Talvi oli pitkä, väsyttävä ja täynnä tapahtumia. Tämä viikko on ensimmäinen aikoihin, kun en ole väsymyspöhnässä vähintään parina päivänä, ja meillähän ei siis ole lapsia eikä ruuhkavuosia täysillä siinä mielessä. Blogia en arjen ohessa jaksanut ennen tätä postausta päivittää yli kuukauteen: edellinen tekstini ilmestyi talvilomalla, tämä pääsiäislomalla. Keväälläkään en lupaa mitään säännöllistä julkaisutahtia, vaan kirjoitan sitten, jos huvittaa.
Kirjat ovat olleet elämässäni läsnä tämän väsyttävän ajanjaksonkin, mutta jotkut niistä ovat olleet yhtä aikaa kesken jonkin aikaa, kun kiinnostavammat kirjat tai podcastien kuuntelu ovat rynnineet niistä ohi, tai olen lukenut päivän ainoat sivut juuri ennen nukkumaanmenoa. Olen opetellut myös jättämään epäkiinnostavat kirjat kesken. Päätettyäni kymmenisen kuukautta kestäneen yhteistyön Nextoryn kanssa pidin puolentoista kuukauden tauon ääni- ja e-kirjapalveluista. Tai niinhän minä luulin, mutta poistinkin vain sovelluksen puhelimesta enkä muistanut katkaista maksulliseksi muuttunutta tilausta. Aktivoin vanhan BookBeat-tilauksen eurolla, ja sitten vaihdoin sen Suplan synttäritarjoukseen 6kk puoleen hintaan 7,50/kk. Mutta ainakaan minun keskittymiskyvylläni ja omiin ajatuksiini hautautumisen taidolla mikään sähköinen formaatti ei voita painettua kirjaa ja sitä, että voin helposti palata siihen kohtaan, jossa lakkasin keskittymästä.
Suositelluista kirjoista osa on painettuja, osa äänikirjoja. E-kirjoja en ole koskaan oppinut lukemaan. Äänikirjat kulkevat työmatkalla, lenkillä ja aina niin tylsien kotitöiden kirittäjänä. Pimeän talven jälkeen valoistuvat päivät suorastaan pakottavat äänikirjakävelyille, I-H-A-N-A-A! Hömppää ja viihdettä en lue oikeastaan ollenkaan, ja matkojen puutteessa selkeästi matkakirjat houkuttelevat puoleensa vastustamattomasti. (Yli)ajattelevana ihmisenä pidän siitä, että lukemisharrastuksenikin antaa minulle tietoa, ymmärrystä, inspiraatiota ja ajattelemisen aihetta.
Kiinnostavia romaaneja:
- Elomaa Johanna: Sinä päivänä kun synnyin. Ultra Bran biisit rytmittävät päähenkilö-Pinjan nuoruusvuosia maailmalla, ystävyyttä siihen joka on se parempi ja ideaali versio itsestä (Keiju) ja viimein asettumista aikuisuuden arkeen. Tapahtumiin mahdutetaan 9/11 ja Kaakkois-Aasian tsunami. Nämä etsimistä ja identiteetti- ja matkateemoja toistavat Elomaan romaanit iskevät minuun aina todella vahvasti.
- Holmberg Niillas: Halla Helle. Saamelainen kirjailija ja runoilija on ottanut kiinnostavasti päähenkilöksi tamperelaisen Samun, joka muuttaa Pohjois-Suomeen ja koittaa ymmärtää itseään, elämää, saamelaisia, naista ja saamelaista naista Elleä, eli taiteilija Halla Hellettä. Kävin katsomassa tällä viikolla myös dokumenttielokuvan Eatnameamet – hiljainen taistelumme. Suosittelen, jotta romaanin tosipohjaa ja Euroopan ainoaa alkuperäiskansan tilannetta ymmärtäisi paremmin. Saamelaiset asuvat neljän valtion alueella. Suomen valtio ja turismi ovat ajaneet saamelaiset ja perinteiset elinkeinot aika ahtaalle. Yllätyin ja järkytyin, kuinka vähän tiesin saamelaisista.
