Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hymyjä Thaimaan auringon alla 24.1.2015 – 10.2.2015 2/2

Aurinkoinen tervehdys!

Matkasimme Thaimaan lämpöön alkuvuodesta 2015.
Olemme molemmat käyneet aiemmin Thaimaassa monesti, mutta nyt oli ensimmäinen kerta yhdessä.
Kohteita meillä oli neljä, joissa jokaisessa tunnelma oli erilainen.

Tämä on jatkoa edelliselle Thaimaa päivityksellemme, joka löytyy TÄSTÄ.

 

Koh Phangan (เกาะพะงัน)

Vesimatkan kuljimme paikallisella katamaraanityyppisellä pika-aluksella, joka ängettiin aivan liian täyteen porukkaa. Lisäksi, kuten Aasiassa on yleisesti tapana kaikissa jäähdytyksellä varustetuissa kulkuneuvoissa läpötilaero ulkoilman ja sisäilman välillä oli ainakin 15 astetta. Ei siis ollut mikään ihme, kun kurkkua kirvelsi ja kuivasi siirtymisen jälkeen. Joka tapauksessa, kun hyvää on tiedossa, niin sitä matkustaa vaikka sikaosastolla.

Päästessämme satamaan otimme taksin, joka vei myös ruoka-aineita samassa kyydissä resorttiimme. Kohteemme oli Bottle Beachillä saaren pohjoisosassa oleva erittäin pieni paikka. Rannalla oli vain yhteensä kolme pientä bungalow -keskittymää ja tie, joka vei sinne oli viimeisen päälle offroad-tietä. Kyselimme saada mopoja lainaan, mutta paikalla ei kertoman mukaan ollut eikä kukaan olisi suostunutkaan vuokraamaan, sillä matkailijat ovat loukkaantuneet huonolla tiellä useasti. Kyseinen tie rakennetaan jokainen vuosi uudelleen sadekauden jälkeen, sillä vesimassat romahduttavat sitä.

Bungalowin terassilla oli mukava ottaa aamut ja illat vastaan rentoutuen.

Bungalowin terassilla oli mukava ottaa aamut ja illat vastaan rentoutuen.

 

Rantabungalowimme oli suoraan uima-allasalueen ja rannan välissä.

Rantabungalowimme oli suoraan uima-allasalueen ja rannan välissä.

 

Bottle Beach 1:n uima-allasalue kaikessa kauneudessaan.

Bottle Beach 1 Resortin uima-allasalue kaikessa kauneudessaan.

 

Uima altaassa oli mukava räpylöidä, sillä siellä oli vain harvoin muita uimassa samaan aikaan.

Uima altaassa oli mukava räpylöidä, sillä siellä oli vain harvoin muita uimassa samaan aikaan.

Itse ranta oli taivas maan päällä. Uimaan mennessä pohja syveni sopivan nopeasti, joten ei tarvinnut kävellä kovinkaan kauas rantaviivasta päästäkseen kunnolla polskimaan. Pitkä tyhjä ranta, jonne retkiveneet toivat matkailijoita päiväretkelle ja ne jotka olivat löytäneet yösijan, pysyivät pidemmän aikaa yöpaikoissaan. Toiminnan nälkäiselle pullorannalla ei ole kuitenkaan mitään. Se on lähinnä rento lekottelupaikka, vaikka pidemmän matkan tehneelle travellerille, jossa viikko menee helposti. Itsellemme tuli kuitenkin jo neljän päivän jälkeen tunne, että nyt pitäisi päästä jo muualle kokemaan uutta. Rannasta voi toki mennä pitkähäntäveneellä viereiselle rannalle, jonne pitää kiertää vuorten ohi meren puolelta. Siellä merivirrat voivat olla kovinkin keinuttavia, joten helposti merisairautta kärsivien kannattaa valita pidempi ja hitaampi taksimatka, joka tosin joutuu kiertämään koko saaren. Ravintoloita on kuitenkin, jopa kolme tai neljä, joten erilaisia Thaimaalaisia ruokia on mahdollista päästä maistelemaan.

Rannan toisessa päädyssä oli hieman kallioisempaa ja ylhäällä rinteessä bungaloweja.

Rannan toisessa päädyssä oli hieman kallioisempaa ja ylhäällä rinteessä bungaloweja.

 

Aiajai, kun tuonne pääsisi nyt nauttimaan lämpimästä merivedestä ja auringosta.

Aiajai, kun tuonne pääsisi nyt nauttimaan lämpimästä merivedestä ja auringosta.

 

Ranta oli jokainen päivä näin täynnä!

