Suomen suurin matkablogiyhteisö

R’dam, Hollannin modernein kaupunki – 8 vinkkiä

Alankomaiden kakkoskaupunki Rotterdam. Patojen taakse rakennettu kaupunki on modernisuudessaan aivan eri maata Amsterdamin kanssa, ja täällä kannattaakin piipahtaa, jos Hollannin reissun aikataulu antaa myöden. Rannikolla sijaitsevaan kaupunkiin junailee Amsterdamista noin tunnissa, joten Euroopan suurimmassa satamakaupungissa on helppo pistäytyä päiväseltään.

Rotterdam on murheellisen historiansa vuoksi poikkeuksellinen hollantilaiskaupunki. Toisen maailmansodan aikaan kaupunki joutui saksalaisten pommittamaksi ja sen keskiaikainen keskusta tuhoutui lähes kokonaan. Kymmenkerroksinen Witte Huis, Euroopan ensimmäinen pilvenpiirtäjä, selvisi pommituksista kuin ihmeen kaupalla. Pommitetusta keskustasta kehittyi aikojen saatossa Alankomaiden modernein kaupunki, jossa kaupunkikuvaa koristaa lukuisat pilvenpiirtäjät ja kanaalit loistavat poissaolollaan.

Monet pitävät Alankomaiden kansainvälisintä kaupunkia hieman etäisenä ja kylmänä., kaupungin meininkiin on vaikea päästä sisälle. Itse pidän kaupungista. Olen vieraillut tässä pienessä suurkaupungissa kahdesti ja voisin hyvin kuvitella meneväni vielä kolmannenkin kerran.

Yhden päivän aikana ehtii hyvin tutustua Rotterdamiin ja katsastaa kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet. Poimi listalta vinkit talteen ja tsekkaa ne seuraavalla Hollannin reissullasi.

1.  Ylitä Erasmus-silta

Erasmus Rotterdamilaisen mukaan nimetty silta on yksi Rotterdamin tunnetuimmista maamerkeistä. Arkkitehti Ben Van Berkelin suunnittelema silta on 802 metriä pitkä. Sillan pylväs on 139 metriä korkea ja se ulottuu korkeammalle kuin yksikään kaupungin pilvenpiirtäjistä. Vuonna 1996 valmistunut silta yhdistää kaupungin pohjois- ja eteläosan toisiinsa. Julkisessa käytössä olevan sillan voi ylittää mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

2. Risteile Euroopan suurimpaan satamaan

Rotterdamissa sijaitsee Euroopan suurin satama, joka on myös yksi maailman suurimpia. Pituutta satamalla on noin 40 kilometriä (!) ja rahtia sen kautta kulkee vuosittain 430 miljoonaa tonnia. Satamassa syväystä on 24 metriä ja sen turvin maailman isoin rahtilaiva (syväys 23m) voi saapua satamaan. Satama on massiivisuudessaan ehdottomasti näkemisen arvoinen ja risteilyjä sinne järjestää esimerkiksi Spido.

3. Osallistu ilmaiselle kävelykierrokselle

Ani & Haakien -hostelli järjestää ilmaisia kävelykierroksia eri teemoilla englanniksi. Kaikille avoimet kierrokset starttaavat hostellilta. Kierroksille ei voi ilmoittautua etukäteen, vaan hostellille kannattaa ilmaantua kymmenisen minuuttia ennen kierroksen alkua. Valikoimassa on esimerkiksi kierroksia Rotterdamin highlighteista, arkkitehtuurista ja graffiteista. Itse osallistuin arkkitehtuurikierrokselle viime syksynä. Opas oli tipit kyllä vastaan, mutta maksamattomia ei katsottu pahasti.

4. Vieraile kuutiotalossa

38 pienemmästä ja kahdesta isommasta kuutiosta koostuva kuutiotalojen alue sijaitsee aivan Rotterdamin keskustassa. Vuonna 1977 suunnitellut talot ovat arkkitehti Piet Blomin käsialaa. Talorypäs kuvastaa metsää, jossa jokainen talo on oma puunsa.Kuutiot ovat kummallisuudessaan pakko nähdä vähintään ulkoa päin. Kiinnostuksen vuoksi yksi kuutioista on avattu yleisölle. Talo on avoinna joka päivä 11-17. Sisäänpääsy muutaman euron.

5. Nauti kauppahallin tunnelmasta

Ylivoimainen suosikkini Rotterdamissa on jättimäinen kauppahalli. Hevosenkengän muotoinen, uutuuttaan hohtava kauppahalli on avattu lokakuussa 2014. Kauppahallin kattoa koristaa Arno Coenen 11 000 neliömetrin kokoinen upea taideteos. Joidenkin lähteiden mukaan taideteos on jopa maailman suurin. Kauppahallista löytyy ruokaa joka makuun, joten lounastauko kannattaa pitää siellä. Jälkkäriksi voi sitten ottaa vaikka lämpimän stroopwafelin tai suklaakebabia. Sään salliessa piknik-eväät voi napata hallista ja siirtyä viereiselle nurmialueelle nautiskelemaan. Kauppahalli on avoinna joka päivä, tarkemmat ajat voi tarkistaa nettisivuilta.

6. Poseeraa Hollannin toiseksi pisimmän miehen kanssa

Hollannin kaikkien aikojen toiseksi pisin mies syntyi vuonna 1922 Rotterdamissa. 238 cm pitkä ja yli 225 kiloa painanut Rigardus Rijnhout kuoli aivolisäkkeen kasvaimeen vain 36-vuotiaana. Rijnhout sai oman patsaan vuonna 2011. Patsas löytyy pienestä puistosta osoitteesta West-Kruiskade 24, Rotterdam.

7. Ihastele Kinderdijkin tuulimyllyjä

Rotterdamista on helppo vierailla 15 kilometrin päässä sijaitsevassa Kinderdijkin kylässä, jossa sijaitsee 19 vanhan tuulimyllyn ryhmä. Alankomaiden suurimman vanhojen tuulimyllyjen keskittymän myllyt on rakennettu 1740-luvun tietämillä. Kinderdijk on kuulunut vuodesta 1997 lähtien UNESCOn maailmanperintöluetteloon ja on yksi Alankomaiden suosituimmista matkakohteista. Kinderdijkiin pääsee Rotterdamista parhaiten vesibussilla tai linja-autolla.

8. Maista kapsalonia

Hollannin kuuluisa pikaruoka kapsalon on Rotterdamin kansallisruoka. Se rakennetaan ranskalaisista, shawarma-lihasta, majoneesipohjaisesta valkosipulikastikkeesta ja punaisesta sambal-kastikkeesta. Komeus ladotaan metallivuokaan ja päälle asetellaan pari siivua goudaa, jonka jälkeen annos työnnetään grillivastusten alle. Sulaneen juuston päälle ripotellaan vielä salaattia ja päälle töräys valkosipulikastiketta. 3000 kaloria, ole hyvä.

Kapsalon on niin suuri osa kaupungin identiteettiä, että jopa uuden rautatieaseman muodon väitetään syntyneen metallivuoan innoittamana. Jos tarina kapsalonista alkoi kiinnostaa, lue tämä juttu. Artikkelista selviää muun muassa se, miksi annosta kutsutaan sanalla, joka tarkoittaa hollanniksi parturia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply