Finnairin kaikissa koneissa on perustajan nimikirjain – tiedätkö, mistä sen löytää? Lue 10 faktaa Finnairista
1. Lähes satavuotias lentoyhtiö
Oletko koskaan miettinyt, miksi Finnairin lentojen tunnus on AY? Tunnus tulee yhtiön alkuperäisestä nimestä, Aero Oy:sta.
Aero Oy perustettiin 1. marraskuuta vuonna 1923, eli yhtiö aloitti toiminnan vain kuusi vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen. Finnair viettää satavuotisjuhliaan vuonna 2023.
2. Ensimmäinen lento Tallinnaan
Yhtiön ensimmäinen lentokone oli Saksassa valmistettu Junkers F 13, joka lensi talvisin suksilla ja kesäisin kellukkeilla varustettuna. 1920-luvulla Suomessa ei matkustajalennoille tarkoitettuja maalentokenttiä, ja Aeron kotikenttä sijaitsi Helsingin Katajanokalla meren rannalla.
Ensimmäinen lento lennettiin Helsingistä Tallinnaan, ja koko ensimmäisen vuoden matkustajamäärä oli nykymittapuulla vaatimaton 269 matkustajaa. Koko vuoden matkustajamäärä mahtuisi tänä päivänä yhteen Airbus A330-300 -koneelliseen. Konetyyppiä käytetään muun muassa Bangkokin-lennoilla.
3. Kolmen nimen yhtiö
Aero-nimisenä perustettu yhtiö on tunnettu vuosien varrella myös Finnish Air Linesina. Yhtiö alkoi käyttää markkinoinnissaan Finnair-nimeä vuonna 1953, vaikka virallisesti nimenmuutos tapahtui vasta vuonna 1968.
4. Salaperäinen L-kirjain
Jokaisessa Finnairin koneessa on rekisteritunnus koneen kyljessä. Tekstin alkuosassa on rekisteritunnus OH merkkaamaan sitä, että kone on rekisteröity Suomessa. Maakoodin jälkeen seuraa koneen yksilöllinen rekisteritunnus. Oletko huomannut, että tunnus alkaa aina L-kirjaimella?

Rekisteritunnuksen ylimääräinen L-kirjain on kunnianosoitus Finnairin perustajalle Bruno Lucanderille, ja se on jokaisen Finnairin koneen kyljessä – varmista vaikka seuraavalla lennollasi!
5. Suomen pahin lentoturma Aeron nimissä
Suomen matkustajaliikenteen pahin lentoturma on Aeron maahansyöksy vuodelta 1961. Lento nousi ilmaan Kruununkylän kentältä Kruunupyystä ja oli matkalla kohti Vaasaa. Humalaisen kapteenin ohjausvirhe vei kaikkien 22 matkustajan ja kolmen miehistön jäsenen hengen.
Suomessa onnettomuus käynnisti muutoksen suhtautumisessa alkoholiin. Nykyään ilmaliikennejuopumuksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
6. Idän uranuurtaja
Aero oli ensimmäinen yhtiö, joka avasi sotien jälkeen lennot lännestä Moskovaan.

Finnair pitää hallussaan myös ensimmäisiä suoria lentoja Länsi-Euroopasta Japaniin ja Kiinaan. Vuonna 1983 avattu Tokion-lento oli ainoa lento, joka tarjosi suoran yhteyden Länsi-Euroopan ja Japanin välillä. Neuvostoliiton ilmatila voitiin kiertää Pohjoisnavan kautta lisäpolttoainetankkien ansiosta.
7. Matkustamossa suomalaista designia
Reittilennoilla Helsingistä New Yorkiin on voitu ihailla suomalaista designia, sillä 1960-luvun lopulla reitillä nähtiin Tapio Wirkkalan uunituore astiasto. Wirkkalan Ultima Thule -klassikkolaseja käytetään yhä Finnairin bisnesluokassa.
Finnairin koneita on lennetty myös tyyliteltyinä Marimekon Unikko-kuosiin, ja matkustamossa on nähty niin Marimekon vilttejä kuin pahvimukejakin.
8. Joulupukin virallinen lentoyhtiö
Finnair on toiminut Joulupukin virallisena lentoyhtiönä 80-luvulta saakka. Joinakin vuosina yhtiö on tyylitellyt koneitaan jouluteeman mukaisesti. Esimerkiksi vuonna 2014 yhtiö lensi jouluteemaisilla koneilla Aasiaan.

9. Savuttomat lennot vasta vuonna 1997
Tiesitkö, että tupakointi lentokoneissa on ollut kiellettyä alle 30 vuotta? Esimerkiksi Yhdysvalloissa lakeja tupakoinnin kieltämiseksi lennoilla luotiin 1990-luvun alussa, mutta Finnairin lennot muuttuivat suurelta osin savuttomiksi vasta vuonna 1997.
Viimeisenä tupakointi kiellettiin Japanin-lennoilta kaksi vuotta myöhemmin.
10. Viisi tähteä
Finnairille on myönnetty kansainväliseen Airline Passenger Experience Associationin (APEX) korkein tähtiluokitus, viisi tähteä, vuonna 2019. APEX:in viiden tähden luokitus arviodaan lentoyhtiöen palvelujen perusteella.
Tähtiluokitus annetaan muun muasa mukavuuden, lennonaikaisten palvelujen, ruoan ja juoman sekä viihteen ja lennon langattoman verkkoyhteyden perusteella.
Lähde: Finnairin historia
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Finnair
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