- Patrakka Anu: Häpeän aukio. Portugalissa asuvan suomalaisen dekkaristin viides Rui Santos – dekkari. Dourojoki, manner-Portugalin maisemat, kyläyhteisöjen dynamiikka, suhde työkaveriin ja murhat ovat kyllä toimiva yhdistelmä!
henkinen kasvu, Tietokirjat ja elämäkerrat:
- Fäldt Sanna ja Salovuori Sanna: Pirjo ja Tyyne – Kesytä sisäiset äänesi. Tämä kirja kannattaa lukea, jos on oman negatiivisen minäpuheen uhri ja haluaa ystävystyä itsensä kanssa. Vastakkaiset sisäiset äänet ovat saaneet tässä helposti lähestyttävät suomalaisten naisten nimet, ja kirja on muutenkin helposti lähestyttävä kaikille suorittajanaisille.
- Holiday Ryan: Irti egon vallasta. Perinteisempi henkisen kasvun kirja.
- Kivisalo Hanna: Hyvän jälki. Kauniita lohdun sanoja ja vertaistukea vanhemmille ja muille kasvattajille. Seinäjokelaisen opettajan, äidin ja yrittäjän kirjoituksia löytää myös Sekunnit ja tunnit – blogista ja – Instagram-tililtä. Toinen kirja ilmestyy tänä keväänä.
- Mäkinen Outi: Karu planeetta, kirja rakkauden kaipuusta. Henriikka Rönkkönen on minulle aivan liian roisi sinkkuelämän dokumentoija. Mäkisen kirja sen sijaan valottaa syvällisemmin, jopa kipeästi, kohtaamisen ja rakkauden löytymisen kompleksisuutta. Täältä parisuhteellisen kolmikymppisen elämästä katsoen olisi helppo arvostella tai olla ymmärtämättä yksin eläviä, mutta oma elämä oli parikymppisenä samantyyppistä, ja tiedän täsmälleen, että kaikki eivät siirry onnellisesti parisuhteesta toiseen, seuraavaan ja seuraavaan tai elä koko elämäänsä onnellisesti sen yhden ja saman kanssa.
- Swan Astrid: Viimeinen kirjani – kirjoituksia elämästä (lukijana Astrid Swan). Kolmikymppinen laulaja alkoi työstää elämäkertaansa, kun hänen rintasyöpänsä uusiutui ja todettiin levinneeksi ja parantumattomaksi. Miehelläni on juuri käynnissä paksusuolen syövän hoito (ei levinnyt), joten minun ei varmaankaan tarvitse perustella, miksi kirja kiinnostaa.
Mukaansatempaavat matkakirjat:
- Huilaja Aino: Pakumatkalla (äänikirja, lukijana Aino Huilaja). Uutisankkuri vaihtoi hyväpalkkaisen työn ja itseään toistavan elämän pakumatkailuun miehen ja koiran kanssa. Korona tulikin tietenkin väliin, mutta kolmikko ei palannut tuttuun elämään, vaan elelee tätä nykyä Pohjois-Suomessa. Myös podcast Van elämää. Huilajan miellyttävän äänen takia kuuntele mielellään äänikirjana.
- Kelola Kati: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun. Hidas ja vastuullinen matkailu olivat nosteessa jo ennen koronapandemiaa. Kirjan ideat vievät siis varsinkin Euroopan kohteisiin, jotka ovat saavutettavissa ilman lentämistä. Kelola antaa kirjassaan runsaasti matkakirjavinkkejä.
- Kontio Tomi: Kansallispuistojen kutsu. Kontio kiersi etenkin poikansa kanssa Suomen kansallispuistoja. Valtavasti oivalluksia luonnon merkityksestä ihmiselle ja hauskoja sattumuksia kummittelevista erämaakämpistä alastomaan kohtaamiseen vieraiden naisten kanssa. Upeat kuvat. Mondo-lehden valinta vuoden 2020 matkakirjaksi.
