Tämä ruoka valmistuu kokonaan uunissa eikä vaadi paistinpannulla paistovalmisteluita. Toimii siis hyvin arjen pyörityksen keskelläkin, meillä ainakaan ei haluta hirveästi käyttää aikaa ruoanlaittoon maanantaista perjantaihin. Tähän voit dumpata perusainesten lisäksi oikeastaan mitä vain kaapista löytyvää. Resepti on muokattu Liemessä-blogista inspiroituneesta
Vegeviettelyksen uunifeta-gnoccheista.
Perusainekset, laita uunivuokaan (noin 4-5 annosta):
– 1 paketti fetaa kokonaisena 150-200 g
– pussi gnoccheja eli perunapastapalleroita (joissain kaupoissa kuivapastan hyllyissä ja toisissa kaupoissa kylmähyllyssä tuorepastan vieressä)
– 1-2 pakettia eli 250-500 g kirsikkatomaattia
– 2 valkosipulinkynttä pilkottuna tai murskattuna
(chiliä oman maun mukaan)
– mustapippuria, suolaa
– purkki maustettua tai maustamatonta kaurakermaa tai ruokakermaa (meillä yleensä pippurinen tai thai)
– pieniä katkarapuja pakasteesta tai pussi delikauraa tai paketti lohisuikaleita tai Vuolu-kanaa/Vuolu-possua
Tee näin:
Asettele fetamötikkä vuoan pohjalle, muut ainekset ympärille ja kerma ja mausteet lopuksi päälle.
Paista uunista riippuen noin 25 min keskitasolla 200 asteessa, viimeiset 5-10 min voit nostaa lämpöä 225 asteeseen ja vuokaa tai peltiä ylemmäs antaaksesi paistokselle väriä. Nauti halutessasi tuoreen basilikan kanssa tai sellaisenaan. Itse unohdin hektisen päivän häsläyksessä kuvan paistoksesta valkosipulin, joka ainakin meidän kahden aikuisen perheessä maistuu melkein joka ruoassa. Siinä se ja jatka päivääsi!
P. S. Suomalaisilta menee roskiin ruokaa ja juomaa kymmeniä kiloja vuodessa henkilöä kohti. Meidän kahden hengen taloudessa on parannettavaa eniten kasvisten hävikin vähentämisessä, mutta muuten ruokahuolto ja kierrätys sujuvat hyvin. Sain hävikkiluvukseni 2 Pauligin testissä. Oman hävikkilukusi voi testata esim. täällä.
BBlogiani voi seurata myös Instagramissa @lentavajoogamatto.






Tein minäkin tuon hävikkitestin ja odotusten mukaan sain luvuksi 0, koska käytännössä mitään ei tule heitettyä pois. Oman pihan marjoja voisi pyrkiä varmaan hyödyntämään entistä paremmin, niitä ei useimpina vuosina tule kaikkia kerättyä.
0 on loistava tulos hävikkitestissä. Silloin kun asuimme vielä omakotitalossa, olin suunnilleen fanaattinen sen suhteen, että kaikki marjat, omenat, raparperit ja itse kasvatetut kasvikset tuli kerättyä itselle tai annettua tuttaville. Hävikin vähentäminen vaatii vähän suunnittelua ja viitseliäisyyttä vain.