Olen koukussa blogini aiheiden mukaisesti matka- ja kirjapodeihin. Myös hyvinvointi, viestintä, psykologia ja kuluttaminen kiinnostavat. Kuulokkeilla kännykästä kuuntelu on mukavaa ajanvietettä varsinkin lenkkeillessä, venytellessä ja työmatkoilla tai kotitöitä tehdessä. Somen selailua en tee läheskään yhtä paljon kuin mitä kuuntelen äänikirjoja ja podeja.
Podeja
Podcastit löytyvät yleensä kaikista yleisimmistä palveluista, kuten Spotify, iTunes, Acast ja Soundcloud. Itse kuuntelen kaikki podcastit ja lähes kaiken musiikin Spotifysta, koska se on minulla sovelluksena puhelimessa enkä jaksa käyttää montaa soitinta tai nettiradiota. Erään sukulaisen meille lähipiirille joululahjaksi annettu jatkuva Premium-tilaus on selkeästi ollut hyödyllisimpiä joululahjoja ikinä.
Tässä muutama lempparini:
- Byelingualpodi. Kahden Iso-Britanniassa asuvan ulkosuomalaisen parikymppisen podi.
- Ei saa peittää – podcast. Kahden Tukholmassa asuvan ulkosuomalaisen naisen podi. Meille ruotsinopettajille myös must insight nyky-Ruotsiin.
- Kestävä elämä. Futuristi Perttu Pölösen isännöimä uusi podi vastuullisesta elämästä, vaihtuvat vieraat ja teemat. Mm. ensimmäisen jakson tarjoaa VR.
- Kirsin Book Club. Laadukkaita kirjallisuus- ja kulttuurihaastatteluita, myös blogi.
- Kirjapodi. Ajatuksia ja ilmiöitä kirjoista ja upeita vieraita ympäri maailmaa. Bazian Prudensin ja Nooralotta Nezirin luotsaama podi, jossa käsitellään lähinnä tietokirjallisuutta (varsinkin hyvinvointia ja liike-elämää), osa jaksoista englanniksi. Jaksot mukavasti vain noin puolen tunnin mittaisia.
- Lukupiiri Piste. Kahden jakson verran ilmestynyt podi kirjoista. Tähän mennessä käsitelty tietokirjat Riittävän hyvä ja Stressitohtorin kirja. Myös Instagramissa toimiva lukupiiri.
- Matkailijalle inspiroivampi Etelä-Pohjanmaa. Uusi podi, joka nimensä mukaisesti nostaa Eepeen alueen matkakohteita ihmisten tietoisuuteen.
- Melkein kaikki rahasta. Julia Thurénin (Juliaihminen-blogi) emännöimässä podissa puhutaan rahasta ja kuluttamisesta eri näkökulmista, kuitenkin Julian omien sanojenkin mukaan keskiluokalta keskiluokalle.
- Mitä muijat. Kahden naisen luotsaamia keskusteluja aina aikuisuudesta itsetuntoon ja naisellisuuteen.
- Takakansi – podcast kirjoista ja lukemisesta sekä lukemisen vaikutuksesta meihin ja maailmaan. Todella monipuolisia vieraita, noin tunnin pituiset jaksot.
- Utelias mieli. Helsingin yliopiston tutkijoiden podcast, joka puhuu tieteestä tunteella. Tutkijat saavat puhua juuri niistä aiheista, jotka heitä kiinnostavat. Aiheita mm. työelämä, kielitaito ja tekoäly.
Äänikirjoja
Jutun lopusta voit halutessasi poimia itsellesi 30 päivän ilmaisen kokeilun koodillani ääni- ja e-kirjapalvelu Nextoryyn maaliskuuhun 2021 asti (*sisältää mainoslinkin). Tässä omat suositukseni (nainen 35-v):
- Laulaja Lana Del Rayn runokirja Violet Bent Backwards over the Grass. Kaikista maailman laulajista yksi lemppariäänistäni lukee myös äänikirjansa itse. Aivan 5/5.
