Työarjen alettua on mukava palata vielä kesälomareissuihin. Elokuun alussa tein jälleen yhden lähimatkan täällä Länsi-Suomessa, kun kävin Seinäjoelta päiväseltään Pohjanmaan puolella Merenkurkun saaristossa ja Vaasassa. Otin tälle päivämatkalle mieheni ja hänen pikkusiskonsa mukaan. Ajokortti minulla on ollut heinäkuusta lähtien, joten nykyään näillä reissuilla minä ajan osan automatkoista. Jos olet autoton, Vaasasta järjestetään bussikuljetuksia Merenkurkkuun ilmeisesti vielä syyskuussa.
Wasa Graffitilandian kausi jatkuu elokuun loppuun. Strömsön alue on huvilaa lukuun ottamatta auki ympäri vuoden. Raippaluodon ja Merenkurkun alueella on muun muassa useita luontopolkuja, muutamia ravintoloita ja tietenkin itse upea saaristo.
Graffitilandia
“Graffitilandia, graffitilandia kesällä Vaasassa. Muraaleja, tauluja sekä katutaidetta” Heinäkuussa 2021 avautui Wasa Graffitilandian ulkoilmanäyttely Vaasan Vaskiluodossa. Jo hieman rapistunut vanha huvipuisto, joka Katukulttuuri-yhdistys on nyt vuokrannut, on saanut uuden elämän taiteen kotina. Aiheet vaihtelevat populaarikulttuurista yhteiskuntakritiikkiin ja luomukset sisätiloista ja pienemmistä graffiteista rakennusten ulkopintojen näyttäviin muraaleihin. Alueella on kioski. Olen itse päätynyt Länsi-Suomeen vasta kaksi vuotta sitten, mutta osalla Graffitilandian vieraista, kuten omalla miehelläkin, oli nostalgisia hetkiä entistä huvipuistoa ja lapsuuden reissuja siellä muistellessaan.
Käsi ylös, kuka muistaa mainoslaulun Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava…? Graffitilandiasta on tehty oma mainosbiisinsä samalla ajatuksella, voit kuunnella sen omalla vastuullasi YouTubesta. Graffitilandiassa on Ilkka-Pohjalaisen lehtijutun mukaan (21.8.2021) käynyt 8500 vierailijaa ympäri Suomen ja vastaanotto on ollut positiivista. Näyttely jatkaa mahdollisesti ensi kesänäkin, mutta ensin on suunnitteilla talvitapahtuma. Parkkipaikka on ainoa asia, josta järjestäjille on annettu huonoa palautetta, ja hiekkakentältä saakin hetken kävellä porteille, lisäksi ajoimme melkein parkkipaikasta ohi. Ovelta saa lippuja hintaan 10 € aikuiset ja 8 € lapset. Sisäänpääsymaksusta saat euron alennusta varaamalla liput netistä täältä.
Jos sinulla on vielä aikaa olla kaupungilla, suosittelen kirpputori Comboliinaa ja kahvila Sweet Vaasaa. Jos taide ulkotiloissa kiinnostaa, käy myös Edvininpolulla katsomassa ITE-taidetta Vaasan Asevelikylän kaupunginosassa. Samalla tulee ulkoiltua maastossa.
Strömsö
Strömsö on paitsi Svenska Ylen katsotuin TV-ohjelma, myös huvila, puisto ja ranta. Sarjaa on esitetty vuodesta 2002 ja paikka on siis sarjan kuvauspaikka. Itsehän en ole tainnut katsoa yhtään kokonaista jaksoa, vaikka ruotsinopettaja olenkin, mutta kun en ole yhtään kätevä käsistäni enkä kiinnostunut oppimaan.
No, huvilaan ei päässyt enää sisälle, sillä opastetut ja loppuunmyydyt kierrokset päättyivät heinäkuun lopulla. Kaunis alue joka tapauksessa, ja jos uimakamppeet olisivat sattuneet mukaan aurinkoisena torstaipäivänä, laiturilta olisi ollut mukava pulahtaa mereen. Pihapiirissä on esimerkiksi hauskoja ideoita kukkien ja yrttien kasvatukseen traktorin renkaissa tai aidan koristamiseen vanhoilla suksilla. Ja Strömsöstä meille kaikille on varmaan ainakin jäänyt käteen loistava sanonta ”Ei mennyt ihan kuin Strömsössä”, kun kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan.
Strömsöstä lisätietoa täällä.
