Rantapallon matkablogeissa on viime vuosina monellakin bloggaajalla ollut juttu kotikaupungistaan. Minä olen asunut Etelä-Pohjanmaalla kaksi vuotta ja maakunnan pääkaupungissa Seinäjoella vuoden. Koen Seinäjoen kotikaupungikseni ja luulen että tulen viihtymään täällä pitkään, koska pikkukaupungiksi (64 000 asukasta) täällä on todella monipuoliset palvelut ja riittävästi tekemistä sekä lähialueilla kiinnostavia päiväretkikohteita. Olen asunut viidessä maakunnassa ja seitsemällä paikkakunnalla, joten vertailukohtiakin löytyy. Tiedän että riudun pienissä maaseutukunnissa tekemisen puutteeseen, mutta toisaalta vaikka rakastan Helsingissä käymistä, tuskin haluaisin asua siellä.
Tässä keskityn lemppareihini ja Seinäjoen parhaisiin, jotka turistikin ehtisi nähdä päivässä tai parissa, mutta blogistani löydät toki paljon muutakin Pohjanmaan alueelta.
seinäjoki, kaupunkialue
- Aalto-keskus ja kirjastot. Seinäjoella on kuuden Alvar Aallon suunnittelema kokonaisuus eli siihen kuuluvat Aallon kirjasto, kaupungintalo, Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupunginteatteri ja virastotalo. Tunnistat ne valkoisesta väristä Kirkkokadun ympäriltä. Jos sinäkin tykkäät minun laillani katsella maisemia korkealta, kannattaa käydä Ristin tornissa. Kesällä kirkon puolelta oppaat ovat paikalla klo 11-17 ja avaavat oven, muina aikoina soitto vahtimestarille avaa ovet. Aalto-keskukseen saa myös opastuksia Seinäjoen oppailta, minä kävin sellaisella Alvarin päivänä viime syyskuussa. Vaikket lukisi kirjoja, Aallon kirjastossa kannattaa käydä ihastelemassa arkkitehdin kädenjälkeä ja yksityiskohtia lamppuineen, tuoleineen ja ikkunoineen. Aallosta kirjoitin enemmän täällä.
- Torit: Keskustorille Siirilän torikahvilaan jäätelölle tai pullakahville tai Vekselin terassille aikuisten juomille. Keskustorilta pitää tasaisin väliajoin ostaa kotiin mansikat ja herneet. Kauppatorille Kauppatorin Aaltoon drinkeille, jos terassihyppely kiinnostaa, ja täällä on upouusi pumptrack-ratakin. Itse pysyttelen liikunnan suhteen tutuissa lajeissa enkä aio kokeilla tätäkään. Shoppailemaan menisin Vintarelle Second hand putiikkiin, Pretty Poodle Shopiin, Moon designstoreen ja Moda Aukiaan. Kirpputoreista parhaat mielestäni ovat Sakura ja SPR Nurmon ja Hyllykallion alueella ja Fida keskustassa. Seinäjoella on Ideapark, mutta käyn siellä harvakseltaan, yleensä vain urheilukaupoissa, Lempi lifestylessä tai syömässä.
- Törnävän alue. Törnävällä noin neljä kilometriä keskustasta majailee kuuluisa entinen mielisairaala. Siellä on myös kaunis hautausmaa-alue, Törnävän kirkko ja toisella puolella kesäteatterin vieressä Törnävän museoalue. Uimarantakin löytyy, ja vaikka tämä ei ole lähirantani, ehdin tänne vähintään kerran kesässä. Kirppishaukkana käyn Törnävällä päin liikkuessa Törnävän kirppiksellä.
