Zirbenweg on helppo päivävaellus Innsbruckista

Olin jo kauan himoinnut Alpeille, kunnes viime kesänä vihdoin onnistuin järjestämään kohtaamisen minun ja tuon Keski-Euroopan mahtavan vuoriston kanssa. Rakastan vuoria ja vehreyttä, joten on suoranainen ihme, etten tätä aiemmin ollut löytänyt tietäni Itävaltaan.

Parin viikon Euroopan kierroksellani vietin neljä yötä Innsbruckissa, joten minulla oli muutama päivä aikaa kartoittaa alueen patikointireittejä. Olin reissussa yksin, joten koin helpoimmaksi liikkua kaupungista ja maasta toiseen julkisilla, enkä tästä syystä halunnut Innsbruckissakaan vuokrata autoa. Vuorten läheisyys olikin yksi tärkeimmistä kriteereistä valita juuri Innsbruck kohteekseni, vaikka Itävallassa olisi voinut retkeilyyn parempaa seutua olla muualla. Pystysuorana kohoavasta vuoristosta huolimatta bongasin pari pätevää päiväpatikkaa aivan lähietäisyydeltä.

Toinen kävelemistäni reiteistä oli Zirbenweg, joka mutkittelee pitkin Tuxin Alppien pohjoisrinteitä noin kahdeksan kilometrin matkan. Nimensä reitti on saanut sen varrella kasvavista sembramännyistä (saksaksi Zirbe). Nämä alppisembrat ovat Euroopan laajin ja vanhin sembrapopulaatio: osa puista on kasvanut näillä rinteillä jo useamman vuosisadan ajan. Osa reitistä kulkeekin näiden vanhojen mäntyjen joukossa, mutta siitä huolimatta lähes koko matkan ajan aukeavat upeat näkymät Inntalin laaksoon ja vastapuolen Karwendel-vuoristoon. Kesäaikaan reitin varsia värittävät alppiruusut, joita alueella kasvaa runsain mitoin.

Mukavaa Zirbenwegissä on tosiaan se, ettei sinne päästäkseen tarvitse autoa, kuten monien luontokohteiden saavuttamiseen yleensä tarvitaan. Reitin alkupää on Iglsin kylästä, jonne kulkee bussit 4141 ja 4132 Innsbruckin päärautatieasemalta. Bussilippu maksaa kolmisen euroa kuskilta ostettuna ja matka Iglsiin kestää hieman alle 40 minuuttia.

Reitti alkaa n. 2000 metrin korkeudesta, joten bussi vie retkeilijät gondolihissille, jonka kyydissä pääsee suoraan lähtöpisteelle. Kannattaa huomioida, että hissi lähtee Römerstrasselta, ei Bilgeristrasselta, kuten se joskus ennen on tehnyt. Zirbenweg itsessään on melko tasaista polkua ilman suurempia korkeuseroja. Kulku reitillä on vaivatonta, joten omien askelten varomiselta jää reippaasti aikaa myös maisemien ihailuun. Reitillä on opasteet, mutta sen kulkeminen on melko suoraviivaista ja reitiltä on vaikea eksyä.

Zirbenwegin kulkemiseen kannattaa varata aikaa 2,5 tunnista ylöspäin riippuen omasta kulkutahdista ja siitä, miten pitkäksi aikaa tahtoo jäädä maisemia ihailemaan. Iglsin suunnasta lähdettäessä retkeilijä palkitaan patikan lopuksi Tulfeinalmin majalla, jossa tarjolla on ruokaa ja juomaa ennen matkaa alas Tulfesin kylään. Voin luvata oluen maistuvan erityisen hyvältä alppimaisemissa vaelluksen jälkeen.

Alas pääsee helpoiten hissillä, joka lähtee aivan Tulfeinalmin takaa. Bussi Innsbruckiin lähtee heti hissin alimman aseman vierestä ja takaisin Tirolin pääkaupunkiinhan pääsee bussilla numero 4134. Minä en vielä tässä kohtaa ollut saanut tarpeekseni kävelystä ja vuorimaisemista ja vehreät niityt, kumpuilevat maisemat sekä ympärillä kohoavat vuoret houkuttelivat reippailemaan 12 kilometrin matkan Tulfesista Innsbruckiin bussiin hyppäämisen sijaan.