Raippaluoto
Raippaluodon silta. Se ei vedä vertoja maailman komeimmille silloille. Se ei ole oikeastaan sinänsä edes kaunis. Mutta se on Suomen pisin silta 1045 metrillään. Kävimme taas jättämässä auton Berny’s-ravintolan parkkipaikalle, kuten edellisellä visiitillä heinäkuussa 2020, ja kävelimme sillan puoliväliin. Hiukset kiinni, sillä täällä tuulee. Miehen siskon kanssa totesimme, ettei ihan sellaista leffafiilistä tullut kuin kävellessämme Brooklyn Bridgeä pitkin kesäkuussa 2018, iltavalaistuksessa kohti Manhattanin siluettia.
Raippaluodon silta on vinoköysisilta, joka rakennettiin korvaamaan lauttayhteys. Merta ja eri kokoisia saaria ja luotoja on silmän kantamattomiin, ympärillä Mustasaaren kunta. Tälläkään kertaa emme ehtineet kahville Berny’siin, mutta sen yhteydessä oleva infonäyttely Unescon maailmanperintölistauksessa luonnonperintölistalla olevasta Merenkurkun saaristosta kannattaa tsekata. Kyseessä on Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde. Me katsoimme näyttelyn edelliskesänä.
Svedjehamn & Björköby
Ainakin omassa somen matkailukuplassani Ahvenanmaan, ruukkikylien ja puutalokaupunkien lisäksi on näkynyt paljon kuvia Svedjehamnista Merenkurkussa. Mekin halusimme nyt ajaa Raippaluodon siltaa pidemmälle ja nähdä saaristoa enemmän sekä nauttia lounaan kalastajakylän Salteriet-ravintolassa. Kyseessä on vanha suolaamo, salteriet, joka oli käytössä vuodesta 1920 aina 1980-luvulle asti. Nautimme kolmen hengen poppoollamme massiivisen kana-caesarsalaatin, hampurilaisen paikallisella ylämaankarjan pihvillä ja hieman pienen kalakeiton saaristolaisleivällä. Siitä suuntasimme Saltkaret-lintutornille.
Saltkaret on 20 metriä korkea torni, saman verran kuin maa on noussut Merenkurkun alueella noin 2000 vuoden aikana. Björkön saaristo sijaitsee Merenkurkun kapeimmassa kohdassa. Oli aika pysäyttävää lukea näkötornin infotauluista, että Merenkurkku saattaa jopa kuroutua umpeen, ellei merien pinta nouse ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta! De Geer-moreenit erottuvat tornista katsellessa merestä hyvin. 60 kilometrin päässä häämöttääkin jo Ruotsin Uumaja, jossa minäkin kävin Vaasasta käsin joskus 2008. Täällä on eri pituisia luontopolkuja, pisin vaellusreitti Björköby-Panike olisi peräti 12 kilometriä. Me jätimme luontopolut väliin lukuun ottamatta kävelyä parkkipaikalta ravintolaan, näkötornille ja takaisin. Bodvattnetin reitistä voit lukea vaasalaisen Life is a journeyn blogista ja muista Merenkurkun maitse tai vesiteitse saavutettavista reiteistä luontoon.fi-sivustolta. Ehkä syyslomalla voisi tehdä ruskaretken johonkin alueen kävelyreiteistä, sillä luontoa ja merta rentouttavampaa ympäristöä on vaikea keksiä.
Björköbystä lisää täällä.
Onko Vaasan ja Merenkurkun seutu sinulle tuttua tai kiinnostuitko alueesta jutun luettuasi? Aiemmat Vaasa- ja Mustasaari-juttuni näet alta linkeistä.
Blogia voit seurata @lentavajoogamatto Instagram/blogit.fi/Bloglovin’.






Merenkurkku on kaunista seutua, käytiin siellä viime kesänä ja pidimme siitä niin paljon, että sinne olisi mukava palata tulevaisuudessa vielä paremmalla ajalla. Edvininpolulle myös suositus, hieno paikka. Kävimme siellä auringonlaskun jälkeen ja kokemus oli pimeään aikaan varsin jännittävä!
Kyllä ehdottomasti Merenkurkussa kannattaa käydä useita kertoja. Luontopolkuja tallaamassa tai sitten vesille toisella kerralla. Ja Vaasasta kuitenkin max 40 km, jos haluaa yhdistää kaupunkilomaan. Me oltiin Edvininpolulla päiväsaikaan lokakuussa, inhoan pimeässä liikkumista nimittäin melkein aina! 🙂