Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dubrovnik & Lokrumin saari

Nyt syksyn sateiden koittaessa on ihanaa katsella aurinkoisia kesäkuvia ja muistella vaikkapa Kroatiaa ja Bosnia-Hertzegovinaa, mihin teimme viikon pituisen reissun äitini ja siskoni kanssa pari vuotta sitten kesällä. Lensimme siis Oulusta Helsingin kautta Dubrovnikiin Finnairilla, majoituksen olimme varanneet Bookingin kautta. Jo lentokoneesta lähestyessämme Dubrovnikia maisemat olivat upeat Adrianmeren siintäessä turkoosina, ehkä kauneimmat maisemat lentokoneesta tähän mennessä. Majoituspaikkamme emäntä Paulina oli meitä vastassa lentokentällä ja hän osoittautui todella sydämmelliseksi henkilöksi, joka otti meidät todella lämpimästi vastaan. Lähdimme Paulinan kyydissä kohti majapaikkaamme Dubrovnikissa ja olivathan nuo maisemat lentokentältä kaupunkiin postikorttimaisen kauniit.

Majoituksemme sijaitsi korkealla rinteessä lähellä Dubrovnikin rantakatua. Emäntämme asui itsekin perheineen majoituspaikan yhteydessä sijaitsevassa asunnossa. Huoneen parvekkeelta avautuivat kauniit maisemat merelle, mutta varatessamme emme olleet tajunneet kuinka korkealla majoitus itseasiassa oli, ja joka kerta kun lähdimme alas rantakadulle ja sieltä esimerkiksi Vanhaan kaupunkiin, täytyi meidän kolmenkymmenen asteen helteessä kiivetä nuo noin 300 porrasta ylös! Eli voi sanoa että hiki tuli ja porrastreenikin tuli tehtyä siinä samalla. 😀 Aamupalaa ei majoitukseemme kuulunut vaan kävimme aamiaisella milloin missäkin rantakadun ravintoloista ja joinain päivinä ostimme huoneen jääkaappiin aamupalatarpeet.

Rantakadulla jääkaffella

Vanhan kaupungin tunnelmaa

Olimme kaupungissa elokuun alussa, jolloin se kuhisi turisteja, ja etenkin Vanha Kaupunki oli ihan tupaten täynnä matkailijoita. Vanhassa kaupungissa kivimuurien keskellä oli päivällä tukahduttavan kuuma, joten jos mahdollista niin siellä kannattaa vierailla aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla, kun valot syttyvät ja on ihanan tunnelmallista, eikä enää läheskään niin kuuma. Eräänä päivänä päätimme lähteä Vanhan Kaupungin satamasta lähtevällä laivalla käymään Lokrumin saarella. Liput laivaan saa ostettua satamasta ja matka saarelle kestää tovin, muistaakseni ehkä noin puolisen tuntia. Saarelle seilaava pienehkö paatti oli tuohon aikaan ihan täpötäynnä turisteja ja pelastusliivejä tulikin vähän katseltua sillä silmällä.

Päästyämme perille Lokrum osoittautui aivan ihanaksi paikaksi! Saari on kaunis, rauhallinen luontokohde lähellä vilkasta kaupunkia. Tänne siis pääsee erinomaisen hyvin pakoon Vanhan Kaupungin katujen tungosta ja turistipaljoutta rentoutumaan ja rauhoittumaan luonnon ääreen. Paikka sopii hyvin myös piknikin nauttimiseen ja siellä näkyi paljon auringonpalvojia. Sieltä löytyi myös muutamia kahviloita ja baareja. Parasta Lokrumissa olivat sen tarjoamat kauniit maisemat, luonnon rauha sekä erikoinen, pyöreänmallinen kallioiden keskelle muodostunut uimapaikka (tälle on varmaan olemassa jokin ihan oma nimikin? :D). Saarella asusteli myös erilaisia eläimiä, kuten kaneja ja riikinkukkoja, jotka eivät tuntuneet pelkäävän ihmisiä. Kuvassa esiintyvän suloisen kanin olisin halunnut ottaa matkalaukussani mukaan Suomeen! 😀

Vanhan kaupungin portti

Aamaisella rantakadun ravintolassa

Vanhan kaupungin portilla

Siis voiko olla suloisempaa? Tämä pieni söpöläinen kyyhötti polun vieressä pensaikon alla.

Maisemat Lokrumin saarelta

Uimapaikka kallioiden keskellä

Tiivistettynä Dubrovnikista voisi sanoa, että hyviä puolia olivat kauniit maisemat, luonto ja todella hyvä ruoka (ainakin meille sattui hyvät ravintolat), mutta miinuksena asiakaspalvelun tylyys ja epäkohteliaisuus, minkä en muista mistään muusta maasta niin selkästi nousseen esiin kuin nyt Kroatiassa. Etenkin kaupoissa myyjät olivat epäkohteliaita, eivät tervehtineet tai katsoneet silmiin tai saattoivat vain vastata todella tylysti. Ravintoloissa sen sijaan palvelu oli ihan hyvää, mutta tuo kauppojen myyjien epäkohteliaisuus jäi kyllä mieleen, ja tämä oli ihan niin kauppakeskuksessa kuin ruokakaupassa. Hiekkarantoja ei kaupungissa kauheasti ole. Lähellä meidän majoitustamme rantakadun varrella oli hyvä hiekkaranta, Sunset Beach Dubrovnik, missä vietimme aikaa. Rantakadun varrelta löytyi myös monia hyviä ravintoloita. Muuten rannat olivat enimmäkseen kalliorantoja.

Me vietimme Dubrovnikissa viikon, mutta kaupunkiin riittää mielestäni oikein hyvin esimerkiksi 3-5 vuorokauden reissu. Tosin me teimme päiväreissun Dubrovnikista Bosnia-Hertzegovinan Mostariin, josta lisää myöhemmin. Jos siis viikon kaupungissa viettää, niin voi hyvin lähteä Mostarin lisäksi käymään esimerkiksi Monte Negrossa tai vuokrata auton. Muuten itse Dubrovnikin katselemiseen riittää mielestäni hyvin tuo muutama vuorokausi.

Oletko vieraillut Dubrovnikissa? Mitä tykkäsit?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna lauantai, lokakuu 3, 2020 at 22:54

  Oijoi! Kaunis kiitos vietuaalimatkasta! <3

  Veit minut juuri parin vuoden takaisiin muistoihin Dubrovnikiin ja Lokrumille! Lokrum on AIVAN IHANA! Jos joskus menen uudellen Dubrovnikiin, menen uudelleen myös Lokrumille – ehkä useampana päivänä.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina sunnuntai, lokakuu 4, 2020 at 14:03

   Lokrum on aivan ihana kyllä <3 Sama, jos menen joskus uudelleen Dubrovnikiin niin Lokrumissa pitää käydä, sitä ei kannata jättää väliin missään nimessä.

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna lauantai, lokakuu 3, 2020 at 22:55

  Tämä piti jättää vielä – luvallasi, Lokrumista https://johannasuomela.com/2018/03/16/dubrovnikin-rauhallisempi-puoli-lokrumin-vehrea-paratiisaari/

 • Reply Mari /Kodinvaihtaja sunnuntai, lokakuu 4, 2020 at 17:25

  En ole koskaan ollut Kroatiassa. Haluan kyllä, mutta voin kyllä kuvitella elokuun ruuhkat.. Asiakaspalvelu on varmasti samaa kuin monessa entisen Itä-blokin maassa. Suomalainen asiakaspalvelu on huippua siihen verrattuna 😉😂

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina keskiviikko, lokakuu 7, 2020 at 12:24

   Kyllä, mielestäni suomalainen asiakaspalvelu on lähes aina hyvää tai todella hyvää, meillä kuitenkin ne perusasiakaspalveluasiat on vähintään hallussa 😀

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, lokakuu 4, 2020 at 21:32

  En ole käynyt Kroatiassa, mutta joskus olen miettinyt, että autolla olisi mukava kiertää Balkanin aluetta muutaman viikon ajan. Tuosta Lokrumista en ollutkaan muuten kuullut, sehän kuulostaa ihan superkivalta ja kiinnostavalta päiväretkikohteelta. Hyvä kuulla, että asiakaspalvelulta ei kannata liikaa odottaa, vaikka se ei itseä yleensä turhan paljon haittaakaan, mutta kyllä positiiviset asiakaspalvelukokemukset silti saavat kivalle mielelle ja ne jopa joskus jäävät joistain kohteista jopa päällimmäisenä mieleen.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina keskiviikko, lokakuu 7, 2020 at 12:24

   Juuri näin, ne jää kyllä mieleen 🙂

 • Reply Siiri sunnuntai, lokakuu 4, 2020 at 23:56

  Kroatiassa Makarskan rivieralla olen lomaillut, mutta Dubrovnik on vielä näkemättä. Hyvä vinkki tuo saarivierailu. Luonnonpuistoissa kannattaa käydä, jos aikaa on 🙂

 • Reply Maapalloilija maanantai, lokakuu 5, 2020 at 18:59

  Kroatian rannikolla korkeuseroja kyllä riitti, ja Dubrovnik on upea kohde!

 • Reply Ailajajuha tiistai, lokakuu 6, 2020 at 21:51

  Olen vieraillut Dubrovnikissa, siitä on kyllä jo aikaa. Automatkoillamme kolmella eri kerralla olemme kyllä löytäneet paljon muitakin kivoja paikkoja, erityisesti siksi, että Dubrovnik on varsinkin ruuhkaisimpaan loma-aikaan kovin ruuhkainen, vaikka hieno onkin. Viimeksi ajelimme Balkanilla eniten Montenegrossa ja Bosnia-Hertzegovinassa, joissa on myös paljon nähtävää. Jos automatkoja ajattelee, Montenegro luonnonpuistoineen (esim Durmitor, Lovcen) on upea.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina lauantai, lokakuu 10, 2020 at 13:22

   Todella ruuhkaista siellä kyllä oli! Me kävimme myös Bosnia-Hertsegovinassa 🙂 Montenegrossa olisi kiva käydä joskus.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, lokakuu 7, 2020 at 09:28

  Aikaan ennen koronaa Dubrovnik taisikin jo olla melkein ”pilalla” turistimassojen takia. Kävimme siellä parilla päivävierailulla jo aika monta vuotta sitten – asuimme Cavtatissa, joka oli Dubrovnikiin verrattuna kivan rauhallinen ja sieltä pääsi Dubrovnikiin niin bussilla kuin laivallakin.
  Turistimassojen myötä kaupungin hintataso nousi myös niin korkealla, että Zagrebissa melko äskettäin käydessäni paikalliset siellä totesivat, että kroatialaiset eivät enää oikein Dubrovnikiin viitsi lähteäkään.
  Mutta ehkä korona hoiti nyt sitten tämänkin ongelman …

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina lauantai, lokakuu 10, 2020 at 13:25

   Meillä oli odotukset edullisesta, mutta eipä se niin edullinen sitten ollutkaan niin kuin olimme kuulleet, eli varmastikin juuri Dubrovnikissa on sitten kalliimpaa kuin muualla Kroatiassa. Kiva kuulla Cavtatista, meilläkin oli se harkinnassa jossain vaiheessa ennen Dubrovnikia.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla keskiviikko, lokakuu 7, 2020 at 13:13

  Kyllä kovasti alkoi houkuttaa Kroatian matka! Kauniita kuvia ihanista maisemista. 🙂 Koskaan en ole Kroatiassa käynyt vielä ja se on kyllä pyörinyt paljon mielessä. Ehkä ensi tai sitä seuraavana vuonna, katsotaan. Myös Montenegron puolella olisi haaveissa käydä samalla matkalla. Herkullisen näköinen aamiainen tuossa yhdessä kuvassa, rakastan hedelmiä aamiaisella! 🙂

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina lauantai, lokakuu 10, 2020 at 13:25

   Montenegrossa olisi kyllä kiva käydä 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, lokakuu 8, 2020 at 14:59

  Dubrovnik on kyllä poikkeuksellisen kaunis paikka, ja ylipäänsä tuo Adrianmeren alue upea. 🙂 Lokrumin saarella me ei käyty, mutta Kroatian saaret kyllä kiinnostaisi kovasti. Se kristallinkirkas vesi on niin uskomatonta! Ihan totta tuo huomio asiakaspalvelun huonoudesta, mäkin muistan, että palvelu oli todella tylyä siellä.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 14:24

   Se on kyllä todella kaunista seutua <3

 • Reply reetaeevi lauantai, lokakuu 10, 2020 at 08:43

  Minulle Kroatia ei olla tuttu, mutta uskonpa että viihtyisin. Ihania maisemia. Vanhan kaupungin portti näyttää tosi hienolta!

 • Reply Rosa sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 00:00

  Dubrovnik on upea ja etenkin kun vanhakaupungin vaalea kivipinta hohtaa auringossa, mutta täyttä siellä on ollut jo pitkään. Vierailin siellä ensimmäisen kerran 2007 syyskussa ja muistan, että jo silloin oli ruuhkaa.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 14:26

   Mielenkiintoista kuulla että jo tuolloin ollut ruuhkaa, ei olisi ehkä heti tullut mieleen että on ollut niin suosittu jo tuolloin!

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 13:13

  Samanlaista ”asiakaspalvelua” saa yleensä myös Baltian maissa. Etenkin Latviassa ja Liettuassa oli ihan superhuonoa palvelua joka paikassa, etenkin kaupoissa. Yhtä surkeaa palvelua oon saanut myös Venäjällä ja yllättäen Panamassa, vaikka Keski-Amerikka muutoin on oikein ystävällistä seutua.

  Kroatiaan tulee kyllä silti lähdettyä, kunhan Balkan taas aukeaa. Meillä on tarkoituksena kierrellä siellä autolla useammassa eri maassa. Saapa nähdä kattaava huono palvelukulttuuri myös muun Balkanin.

  • Reply Lentoonlähdössä by Hannamarielina sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 14:28

   Niimpä, liekö huono palvelu sitten isompien kaupunkien kuten Dubrovnikin ”pulma” vai ollaanko muualla sitten ystävällisempiä. Itsellä ei ole vielä kokemusta Latviasta ja Liettuasta, ehkä vähän yllättävääkin kuulla että sielläkin tympeää palvelua. Autolla kiertely Balkanilla kuulostaa kivalta, siellä on varmasti niin paljon nähtävää 🙂

  Leave a Reply