Esimakua Taiwanista

Heissulivei! Sitä on palauduttu Taiwanista, laukut purettu ja pian jo asettauduttu arkeen. Taiwanin vehreys on muisto vain, kun katselen ikkunasta täällä Turussa vallitsevaa harmautta.

Ennakko-odotuksista huolimatta Taiwan onnistui yllättämään minut nykyaikaisuudellaan ja ystävällisyydellään. Epäilin kiinnostustani Aasiaa kohtaan tässä postauksessa, mutta ehkä kiinnostuksen poikanen heräsi tämän reissun myötä. Ennen kuin sukelletaan toden teolla kuluneen reissun postausten pariin, tässä yhteenvetoa mitä Taiwanin reissu piti sisällään.

KLM:n lento Amsterdamin kautta Taipeihin kului yllättävän sutjakkaasti, vaikka lennoista pidempi kesti puoli vuorokautta. Saapuessani Taiwaniin aurinko helli maata ajankohdalle epätyypillisesti lähes 30 asteen lämpötiloin. Ajattelisi, että Taiwan kuuluu Itä-Aasian aina lämpimiin kohteisiin, mutta näin ei ole. Maan pohjoisosat ovat näin talvella yllättävänkin viileitä, joten rantakeleistä on aika turha haaveilla. Etelässä sen sijaan päästään sellaisiin suomalaisiin hellelukemiin joulukuussakin.

Tiedostin realiteetit, joten en lähtenyt Taiwaniin lämmön ja auringon perässä. Reilu parikymmentä astetta oli tosin ihan mukava sekin, mutta pääsyyni matkaan oli ystäväni opiskelijavaihto, joka oli hyvä tekosyy vierailla maassa. Taiwaniin olisi tuskin muuten tullut ihan äkkiä lähdettyä, joten olen kiitollinen ystäväni opiskeluvalinnoista. Tulipahan taas nähtyä tämäkin kolkka maailmasta.

27.11.-2.12. Muutama päivä Taipeissa

Reissun alkuun vietimme muutaman päivän Taiwanin pääkaupunkiin tutustuen. 2,7 miljoonan asukkaan Taipei on levittynyt laajalle alueelle, tai siltä se ainakin tuntuu. En voi olla vertaamatta Taipeita Hongkongiin, sillä vain siellä olen Aasiassa ennen käynyt, mutta yllätyin kaupungin melko matalasta rakennuskannasta. Mielessäni kaikki Aasian suuret kaupungit olivat yhtä ruuhkaisia ja korkeasti rakennettuja kuin Hongkong.

Kolmen päivän aikana ehdimme metsästää Taipein parasta smoothie bowlia ja ihailla pilvisiä maisemia Taipei101:stä. Ajelimme kaapelihissillä, vierailimme night marketeilla, lähes eksyimme viidakkoon ja maistelimme maailmankuulun Din Tai Fung -ravintolan dumplingseja. Myös metrolla tuli suhattua.

Hyttyset pitivät jalkojani buffetina ja löysin mahtavan taiteilijan, mutta en tiedä mistä hänen teoksiaan voisi ostaa. Hämmästelin skoottereiden määrää.

2.-5.12. Itärannikkoa alaspäin

Lauantaina otimme puoliltapäivin junan kohti Taiwanin itäosan suurinta kaupunkia, Hualienia. Kolme yötä reilun sadantuhannen asukkaan kaupungissa oli juuri sopiva pituus vierailulle.

Reissu rauhalliseen Hualieniin piti sisällään ajelua kaksipyöräisillä, sekä moottorillisilla että moottorittomilla. Skootterilla huristelu oli hurjan hauskaa monen vuoden tauon jälkeen. Polkupyörä ei sitten jumalattomassa tuulessa yhtä sutjakasti liikkunutkaan. Tarokon kansallispuiston vaarallinen tie tuli tutuksi, mutta patikkapolut jäivät tällä kertaa kokematta. Samoin kuin Taiwanin kuumat lähteet.

Hualienissa on melko suuri night market ravintoloineen, ja maistoin ensimmäistä kertaa Taiwanin bravuuriruokaa eli nuudelikeittoa härällä. Oli makoisaa. Jo Hongkongin reissusta asti mielessä pyörinyt kuplatee pääsi myös testilistalle. Samalla reissulla join ehkä elämäni kalleimman oluen, mutta saatiinpahan grillattuja katkarapuja kyytipojaksi. Hei apua muuten, miten noita kuorineen grillattuja katkarapuja oikein syödään?! Otin pään pois ja pistelin kuorineen suuhun, mutta tuntui vähän hassulta suussa…

5.-7.12. Takaisin Taipeissa

Palasin yksin Taipeihin ystäväni jatkaessa matkaa Hualienista vielä etelämmäs. Olin päättänyt hemmotella itseäni yöllä lempiketjuni ensimmäisessä Aasian hotellissa. CitizenM kohotti jälleen pisteitään, kuulette myöhemmin miksi. Viimeiset päivät Taipeissa kuluivat kattobaarissa maisemia ihaillen, viimeisiä ostoksia tehden ja yksinkertaisesti hotellihuoneesta nauttien.

Suomi 100 -juhlinnat menivät minulta täysin ohi. Linnan juhlat 2017 alkoivat samaan aikaan kun lentokone kaarsi yläilmoihin, ja Eurooppaan päästyäni itsenäisyyspäivän juhlinnoista oli jäljellä vain päänsärky ja aamujatkot korkeintaan.

Taiwan, hassu väliinputoaja-maa. Yllättävän kehittynyt, mutta toisaalta hyvinkin epäkehittynyt. Jollain tapaa en osaa lokeroida Taiwania mitenkään, mutta se lienee vain hyvä asia. Viidensadan kilometrin mittaiseen saareen mahtuu paljon kaikkea, ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin, niin ruoan, nähtävyyksien kuin ostostenkin suhteen.

Taiwanissa riitti helposti nähtävää yhdeksäksi päiväksi ja olisi riittänyt paljon pidemmäksikin aikaa. En tiedä, tulenko matkustamaan Taiwaniin uudelleen. Mutta jos tulen, on varma, että tutustun saaren luontoon paremmin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 11.12.2017 at 18:03

    Taiwanista en tiedä kyllä about yhtään mitään! Kiinnostavaa siis lukea sun juttuja sieltä. 🙂 Onni on vaihdossa olevat kaverit, tulee lähdettyä paikkoihin, jonne ei muuten eksyisi.

    • Reply Katariina / Lomaluumu 13.12.2017 at 00:09

      Taiwan on monelle aika vierasta seutua, eikä ihme! Vaihdossa olevat kaverit on parhautta, lähtisipä useampi ja mielellään mahdollisimman kauas, heh. 😀

    Leave a Reply