- Ravintoloita ja kahviloita. Mallaskosken panimoravintolassa söin alla olevan nokkos-härkishampurilaisen ja sirkkoja. Ihan sama vaikka sirkat olisivat ihan mennyttä aikaa, hyvin toimi kombo. Panimon oluita saa ostettua mukaan, jos et halua nauttia paikan päällä, ja näin olen tehnyt kesäisin. En tykkää perinteisestä oluesta, joten esimerkiksi mustikkasour oli kiva. Sulattele ruoka viereisessä puistossa tai joenrantakävelyllä. Kahviloista Seinäjoen keskustassa täytyy mainita Valkoinen puu ja Pikku-Paussi. Valkoisen puun amerikkalais-suomalainen yrittäjäpariskunta tekee monien mielestä kaupungin parhaat kakut ja on kehitellyt myyntiin myös omia lasagneja. Lasagnet ovat ensin myynnissä vain Valkoisen puun kahviloissa ja myöhemmin hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. Valkoisen puun lounaalla on usein kasvislasagne vaihtoehtona (se oli nami nami), ja lounaan jälkkärinä kakkupala on edullisempi kuin normaalisti. Pikku-Paussista ostan yleensä mukaan leivoksia tai jotain pientä suolaista, mutta kesän myötä pieneen kahvilaan tulee onneksi lisäpaikkoja ulos. Tsekkaa myös nepalilainen ravintola Mangal ja kiinalaisen Shi Quan Shi Mein buffetti.

- Kulttuurihommia: En uusinut Museokorttia enää toisena koronavuonna, joten pyrin käymään Seinäjoen taidehallilla Kalevan navetassa kuukauden ensimmäisenä perjantaina (ilmainen sisäänpääsy). Kävin täällä toukokuussa myös taidejoogassa, jota järjestetään toivottavasti taas syksyllä. Näyttelyitä on kahdessa kerroksessa, ja ala-aulassa on ihanuuksia myyvä Taito Shop ja tosi kiva Äärellä-kahvila. Taito Shopissa oli ainakin heinäkuun alussa erikoisuutena Ivana Helsingin mekot. Käy myös Suojeluskunta- ja lottamuseossa (täälläkin on Aallon arkkitehtuuria) ja ilmaisessa Varikkogalleriassa.

- Jos luonto kutsuu: Joupiskan laskettelurinteen päältä on hienot maisemat ympäri Seinäjokea. Talvella tulen tänne korkeintaan laskemaan pulkkamäkeä, koska laskettelu- ja hiihtotaidot ja rakkaus talvea kohtaan puuttuvat minulta kokonaan. Paukanevalla käyn muutaman kerran vuodessa luontopoluilla ja laavulla, toinen vaihtoehto ovat Kyrkösjärven luontopolut. Molempien vierestä löytyy uimaranta. Kyrkösjärven luontopolulta löytyy kiva elämyspolku ja lapsille sopiva lyhyt versio, Paukanevalta esteetön reitti. Mikään ei voita luonnon rauhoittavaa vaikutusta, varsinkin jos puhelimen ja kameran malttaa joskus jättää matkasta pois. Paukanevasta ja Kyrkkäristä voit lukea hieman lisää täältä.
Päiväretki: Ylistaro
Seinäjoelta kannattaa suunnata kaupunkiin kuuluvaan Ylistaroon noin 25 minuutin ajomatkan päähän kohti Vaasaa. Täältä löytyy monenlaista kiinnostavaa aikuisille ja lapsille.
- Kotimaanmatkailun lehtijutuissa huomiota on saanut eläinten vanhainkoti, taidekoti, kahvila ja myymälä Wanha markki. Pihapiirissä on eläinten lisäksi isännän omistamia vanhoja kulkuneuvoja, joihin lapset mielellään kiipeilevät. Osa eläimistä kulkee vapaana ja niitä saa syöttää. Eläimistä on paljon infoa ja ne ovat selkeästi omia persooniaan. Päärakennuksessa on viehättävä myymälä-kahvila ja pihalla kioski, josta saa mm. pehmistä. Myymälässä on lähinnä italialaisia naisten vaatteita ja asusteita, ostin vaaleanpunaisen lierihatun kesähatuksi. Pihaan on 8 euron pääsymaksu, mutta minun ja puolison mielestä se oli hintansa väärti. Wanha markki sulkee ovensa muistaakseni koulunalkamisviikolla.