- Laaksonen Jouni: Retkeilijän kansallispuistot. Päivitetty laitos klassikkoteoksesta, joka sopii peruskulkijalle ja toisin kuin Kontion tarinoivampi kuvakirja, sisältää myös kartat ja käytännön vinkkejä. Teoksesta löytyy kaikki Suomen kansallispuistot.
- Leikola Ismo: Suo, kuokka ja Hollywood (äänikirja, lukijana Ismo Leikola). Tämä ilmestyi onneksi äänikirjana juuri sopivasti pääsiäislomaksi. Ismon ääntä ja kokemuksia Hollywood-vuosista kuunteli mielikseen ja äänikirja hujahti parissa päivässä. Ihan mahtavaa, että suomalaiset osaajat menestyvät maailmalla, ja Jyväskylässä asuneelle Ismo on tuttu keskisuomalaisilta stand up – lavoilta ja K-kaupasta. Koronapandemia ajoi koti-Suomeen.
- Nicholson Dean: Nalan maailma. Pieni, söpö kissa ja iso skottimies. Aivan ihastuttava tarina löytökissasta ja Eurooppaa ja Aasiaa ristiin rastiin polkupyöräilevästä miehestä. Samalla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen ja tutustutaan auttamishaluisiin ihmisiin. Dean viihtyy baareissa, mutta Nala-kissa tuo elämään tervettä vastuuntuntoa. Kaksikon menoa voi muuten seurata Instagramissa ja YouTubessa tilillä @1bike1world.
Lukulistalla seuraavana:
Äänikirjoina en kuuntele kaunokirjallisuutta oikeastaan ollenkaan, joten Suplassa ladattuina odottelevat nämä tietokirjat kuuntelua:
– Maaretta Tukiainen: Hyvän mielen koti, Eddie Jaku: Maailman onnellisin mies (holokaustiselviytyjä ja kirjailija vasta 100-vuotiaana!), Heikki Aittokoski: Onnellisten saari, Saku Tuominen: Kaikki on hyvin – Riippumatta siitä miten kaikki on, Paula Hotti: Mustia syntejä – Kahvilaesseitä (matkakirja), Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat – Elämää jaetulla saarella (Kyproksella tarkemmin) ja viime kesästä asti vuoroaan odotellut Tove Janssonin kesäkirja.
Lisäksi huhti-toukokuussa ilmestyy mm. Enni Mustosen uusin romaani (äitienpäivän lahjavinkki), Antti Tuurin Elämä on ihanaa Pohjanmaalla – Kirjoituksia kuudelta vuosikymmeneltä ja Katja Vaulion Hidasta matkaa (hitaasta matkailusta), ja nämä kaikki esittelen arvostelukappaleet kustantajalta saatuani.
Yöpöydällä on jo reilut pari kuukautta odottanut Michelle Obaman elämäkerta Becoming. Minulla on jokin henkinen kynnys yli 400-sivuisten kirjojen kanssa. Pitäisikö aloittaa vai ei? Tarkoitus olisi tutustua myös Barack Obaman ja Bruce Springsteenin podcastiin Renegades: Born in the USA.
Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen viime aikoina tai mitä uutuutta odottelet kovasti? Kirjarikasta ja aurinkoista kevättä!
Blogia voit seurata Instagramissa, Bloglovin’issa tai blogit.fi @lentavajoogamatto.
Eddie Jakun Maailman onnellisin mies on ehdottomasti vaikuttavin kirja, jonka olen kuunnellut tämän vuoden puolella.
Tällaisista kirjoista saa suhteellisuudentajua omiin ongelmiin, vaikkapa näihin koronarajoituksiin. Kaikki on oikeasti oikein hyvin, kun päällä on katto, lautasella on ruokaa ja ulkoillakin saa koska haluaa.
Kiitos kommentista. Odotan tuota Maailman onnellisinta miestä, ehkä otankin seuraavaksi sen kuunteluun. Nyt kyllä kaipaa sitä että näitä tämän ajan ongelmia suhteuttaa muihin ongelmiin.