Zirbenweg sopii hyvin kevyeksi päiväpatikaksi ja se antaa kulkijan nauttia alppimaisemista täysin rinnoin suurempia ponnistelematta. Reitti on kohtalaisen helppo, joten se sopii myös isompien lasten kanssa käveltäväksi. Polkua kulkiessa metsän siimeksestä kilkattavat lehmänkellot säestävät menoa ja tulihan näitä veijareita loppuretkestä vastaankin.

Reitti-info

Lähtöpaikka: Igls, Patscherkofelbahn-hissin yläasema
Opastus: Reitti on merkattu, reitti 350.
Kesto (arvio): alkaen 2,5h
Vaikeustaso: keskitaso
Kartta ja lisätietoa: Zirbenweg Trail

Terveisiä Venetsiasta!

Lämpimät terveiset kuvankauniista Venetsiasta! Saavuin tänne eilen ja jatkan matkaa huomenna, mutta jo tässä lyhyessä ajassa Venetsia on ehtinyt hurmata minut.

Karttoja rakastavana tuntuu hassulta ja ajoittain jopa vaikealta, että puhelimen reittiohjeita ei voi tarkasti seurata, mutta Venetsiassa eksyminen kuulemma kuuluu asiaan. Seuraavana suunnaksi Cannaregion alue, jossa aion nauttia eksymisen ja sitä myötä myös löytämisen ilosta.

Huomenna Innsbruck, vinkkejä saa laittaa tulemaan.

Palataan!

Blue Amsterdam – Voiko näkymä tästä enää parantua?

Alankomaat on kokonaisuudessaan aivan ihana, mutta jos pitää valita maaliskuisen matkan ravintolasuosikki, voitto kuuluu Blue Amsterdamille.

Mulla on ilmeisesti kehittynyt jokin fiksaatio näihin kattobaareihin ja muihin korkealla sijaitseviin ravintoloihin. Eipä siis Hollannin reissua suunnitellessa auttanut muu kuin laittaa google laulamaan, että missäs korkealla sitä tällä kertaa voisi syödä tai juoda.

Jostain esiin pompahti keskellä Amsterdamia sijaitseva ravintola Blue, jota kehuttiin erityisesti 360 asteen näköalojen takia. Kiinnostuin heti ja pienen tutkinnan jälkeen ravintola lisättiin oitis lyhyelle listallemme.

Meille ei Amsterdamin hotelliimme kuulunut aamiaista joten suuntasimme Bluehun aikaiselle lounaalle. Ravintolaan ei ole mahdollista tehdä varausta alle neljän hengen seurueille, joten hieman jännitti mahtaisiko sisään edes mahtua. Osuimme paikalle kuitenkin hyvään aikaan, sillä pöytiä oli runsaasti jäljellä ja pääsimme oikein valitsemaan näköalaa.

Söimme Bluessa aikasta lounasta, joten hollantilaiseen tapaan otettiin tietenkin leipää. Mulle BLT-leipä ja ystävälleni kaiken kattava lounassetti, johon kuului alkukeitto, lohileivät juomineen ja jälkkäriksi cookie kahvin kanssa. Minä tietty suurena pasteis de natan ystävänä nappasin sellaisen kahvin kanssa jälkkäriksi, natoja kun on niin harvoin tarjolla (Hollannissa tosin yllättävänkin suosittua!). Ruoka oli todella maukasta ja mielestäni mukavan hintaistakin ottaen huomioon, että paikka sijaitsee aivan Amsterdamin sydämessä ja aika erityisellä paikallakin. Vahva suositus juomapuolelta muuten itse tehdylle inkiväärilemonaadille, inkiväärin makua ei todellakaan oltu säästelty.

Bluessa on mielestäni sopivan konstailematon sisustus verhoamattomine ikkunoineen, mikä antaa näköalalle tilaa loistaa. Blue on sopivasti aavistuksen Amsterdamin kattoja korkeammalla, joten kaupungin kerroksellisuus tulee ihanasti ilmi. Ravintolan somisteet tukivat kivasti ympäristöä, sillä meidän pöydästä löytyi kiikarit, joilla olisi voinut tarkastella kaupungin menoa lähempääkin. Lisäksi ikkunaseinille on tarroitettu pienet infot siitä mitä näkymä oikein pitää sisällään.