Ranta oli jokainen päivä näin täynnä!

Kiipesimme eräs päivä Bottle Beachin reunassa olevaa jyrkkää polkua näköalatasanteelle, joka sijaitsi reilun 200 metrin korkeudella. Oli sopivasti sadepäivä, joten kosteus ja kuumuus tekivät siitä vielä normaaliakin rankemman nousun. Palkinto odottelikin ylhäällä kallion päällä. Maisemat olivat uskomattomat ja ympärillä ei näkynyt muuta, kuin viidakkoa, merta ja meidän pieni pullorantamme.

Näköalakalliolta oli mahtavat näkymät rannalle, joka näyttääkin ylhäältä erittäin pieneltä.

Näköalakalliolta oli mahtavat näkymät rannalle, joka näyttääkin ylhäältä erittäin pieneltä.

Saaresta Koh Phangnan tulee mieleen vain yksi asia… Full moon party eli täyden kuun juhla, jossa ihmiset pääsevät lähes irtautumaan mielestään. Emme menneet kuitenkaan juhlien takia saarelle, vaan hakemaan hiljaisuutta ja yksinkertaisuutta, mitä lomalta ensisijassa yritetään yleensä havitella. Olimme kyllä saarella Full moon partyn aikaan, mutta kyseinen juhla ei kiinnostanut. Pelkkä mielikuva alkoholin ja muun tyhmyyden tiivistämistä nuorista ämpärit kädessään oli riittävä. Meille tulikin sopivasti lauma Kanadalaisia nuoria resorttiimme selventämään tätä mielikuvaa, kun yötä päivää juhlintaa ja alasti uima-altaassa polskutellessa he vahvistivat ajatuksiamme osallistumisesta. Vietimme sen sijaan oikein mukavan illan rauhallisella rannalla ja täyden kuun valossa. Meille jäi vielä suuri osa Koh Phanganista kokematta, mutta tulevia reissuja on tiedossa siihen suuntaan, joten luulenpa, että palaamme nopeammin, kuin tiedättekään.

Papaijasalaattia. Voiko raikkaampaa makunautintoa ollakaan?

Papaijasalaattia. Voiko raikkaampaa makunautintoa ollakaan?

 

Koh Samui (เกาะสมุย)

Koh Samui on Thaimaan toiseksi suurin saari heti Phuketin jälkeen. Hyppäsimme Koh Phanganin satamasta henkilölauttaan, joka vei Samuille Na Thon satamaan. Sieltä hyppäsimme taksin kyytiin, joka ei yllättäen löytänytkään bungalowiimme, vaan ajoi miltei ohi ellei oltaisi tarkkasilmäisinä huomattu kylttimerestä kadunreunasta yöpaikkamme nimeä. Onneksi tiesimme noin suunilleen missä kohtaa saarta paikka oli. Perille päästyämme pienen kävelymatkan jälkeen pääsimme ilmoittautumaan sisään ja vihdoinkin laskettua rinkat alas, oli lounaan aika. Otimme saaren ensimmäisen aterian yöpaikkamme ravintolasta, joka oli Massaman Currya, mutta ei maistunut yllättäen Massaman Currylle. Oma bungalowimme sijaitsi erittäin rauhallisella pohjoisen puoleisella Mae Nam rannalla, josta näkee suoraan Koh Phanganin siluetin.

Matkalla Koh Phanganilta Koh Samuille.

Matkalla Koh Phanganilta Koh Samuille.

 

Koh Samuin hut. Täällä oli jäähdytys... edellisessä ei.

Koh Samuin hut. Täällä oli jäähdytys… edellisessä ei.