- Julia Thurénin kirja Kaikki rahasta: Näin säästin kymppitonnin vuodessa. 3/5
- Jos etsit puolestaan rentoa höpöhöpöä ja olet huumorintajuinen aikuinen, kuuntele Henriikka Rönkkösen Määmatka ja muita sinkkuelämän ihmeitä. Tämä ei ollut yhtään minun tyyppiseni kirja, koska sinkkuelämästä on jo aikaa ja Rönkkönen läväyttää ihan kaiken pöytään. Minulta 1/5 (vaikka Sex and the City TV:ssä oli joskus lemppareita), mutta monet muut ovat tykänneet.
- Tove Jansson: Taikatalvi. Muumit sopivat kaiken ikäisille ja lukija on kirjaan ihan täydellinen. 5/5.
- Tietokirjallisuutta: Kate Murphyn Et taida kuunnella. Valaiseva teos kuuntelemisen tärkeydestä, kuten eräs kirjan 4/5 arvioinut sen sanoitti.
- Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä. Luin tämän painettuna kirjana, mutta aloitin myös äänikirjana. Miellyttävä lukijan ääni. Olen nyt kaksi vuotta opetellut uutta, vähemmän suorittavaa ajatustapaa, mutta riittämättömyyden tunteet seuraavat uskomattoman vahvoina mukana. Niitä voivat triggeröidä vaikkapa muiden täydelliset joulukuvat somessa tai seuraava työhaastattelu. 5/5
Avopuolisoni suositukset (mies 34-v, löysi äänikirjat vasta muutama viikko sitten, ei harrasta kaunokirjallisuutta ollenkaan):
- Niki Lauda- ja Tuntematon Kimi Räikkönen – urheilijaelämäkerrat, 4/5
- Einari – Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämä, 5/5
- Edward Snowden – Pysyvästi merkitty, 4/5
- Muusikkoelämäkerroista Herra Ylpön sydän ja Nikki Sixx (englanniksi), 4/5
Sekä minä että mieheni kuuntelemme paljon elämäkertoja ja muutenkin tietokirjallisuutta. Lisäksi luen romaaneja painettuina kirjoina (muihin kirjauosituksiini pääset tästä). Totesimme että hyvän elämäkerran tekee se, ettei kirja ole vain luettelo henkilön suorituksia ja saavutuksia sekä vuosilukuja. Siinä pitää olla myös päähenkilön oma ääni ja persoona, ihminen ja ajatukset tekojen takia.
Tästä linkistä voit tehdä oman ilmaisen tilisi Nextoryyn 30 päiväksi koodillani joogamatto: www.nextory.fi/joogamatto. Lue täältä tarkemmat ohjeet tilin luomiseen. Rentoa joulun ja uuden vuoden aikaa!
- Lue myös blogiyhteisöni Rantapallon vinkit matkakuumetta nostattavista elokuvista täältä.
Blogiani voit seurata Instassa tai Bloglovin’issa tai Blogit.fi @lentavajoogamatto.
Olen hieman hämmentynyt, sillä vaikka löysin äänikirjat ja podcastit vasta nyt korona-aikana, olen kuunnellut etenkin podeja paljon itselle sopivaa kuunneltavaa etsien, niin en tiennyt yhtään suosituksistasi edes nimeltä 🙂 Täytyy ottaa ainakin tuo Utelias mieli koekuunteluun. Äänikirjasuosituksissa oli jo vähän tutumpia nimikkeitä. Jos sinä tai lukijasi ovat kiinnostuneita, https://aanikirjapalvelu.fi/ -sivuiltamme löytyy laajempi äänikirjapalveluiden vertailu.
Hei ja kiitos kommentista. Podcasteja on niin valtavasti, että eihän niitä kaikkia voi tietää. Itse on kuuntele mitään kovin hypetettyjä vaan pelkästään muutamaa sellaista, joiden aihe kiinnostaa. Käytännössä matkailua, kirjoja, kulttuuria ja muotijuttuja.
Teillä on hyvä sivusto äänikirjoista. Ehkä siihen voisi lisätä vielä Suplan?