Asiaan kuuluu tietysti paraatipaikan verkkotuolit, jotka esiintyvät käytännössä jokaisessa instagramin Blue-kuvassa. Tuolit oli tietysti varattuna meidän saapuessa, mutta ruokailun päätteeksi ehdimme mekin napata omat kuvamme tällä suositulla sijainnilla.

Vähän luulen, että keskeisestä sijainnistaan huolimatta Blue Amsterdam on pysynyt pienen joukon salaisuutena, sillä tänne ei helposti vahingossa eksy. Käynti ravintolaan on kauppakeskuksen sisältä ja kadulla ei ravintolasta voi juuri viitteitä nähdä. Lisäksi ravintolaan kuljetaan hissillä, eikä samassa kerroksessa sijaitse mitään muuta. Jännittävää!

”Every trip to Amsterdam should start at Blue!”, toteaa ravintola verkkosivuillaan ja olen todellakin samaa mieltä. Katuverkostoltaan sekavaa Amsterdamia alkaa hahmottaa paremmin, kun sitä on hetken aikaa tuijotellut korkeuksista. Aivan ihana paikka aamiaiselle, brunssille, lounaalle tai vaikka ihan vaan kahville Kalverstraatilla shoppailun lomassa.

Tänne kannattaa tulla, jos kaipaa jotain pientä spesiaalia kaupunkilomaltaan!

Blue Amsterdam
Singel 457, Amsterdam.

NOP on kotoisa aamiaisravintola Tallinnassa

Ihanaa pääsiäistä kaikille! Meidän oli huomenna Akun kanssa tarkoitus lähteä Tallinnaan, mutta oltiin molemmat niin poikki, ettei kertakaikkiaan jaksettu lähteä reissaamaan. Rehellisyyden nimissä minä meistä se väsyneempi taisin olla, sillä alle viikon takainen Alankomaiden reissu taitaa edelleen hieman painaa silmäkulmissa. Vaikka ei pääsiäiseksi lähdetty Tallinnaan, muistellaan joulukuisen pyrähdyksen erinomaista aamiaisvalintaa.

Harvemmin sitä tulee Tallinnassa erikseen aamiaista kaivanneeksi, sillä usein hyvinkin runsas sellainen kuuluu hotellihuoneen hintaan. Tällä kertaa emme valinneet varaukseemme aamiaista, sillä olimme varmoja, että Tallinnasta löytyisi helposti sopiva aamiaispaikka makuumme. Vaihtoehtoja tutkiessamme varmuutemme karisi nopeasti. Internetiä selatessa vastaan tuli lähinnä kakkuja ja voileipiä tarjoilevia kahviloita, mutta ei sellaista varsinaista aamiaisravintolaa, millaista etsimme. Lopulta meitä onnisti ja silmiimme osui kriteerit täyttävä paikka, joka sijaitsi ilahduttavasti aivan kävelymatkan päässä hotellistamme Tallinnan Hiltonista.

NOP on kauniissa yli sata vuotta vanhassa puutalossa sijaitseva sympaattinen ravintola, joka on saanut nimensä sanoista Neighborhood Organic Place. Ravintola suosii pientuottajia ja tarjoaa paikallista luomuruokaa aina kuin mahdollista. Paikka on aivan ihana sekä sisältä että ulkoa ja tunnelma jouluviikolla oli suorastaan hurmaava. Ravintolan kalusteet ovat mukavasti kuluneet ja turha pönöttäminen on muutenkin riisuttu. Kesäaikaan rakennuksen sisäpihalla on terassi, jonka ikkunasta nähtynä voin kesäaikaan kuvitella olevan hyvinkin kutsuva.

Nopin aamiaislista on sopivan runsas. Listalla on perinteisempia aamiaisruokia kuten ruispuuroa, jogurttia ja pannukakkuja, mutta erikoisempiakin juttuja listalta löytyy. Minä söin avokadoruisleivän uppomunilla ja kylmäsavulohella ja oli todella hyvää. Ystäväni sen sijaan söi ruispuuroa talvimarjoilla, jotka osoittautuivat puolukaksi, mustaviinimarjaksi ja tyrniksi. Oikein hyvää kuulemma sekin. Juomavalikoima oli laaja ja kaikki tilaamamme juomat olivat hyviä. Mikään överimakea Nop ei ole, mutta emme me tulleetkaan tänne sokerikuorutteen takia.

