kristiinankaupunki on upea pikkukaupunki ja osa cittaslow-verkostoa
Tämä ja viime vuosi ovat olleet mahtavia tilaisuuksia rakastua Suomeen. Kävimme kesäkuisena sunnuntaina päiväreissulla Kristiinankaupungissa Avoimet portit -tapahtumassa (autolla 1,5 tuntia Seinäjoelta). Noin 6400 asukkaan pieni puutalokaupunki hurmasi meidät täysin! Kristiinankaupungin pinta-alasta suurempi osa on merta kuin maata, ja kieltämättä meren kimmellys on iso osa paikan viehtätystä, ihan missä päin maailmaa tahansa.
Kaupunki on komeasti ruutukaavassa, ja 1649 perustetulla kaupungilla on jo hienosti historiaa takanaan nuoressa Suomen maassa. Me saimme päivän sääksi puolipilvistä ja noin 20 astetta. Se sopi katujen ja ihmisten pihojen koluamiseen piha-, kahvila- ja kirppistapahtumassa oikein hyvin. Jos emme olisi juuri viime keväänä myyneet omakotitaloamme, omaan pihaan olisi varmasti saanut loistavia vinkkejä täältä! Nyt keskityin vain nauttimaan lemppariasioistani eli kesästä, auringosta, kirppareista, rauhallisesta kävelystä, hyvästä ruoasta ja matkailusta puolisoni kanssa. Asukkaat kertoivat myös mielellään esimerkiksi talojensa historiasta, ja ruotsi ja suomi vaihtuivat välillä lennosta toiseen kieleen.
Kristiinankaupunki on kotisivujensa mukaan osa Cittaslow-pikkukaupunkiverkostoa. Se on kansainvälinen verkosto, joka korostaa elämänlaatua. Kristiinankaupunki hyväksyttiin Cittaslow-verkoston jäseneksi 10 vuotta sitten, vuonna 2011. Verkosto on peräisin Italiasta ja sen ideologia perustuu Slow Food -liikkeeseen. Cittaslow on kuntajäsenistä koostuva erillinen järjestö, joka noudattaa ruokatuotannossa Slow Food -periaatteita. Cittaslow-kaupungille on tunnusomaista se, että asukkaat ovat hyvin kiintyneitä kuntaansa ja heillä on vahva identiteetti ja me-henki. Cittaslow’n idea vielä pähkinänkuoressa:
Cittaslow’n ideana on tuoda esiin pikkukaupungin hyvät puolet ja korostaa sen omia vahvuuksia ja ainutkertaisuutta. Cittaslow-kaupunki haluaa saada asukkaat jäämään seudulle kunnioittamalla perinteitä ja historiallisia arvoja sekä toimimalla hyvän elämän puolesta. Kristiinankaupungille Cittaslow merkitsee myös mahdollisuutta houkutella kaupunkiin uusia asukkaita tehokkaan markkinoinnin avulla. Tavoitteena on lisätä asukasmäärää, toimia kestävän kehityksen puolesta, parantaa vieraanvaraisuutta entisestään, edistää paikallisuutta ja luoda lisää työpaikkoja.
avoimet portit (samoihin aikoihin ympäri suomea avoimet puutarhat)
Kun saavuimme Kristiinankaupunkiin, jätimme auton parkkiin Kauppatorin viereen ja ostimme yhden päivän rannekkeet Avoimiin portteihin. Aikuisilta päivä maksoi 10 €, la-su olisi maksanut 15. Alle 12-vuotiaat pääsivät ilmaiseksi. Tapahtumaa oli järjestetty ennen koronakesää 2020 ilmeisesti jo useamman kerran, mutta isompi markkinointi ja tapahtuman maksullisuus taisivat nyt olla uutta. Rannekkeen lisäksi mukaan annettiin tapahtuman infovihko, jossa oli ohjelman aikataulut ja kartat kaikista osallistuvista pihoista (45 kpl) ja mm. museoiden tietoja sekä kangaskassi. Päivän aikana porukkaa oli mukavasti, mutta vain ravintola hieman ruuhkautui. Maskeja pidettiin yleisesti ottaen hyvin. Osassa paikoista oli pukeuduttu vanhan ajan vaatteisiin.
Päivän ateriat hoidimme kauppatorin laidalla sijaitsevassa Crazy Cat -ravintolassa (lämmin suositus Highland-hampurilaiselle, salaattipöydälle ja paikan omalle lämpimälle leivälle salaattipöydässä). Kahvittelimme ja herkuttelimme raparperipiirakalla tapahtumassa erään paikallisen pihakahvilassa. Kahvipaikkoja tapahtumassa oli runsaasti, myös pannukahvia oli paikoitellen saatavilla, ja leivonnaisia sekä pikkusuolaista. Taidegalleria Spektrassa kannattaa käydä, siellä oli kaunista taidetta ja postikortteja. Lisäksi kävimme parissa sisustus- ja lahjatavarakaupassa.
Saimme nauttia Avoimet portit -tapahtumassa livemusiikista, esiintyjiä oli useampia. Onneksi ehdimme kuunnella tätä flamenco-kitaristia koko setin paikallisen puutalon piha-alueella. Aluetta kiersi myös posetiivin soittaja.
Japanilainen puutarha. Tänne pääsee sopimuksen mukaan myös Avointen porttien ulkopuolella, os. Karhusaarentie 175. Kohde mainitaan Visit-sivuilla.
