maistiaiseksi tarjottua mustekalaa, mutta älä sinä tee samaa virhettä. Shilinissä pääsee kokemaan sellaista kunnon vilinää, jota Aasialta odottaa. Valotaulut vilkkuvat, ihmiset tuuppivat ja ohi päristää satakunta skootteria. Lähin metroasema on tosiaan Jiantan, josta on alle sadan metrin kävely markkinoiden alkupäähän.

Shida Night Market

Eteläpuolella Taipeita järjestetään Shida Night Market, joka sijaitsee Taipower Buildingin metroaseman läheisyydessä, yhdellä Taipein trendikkäimmistä alueista. Shida on aiemmin ollut paljon isompi night market mitä nyt, mutta alueen asukkaat kyllästyivät meteliin ja roskaamiseen, joten valitusten myötä markkina-aluetta pienennettiin. Shida on huomattavasti Shiliniä pienempi, mutta edelleen ihan kivan kokoinen.

Shidassa on toki ruokakojuja, mutta shoppailu on näiden markkinoiden juttu. Paljon on myynnissä vaatteita ja koruja, joten niitä etsiville tämä on loistopaikka. Kaikenlaista roipetta täältä löytyy aina joulukoristeista Marimekon kangaskassiin ja kuvan kala-korviksiin. Takuuvarma paikka tuliaisten hankkimiseen.

Ningxia Night Market

Ningxian markkinat koostuvat yhdestä ehkä parisataa metriä pitkästä kadun pätkästä. Se on heittämällä pienin kolmesta vierailemastani marketista, mutta myös kaikkein tunnelmallisin. Ningxiassa viihtyvät lähinnä paikalliset, muistan olleeni ainoa valkonaama liikenteessä. Markkinat keskittyivät ruokaan, tavara- ja pelikojuja ei ollut nimeksikään. Täällä oli monia ravintolatyylisiä kojuja, joissa oli tuolit ja pöydät ruokailijoille. Ruoka näytti herkulliselta ja kojut suosituilta, mutta jätin jälleen syömisen välistä ja hiivin hotellille nukkumaan.

Kannattaa tsekata Ningxian markkinat, jos pieni ja intiimi meno kiinnostaa. Tosi symppis paikka! Lähimmät metroasemat ovat Shuanglian ja Zhongshan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 14.1.2018 at 16:36

  Hauska pikku historiikki! Night marketit ovat kyllä aina ihan must see -juttuja, jos niitä sattuu kohteesta löytymään. Ehkä vähän harmittaa se, että monesti ne ovat nykyään todella turistisoituneita, tai oikeastaan jopa perustettu ihan turisteja varten. En nyt tiedä huonontaako se tarjontaa, mutta kyllähän sitä reissussa aina tiettyä autenttisuutta etsii… Viimeksi olin night marketilla illallistamassa Bangkokissa, ja oli kyllä rahansa arvoinen ateria. 🙂

  • Reply Katariina / Lomaluumu 15.1.2018 at 22:53

   Niissä on kyllä sitä jotain! Taiwan on (ainakin vielä) kohtalaisen autenttinen, mutta kyllä esim. tuolla Shilinissä huomasi turistisoitumisen. Niin, toki itsekin on turisti, että voiko muista samanlaisista oikein pahaa sanoa, mutta autenttisuus olis ihan kiva… 😀 Mäkin uskaltauduin lopulta Hualienissa maistamaan nuudelikeittoa ja oli tosissaan todella maukasta ja edullista. 🙂

 • Reply lena / london and beyond 20.1.2018 at 17:30

  Oo olipas kiva postaus mun entisestä kotikaupungista! Ihan tuli nostalgiset fiilikset. Nuo yömarkkinat on aivan ihania, ja niillä tuli käytyä harva se ilta. Me asuttiin Nanshijiaon aseman lähellä ja siellä oli tosi mukavat markkinat iltaisin (tosin fiilis kuin eläintarhassa kun oltiin lähes ainoat länsimaiset alueella), ja sitten nuo Shida ja Nanxia tulivat tutuiksi. Raohe oli kans tosi kiva.

  Mukava kun olit avannut markkinoiden historiaakin, en tuota kaikkea tiennyt! Taipeista harvoin on kirjoituksia blogeissa, joten tätä lukee mielellään.

  • Reply Katariina / Lomaluumu 23.1.2018 at 15:01

   Hei ihana asuinkaupunki ollut sulla! Taipeissa on niin paljon kaikkea, että siellä varmasti riittää tekemistä ja näkemistä pidemmäksikin aikaa, vaikka juuri noita night marketeja 😀

   Olen itsekin huomannut Taiwanin esiintyvän matkablogeissa melkoisen harvoin, kävinkin kurkkimassa postauksesi ennen reissuani! 🙂

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures 21.1.2018 at 10:16

  Aasialaiset night marketit ovat kyllä mahtavia paikkoja päästä maistelemaan maan herkkuja ja muutenkin fiilistelemään paikan tunnelmaa. Taiwaniin olisi kyllä kiva päästä seuraavalla Aasian reissulla. 🙂

  • Reply Katariina / Lomaluumu 23.1.2018 at 15:05

   Jep niin on! Toivoisin rohkaistuvani maisteluiden suhteen, mutta kalvava pelko ruokamyrkytyksestä estää hieman… 😀 Loppureissusta tuli kuitenkin onnistuneesti testattua markkinaruokaakin! Taiwan on kyllä huippu, ansaitsisi enemmän reissaajia 🙂

  Leave a Reply