Aamianen on Nopissa tarjolla maanantaista perjantaihin 8-12 ja viikonloppuisin 9-15. Pöytävarauksia ei viikonloppuisin oteta alle neljän hengen seurueille. Me ehdimme pelipaikalle arkipäivänä juuri hieman ennen kahtatoista ja muutama pöytä oli tyhjänä.

Nop sijaitsee hieman syrjässä, lähellä Kadriorgin puistoa, parin kilometrin päässä Tallinnan vanhastakaupungista. Tänne kyllä käveleekin, mutta ratikat ja 1 ja 3 vievät lähelle, pysäkki on L. Koidula. Kesällä Nop on kiva yhdistää vierailuun Kadriorgin puistossa.

Ravintolan yhteydessä on herkkukauppa, jossa myydään luomutuotteita, joten tyhjin käsin ei tarvitse täältä lähteä.

Suosittelen Nopia, jos kaipaa kunnon aamiaista ja lämminhenkistä tunnelmaa. Terveellistä ja hyvää ruokaa rennolla otteella.

NOP cafe and shop, J. Köleri 1, Tallinna.
Avoinna ma-pe 8-21, la-su 9-21.

Nyt olis sitten teidän vuoro paljastaa Tallinnan parhaat aamiaispaikat!

8 syytä matkustaa Slovakiaan vuonna 2018 (ja koska tahansa)

Tšekkoslovakian hajottaneesta samettierosta on tänä vuonna kulunut 25 vuotta, joten mikä olisikaan sen parempi syy matkustaa Slovakiaan vuonna 2018. Slovakia on jäänyt vierailijamäärissä entisen kumppaninsa Tšekin taakse, mutta ansaitsisi saada osakseen vähintään yhtä suurta ihailua. Euroopan salainen aarre ei nauti suurten joukkojen suosiota, vaikka potentiaalia olisi. Altavastaajan asemasta huolimatta Slovakia on yksi suosikkimaistani ja voin suositella sitä varauksetta kaikille.

Helpottaakseni just sun kesälomakohteen valintaa, kokosin yhdeksän syytä matkustaa Slovakiaan vuonna 2018 ja minä tahansa muunakin vuonna!

Eloisa pääkaupunki

Bratislava on sympaattinen ja trendikäs pääkaupunki, jossa monet käyvät päiväseltään naapurimaista. Bratislavassa ei juuri ole isoja nähtävyyksiä, mutta kaupungin paikallinen meininki ja kaunis vanhakaupunki hurmaavat.

Asukasta kohti eniten linnoja ja kartanoita maailmassa

Tunnetuimpia linnoja ovat Bratislavan, Bojnicen ja Oravan linnat. Myös yksi Euroopan suurimmista linnoista, Spisin linna, sijaitsee Slovakiassa. Kuvassa romantiikan aikainen Bojnicen linnan.

Herkullinen ja edullinen ruoka

Bratislavassa ruoka on luonnollisesti muuta Slovakiaa kalliimpaa, mutta silti kohtuullisen hintaista.

Tuntemattomuus

Bratislava saattaa olla monille tuttu kohde, mutta kaupungin rajojen ulkopuolelle mentäessä tuntemattomuus alkaa.

Jylhät vuoret

Karpaatit on selkeästi Alppeja matalampi vuoristo. Keskikokoiset Tatravuoret tarjoavat uskomattomia patikkareittejä ja postikorttimaisia vuoristojärviä.

Upeat luontokohteet

Vuorten lisäksi Slovakia on täynnä luolia (6000 kpl!), rotkoja ja laaksoja. Yhdeksässä kansallispuistossa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa, puistoista suosikkini on Slovenský raj.

Mielenkiintoiset kaupungit

Bratislavan lisäksi Slovakiassa on monia kiinnostavia kaupunkeja, joista oma suosikkini on kaunis Košice.

Hyväkuntoiset tiet

Slovakia on mainio roadtrip-kohde kohtalaisen pituisten välimatkojen ja hyväkuntoisten teiden vuoksi. Autoilu Slovakiassa on helppoa, kunhan pitää nopeusrajoitukset mielessä.

Kiinnostuitko? Lue kaikki Slovakia-juttuni tästä!