Krepelinin upeaan, vanhaan hotelliin pääsi Avoimissa porteissa kurkistamaan sisälle entisöityihin ja osaittain keskeneräisiin huoneisiin. Pihalla ja piharakennuksessa oli tietenkin kahvila- ja makkaramyyntiä sekä antiikkikirppistä.
Kirppistapahtumaa ja Avoimia portteja varten paikalliset olivat avanneet piharakennuksiaan ja pihojaan, muun muassa 1840-luvun navetan. Söin tietenkin kaikkea kaunista silmilläni ja nautimme tunnelmasta. Itselleni ostin kahvit, kynttilälyhdyn, paikallisten tekemät korvikset ja puuhelmet sekä Marimekko-kansion.
kristiinankaupungin Keskusta
Kun Kristiinankaupungin nähtävyyksistä puhutaan, mainitaan yleensä hyvin nopeasti Ulrika Eleanoran kirkko ja kyllähän mekin siellä kävimme. Kirkko on seurakunnan sivujen mukaan auki 1.6.-31.8. arkisin, mutta Avoimet portit -tapahtumassa kirkkoon pääsi myös sunnuntaina. Tämä uusi kirkko otettiin käyttöön vuonna 1700, kun alkuperäinen 1650-luvun kirkko meni palamaan 1697. Onneksi koko puutalokaupunki ei sentään palanut.
Kannattaa tutustua jo vaikka ennakkoon tai vasta paikan päällä netistä löytyvään Kristiinankaupungin digitaaliseen kävelykarttaan. Siitä löytyy sekä perus- että lasten versio ja kieliversiot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Infoa voi lukea tai kuunnella omasta kätevästi puhelimesta. Minä odotan kaikkia matkoja kuin hullu puuroa, joten kaikki keinot fiilistellä reissuja ennakkoon ovat käytössä.
Katsasta myös Myllykallion tuulimylly, joita aikoinaan oli jopa yhdeksän, mutta nyt vain yksi. Käytettiin jauhamaan viljaa.
Kissanpiiskaajankuja. Suomen kapeimpia kaksisuuntaisia katuja huimalla 3 metrin leveydellään!
Viehättäviä puutalojen ikkunoita voi kävelyllä bongailla mielin määrin. Osassa on myös juorupeilejä eli sisältä ulospäin käännettyjä peilejä, joiden avulla talojen sisältä on pystynyt seuraamaan kadun tapahtumia paremmin.
ulkoilualue ja merimaisema: kanuunankalliot
Sain tuttavalta Kristiinankaupunkiin kaksi vinkkiä, joista Carlsron 1800-luvun herraskartanon museoon emme millään ehtineet. Meille ensisijaista oli Avointen porttien ohjelma ja sitä riitti saapumisestamme lähes klo 18:aan asti. Mutta onneksi ehdimme ja pienen harhaan ajamisen jälkeen vielä jaksoimme mennä happihyppelylle Kanuunankallioille ennen paluumatkaa. Mikä paikka! Löytyy laavua, pitkospuita ja komeat kalliot, joilla kävellä tai lepäillä ja nauttia merinäköalasta. Me kävimme täällä jaloittelemassa ennen ajomatkaa kotiin.
Omilla matkoillani hyödynnän aina sekä kohteiden virallisia sivuja, kuten Visit Kristiinankaupunkia, että laadukkaita blogeja. Lisäksi kyselen tietenkin vinkkejä tutuilta. Jokainen kuitenkin rakentaa itselleen onnistuneen reissun omista tarpeistaan ja toiveistaan. Me emme esimerkiksi yöpyneet reissussa, joten en osaa sanoa kaupungin hotelleista mitään, eivätkä kaikki myymälät olleet sunnuntaina auki. Tämä onnistunut päivä Kristiinankaupungissa ehdottomasti lupailee uutta reissua viimeistään ensi kesänä tai ehkä jo joulutapahtumaan. Onko Kristiinankaupunki sinulle tuttu tai kiinnostava uusi kohde?
muista myös nämä:
Kristiinankaupungin kesämarkkinat 15.-18.7., Kesäpäivät Kristiinankaupungissa 31.7.-1.8.,
Cittaslow-tapahtumaviikko Kristiinankaupungissa 7.-15.8. ja Merikaupungin joulukodit 4.12.2021
ja nämä juttuni länsirannikolta: Pietarsaaresta ja
Vaasasta ja Raippaluodosta kesällä
ja Vaasan ITE-taiteen ilmaisesta ulkokohteesta Edvininpolusta ja Vaasan museoista.
Blogiani voit seurata @lentavajoogamatto Instagramissa, Bloglovin’issa ja blogit.fi.
Olemme käyneet päiväretkellä Kristiinankaupungissa ja itse asiassa joskus lapsena kävimme jopa luokkaretkellä siellä. Ulrika Eleanoran kirkko, tuulimylly ja Kissanpiiskaajankuja ovat tuttuja kohteita. Sen sijaan Kanuunankalliolla ei olla käyty, mutta mukavalta paikalta kuulostaa. Sinne siis seuraavaksi, kun Kristiinankaupungissa käymme.
Sain eräässä Facebookin matkaryhmässä vinkin, että Kristiinankaupungissa on myös kiva leirintäalue. Muutaman viehättävän B&B:n huomasin myös keskustassa. Mutta tosiaan lännestä löytyy vähemmän kansoitettuja vaihtoehtoja mm. Rauman ja Porvoon tyyppisille puutalokaupungeille.