- Kriikun myllykaffila on käymisen arvoinen kahvila kosken vieressä. Kahvila sijaitsee 1800-luvun miljöössä ja asiakaspaikkoja on sisällä ja ulkona. Me satuimme paikalle erittäin sateisena kesäkuun lauantaina ja nautimme pullakahvit sisällä ikkunan läpi koskelle tuijotellen. Rentouttavaa näinkin. Myös pieni puoti ja pitopalvelua. Avoinna kesäisin elokuun loppuun asti. Viime kesänä kävi huono tuuri ja ollessamme Ylistarossa myllykahvila oli kiinni yksityistilaisuuden vuoksi. Nyt kuitenkin kahvila on uudistanut toimintaansa ja palvelee myös silloin, kun osa tiloista on vuokrattu tapahtumakäyttöön.
- Kirpputori. Ylistarossa kannattaa ehdottomasti käydä upeassa Maijan wanhassa navetassa kirpparilla. Myynnissä on kierrätettyjä ja/tai yrittäjän entisöimiä tavaroita. Enemmän kirjoitin tässä kirppisjutussa.
- Pirulan tila. Ylistarossa on ollut alkoholituotantoa vuodesta 1879. Sitä on varmaankin ennen vanhaan pidettu jumalattomana puuhana, ja raittiusväki alkoikin kutsua ensimmäistä virallista oluttehdasta pirulaksi. Ylistarossa on marjaviinin ja -siidereiden sekä muiden marjapohjaisten juomien valmistusta Pirulan tilalla. Yrityksellä on pieni myymälä tuotantotiloissaan ja omakotitalon pihapiirissä. Yritys etsii isompia tiloja. Mennessämme käymään myymälän ovi oli visusti lukossa, mutta soittamalla tavoitin yrittäjistä yhden, joka karautti pian pihaan erään vauhdikkaan asiakkaan taksin vanavedessä. Pirulan spritzer voitti hiljattain arvostetun kilpailun, ja nykyään sijoittamisintoiset voivat ostaa myös Pirulan osakkeita. Suositus roseeviinille ja spritzerille, omenasiideri Luotsi myös testattu ja hyvä. Iso roseepullo pääsi tuliaiseksi isälleni, entiselle Alkon myyjälle, jolle ei kehtaa ihan mitä sattuu juomia viedä. Pirulassa on myynnissä myös lapualaisen Mallaskuun panimon oluita. Maksoimme ostoksemme itse. Kolmas maininnan arvoinen eteläpohjalainen alkoholituottaja on Ylistarosta kivenheiton päässä Isossakyrössä majaileva Kyrön tislaamo, jossa kävimme heinäkuussa helsinkiläisten vieraiden kanssa opaskierroksella, drinkeillä ja ostoksilla hakemassa maistuvia lonkeroita tuliaisiksi. Kyrön tuote Napue gin & tonic on palkittu kansainvälisesti vuonna 2015. Pakko arvostaa näitä kekseliäitä pohjalaisia yrittäjiä, jotka tekevät myös korkeaa laatua.
Onko Etelä-Pohjanmaa sinulle tuttua seutua tai kiinnostaako alue matkailun suhteen? Jos olet bloggaaja, kirjoita ihmeessä omasta kotikaupungistasi ja lemppareistasi siellä.
Matkablogiani voit seurata somessa @lentavajoogamatto Instagram/blogit.fi/Bloglovin’.






Varsin vieraaksi on Etelä-Pohjanmaa itselleni jäänyt. Lapsena tuli muutamaan kertaan harrastukseni kisoissa käytyä, mutta muutoin on ollut hiljaisempaa. Asuntomessuilla toki kävimme muutama vuosi sitten, mutta silloinkaan ei tullut kaupunkiin tutustuttua sen paremmin. Tästä sai hyvät vinkit, kun seuraavaksi sinne satun!
Kyllähän moni maakunta jää väistämättä vieraaksi, jos siellä ei vaikkapa asu ketään tuttua. Tämän suhteen on mukava, että on asunut Suomen itäisissä, keskisissä ja nyt läntisessä osassa ja sukua ja ystäviä on monilla seuduilla. Itselläni koko Lappi kokematta, jospa jonkinlainen ruska- tai talvi-innostus vielä koittaisi joskus ja pitkät ajomatkat lakkaisivat ahdistamasta.