Ensi töiksemme tilasimme itsellemme skootterin pihaan. Mopoa toivat kaksi teini-ikäistä poikaa, joiden kanssa sovin päivähinnan ja katsottiin muut asiakirjat läpi. Pojat olivat jo vaatimassa allekirjoitusta vuokraamisesta, ennen kuin olimme edes nähneet kulkupeliämme, joten vaadimme nähdä sen ja päästä kokeilemaan sitä ensin. Mopomme luona otin valokuvia joka kulmasta, ilmoitimme vioista joita näkyi ja vaadimme merkkaamaan ne sopimukseen. On todella tärkeää aina ennen vuokrausta nähdä laite, sen kunto ja toiminta. Lisäksi valokuvat todistavat kunnon ennen vuokrausta. Mitä enemmän kuvia siis, sitä parempi. Toinen meistä on ajanut ennekin moottoripyörällä Thaimaassa, joten vuokraus kävi luonnollisesti. Liikenne on toki erilainen vasemman ajopuolen ja intensiivisyyden takia, mutta sitä ei kannata pelätä. Kunhan on täysin ajokunnossa jokaisella kerralla eikä väsyneenä, niin varmasti pysyy hyvin liikenteen mukana. Moottoriajoneuvon vuokraaminen on erittäin vapauttavaa aina uudessa kohteessa, kuten nyt myös huomattiin. Mopon ansiosta pääsimme katsomaan pahimmat turistirannat läpi, joista ei tullut ollenkaan kadehdittava olo. Kiersimme saaren kokonaan vuoria myöden ja kaunein paikka Samuilta löytyikin saaren eteläosasta. Siellä on hiljainen paikallisten asuttama kylä, jossa tyhjät rannat ja aito Thaimaalainen ruoka tarjoiltiin. Monessa turismin täyttämässä hotellissa esimerkiksi Thaimaalainen ruoka on valmistettu länsimaalaisen maun mukaan, jolloin esimerkiksi sen alkuperäinen mausteiden käyttö on rajattua ja annokset on hienommin esillä.

Ei näy ketään. Rannasta pääsi kävelemään pitkälle muutaman sadan metrin päähän merelle.

Ei näy ketään. Rannasta pääsi kävelemään pitkälle muutaman sadan metrin päähän merelle.

 

Samuin etelpuolelta eritääin rauhalliselta rannalta.

Samuin etelpuolelta eritääin rauhalliselta rannalta.

 

Tämä salainen paratiisi löytyy Samuin eteläpuolelta.

Tämä salainen paratiisi löytyy Samuin eteläpuolelta.

Koh Samui on siis saari, jossa on monia puolia. Löytyy kalliimpi matkailijoille kohdennettu puoli ja myöskin edullisempi paikallisille jätetty alue. Ruokapaikaksi emme etsineet hienointa hotellia tai ravintolaa. Yritimme kyllä kerran, mutta sieltä tarttui mukaan kylmä kanaleike ja torakkaparvi, joista yksi oli kerennyt sujahtaa laukkuunkin ja ilmaantui esille bungalowissamme. Kokeilimme sen jälkeen osasiko tuo lentää, mutta ei… Yleensä kävimme esimerkiksi torilla syömässä suussasulavaa paistettua kanaa ja pussissa tarjottua riisiä. Kävi siinä vähän heikosti chilikastikkeenkin kanssa, kun toinen meistä räjäytti sen pinkeän kastikepussin kasvoillensa ja illan naurut olivat taattu. Mikäli budjettimielessä on menossa Samuille kehotamme ottamaan edullisen rantapaikan, syömään torilla ja katuravintoloissa, vuokraamaan moottoriajoneuvon sekä lentämään Surat Thanin lentokentän kautta, josta kirjoittelimmekin edellisessä osassa TÄSTÄ.

Joskus jonkin resortin ranta, nyt hylätty ja luonnon valtaama sellainen.

Joskus jonkin resortin ranta, nyt hylätty ja luonnon valtaama sellainen.

 

Maisemaa Samuin pohjoispuolelta. Tarkasti katsottuna näkyy Thaimaan sotalaiva keskellä merta.

Maisemaa Samuin pohjoispuolelta. Tarkasti katsottuna näkyy Thaimaan sotalaiva keskellä merta.

Palasimme mantereelle autolautalla, joka olikin enimmäkseen mieleemme verrattuna muita vesiteitse kuljettuja siirtymisiä. Lautta lähti Samuilta Lipa Noi -satamasta, joka on suurempi satama ja selvästi enemmän paikallisten käyttämä. Saaren lentokentän ohella tämän sataman kautta kulkee kaikki rahti ja materiaali, mitä saaressa tarvitaan. Autolautat ovat suuria ja hitaita, joten kiireessä ei ehkä parhaimpia, mutta mukavuudessaan senkin edestä. Lautalta löytyy myymälä, josta voi ostaa kuppinuudeliannokset ja kylmät juotavat mukaan sekä erilaisia pieniä välipaloja pieneen nälkään. Suosittelemme ehdottomasti autolauttoja, sillä tunkkasten ja liian täysien katamaraanimatkojen rinnalla rento hitaus ja väljyys kuuluu lomailuun.

Autolautalla kohti kotia.

Autolautalla kotia kohti.

Tämän matkan teimme 24.1.2015 – 10.2.2015.

Life Without Seasons

 

P.S. Tämän kirjoituksen ensimmäinen osa löytyy TÄSTÄ