Suomen suurin matkablogiyhteisö

Iltapäiväretki suomaisemissa

Maanantain sadepilvet siirtyivät päivän aikana paljastaen sinisen taivaan, joten otimme poikaystäväni viimeisen lomapäivän kunniaksi suunnan kohti Kurjenrahkaa ja Kurjenpesän luontotuvan parkkipaikkaa. Kohteena meillä oli yksi Kuhankuonon retkeilyreitistön uusimmista reiteistä eli Savojärven kierros. Savojärvi on pieni järvi Kurjenrahkan kansallispuistossa, reitti sen ympäri on pituudeltaan noin 6 kilometriä. Oikein oiva reitti, kun kaipaa metsään, mutta ei viitsisi koko päivää käyttää. Työkaveri suositteli menemään aikaisin aamulla, mutta toimii hyvin iltapäiväpatikkanakin.

Maisemat reitillä olivat pääasiassa vaihtelevaa kaunista suomaisemaa metsäpätkillä höystettynä. Alkupätkä reitistä kulki pitkälti metsän ja suon keskellä, mutta jälkimmäinen puolikas kuljettiin aivan Savojärven viertä. Reitti oli mielestäni helppokulkuinen. Arviolta puolet reitistä oli pitkospuita. Niitä kävellessä matka etenee melko vaivattomasti, vaikka toki kieli on hyvä pitää keskellä suuta, ettei ihan suohon putoa. Toinen puolikas reitistä oli metsäpolkua, jota oli jopa hieman korjailtu soralla, eli helposti kuljettavissa tämäkin. Satunnaiset juurakot tosin paikka paikoin hidastivat kulkua. Jalassa mulla oli upouudet Salomonin goretexit, mutta lenkkareilla olisi pärjännyt mainiosti.

Mieli lepäsi laineiden liplattaessa ja tuulen humistessa. Eipä ollut ruuhkaa reitillä! Kaksi pariskuntaa ja satunnainen juoksija nähtiin, mutta muuten saatiin painella pitkin pitkospuita aivan rauhassa. Enpäs ollutkaan pitkään aikaan käynyt suolla, ehkä teininä viimeksi Teijolla. Syksyinen iltapäiväaurinko helli meitä, luonto oli alkanut jo pikkuhiljaa siirtyä syksyn väreihin. Mustikat vetivät viimeisiään, mutta kyllä ne vielä hyvältä maistuivat. Karpaloitakin näimme, mutta ei marjan marjaa jäljellä polun lähettyvillä. Muutama pieni sammakon poikanen (?) otti aurinkoa pitkospuilla. Mietin, miten ne voikaan olla niin pieniä tässä vaiheessa vuotta. Tämän vuoden hirvikärpässaldo on muuten edelleen nolla! Niitä otuksia en kaipaa.

Savojärven kierrokselle pääsee jo mainitun Kurjenpesän pysäköintialueen lisäksi vastarannalta Rantapihalta, järven länsipuolelta. Turun suunnasta Kurjenpesä lienee helpoin. Lähtöpaikkojen välimatka on aika tarkkaan kolme kilometriä, ja kummassakin on makkaranpaisto- ja yöpymismahdollisuus sekä vessa. Kierroksen kävijöille on reitin varrelle askarreltu lisäksi muutamia penkkejä sekä evästämiseen sopiva pöytäryhmä. Kyseinen pöytäryhmä on sijoitettu ehkä reitin parhaalle paikalle, rantakalliolle jonkin matkaa Rantapihalta reittiä eteenpäin. Kurjenpesän luontotuvalla on maksuton näyttely, joka on avoinna päivittäin 8-20. Näyttelyssä on yllättäen juttua kurjista, mutta on siellä tietoa muistakin suolinnuista sekä Kurjenrahkan kansallispuistosta. Me ei tiukan aikataulun takia tänne menty, mutta äiti tätä kehui! Muista nähtävyyksistä kuuluisa seitsemän kunnan rajapyykki sijaitsee reitin varrella melko lähellä Kurjenpesää, vastarannalla taas Savojärven pato.

Kurjenpesän lähtöpaikalle pääsee helposti myös bussilla Turusta ja Säkylästä. Kuhankuono on pysäkin nimi ja pysäkiltä on matkaa Kurjenpesälle noin 500 metriä. Nettikaupassa hinta aikuiselle näytti olevan 10 euroa, mutta nettitarjoukset ovat toistaiseksi alkaen 4 euroa. Lisätietoja matkahuollon sivuilta.

Reitti-info

Lähtöpaikka: Rantapiha (Savojärventie) ja Kurjenpesä (Kuhankuonontie)
Opastus: Reitti on merkattu myötäpäivään puisin, oranssein merkein.
Kesto (arvio): 2h
Vaikeustaso: helppo
Kartta: Savojärvi

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply