Tiesitkö tätä? Lentokoneiden juomavalikoimassa pitää irrotella – ei laimeita viinejä

Tavallista tanniinisempia ja hapokkaampia valkoviinejä
Lentokoneissa tarjoiltava viini on hyvin vahvaa, vaikka matkustajat eivät sitä välttämättä huomaakaan. Laimeat viinit eivät kuitenkaan päädy lentokoneeseen.
– Valitsemme lennolle yleensä tanniinisempaa punaviiniä ja hapokkaampaa valkoviiniä. Turbulenssi hävittää juomasta kuplia, joten kuohuviinin ja samppanjan tulee olla erityisen pirskahtelevia, Finnairin myyntituotteista ja juomista vastaava johtaja Sari-Anna Mäki-Koivisto kertoo.
Lentomatkustajat ovat harmitelleet makujen laimenemista jo pitkään, ja sama mikä saa ruoan maistumaan yläilmoissa miedolta, pätee myös viineihin. Lentokoneen alhainen ilmanpaine ja erityisesti ilman kuivuus hankaloittavat viinin maun ja hajun havainnointia. Lisäksi lentotilanteen aiheuttama mahdollinen stressi, koneen taustamelu sekä tärinä ja aikaero vaikuttavat makuaistiin.
Viinin maku ei siis varsinaisesti muutu, vain ihmisen kyky maistaa. Juomien mausta häviää ilmaan noustessa noin 15 prosenttia, mutta siitä huolimatta viinit maistellaan tavallisesti maassa.
Finnairin lennoilla tarjoiltavien viinien maistelussa on tavallisesti mukana 10–20 hengen kokenut valitsijaraati, joka pystyy päättelemään mitkä viinit toimivat kymmenen kilometrin korkeudessa ja mitkä eivät. Viinien valinnassa suurin merkitys on kuitenkin viinin yhteensopivuus tarjolla olevaan ruokaan.
Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







