Päättyvällä viikolla on vietetty jälleen #vaatevallankumous ja kysytty #whomademyclothes. Koska Lukuviikko on aina sen kanssa yhtä aikaa huhtikuun lopulla, valitsin somessa ja arjessa lukuviikkoon keskittymisen. Olen kuitenkin pohtinut blogissani monesti kuluttamista, rahankäyttöä ja muotia, joten halusin osallistua vaatevallankumoukseen tällä postauksella. Eettisen kaupan puolesta Eetti ry haastoi viime syksynä monia vaikuttajia,myös minut, Lempivaatteeni-kampanjaansa. Siinä oli tarkoitus pitää yhtä ja samaa vaatetta viikko putkeen ja pohtia muodin eettisyyttä sen kautta. Viime vuonna asetin itselleni ostolakon tai pikemminkin ostorajoituksia, mutta päädyin tekemään vaate- ja asusteostoksia 1500 eurolla.
Paljonko lopulta tarvitsemme lisää vaatteita, voidaanko niitä valmistaa, kuljettaa, myydä ja ostaa nykyisellä liukuhihnatahdilla ja voiko kuluttaja vaikuttaa siihen, mitä meille myydään? Minulla ei ole taitoa ja kärsivällisyyttä tehdä itse vaatteitani (taitaisi olla se eettisin ja helpoin tapa saada, mitä haluaa), mutta voin korjauttaa rikki menneet tavarat ja vältellä uuden ostamista. Kun sitten ostan jotain, voin ostaa käytettyä ja kestävää. Minua ei kukaan saa konmarittamaan tavaroita siihen pisteeseen, että minulla ei enää ole tarpeeksi perusasioita ja joudun sen takia ostamaan jotakin. Vuosien kuluessa, sen jälkeen kun aloin opiskelujen jälkeen tienata omat rahani, olen kuitenkin hiljalleen kääntänyt ostotottumuksiani volyymista ja halpuudesta vähempään määrään ja korkeampaan laatuun.
Repsahduksia tulee valitettavasti silloin tällöin. Mielestäni käytetyn tavaran hankkiminen ja oman turhaksi käyneen tavaran kierrättäminen on kuitenkin pienempi paha kuin täysin uuden tuotteen ostaminen. Jokaisen kannattaa silti pohtia, ostaako tarpeeseen vai onko se toimintaa, jolla esimerkiksi välttelee ikäviä tunteita tai jonkin muun asian tekemistä. Paneutunut kirppishaukka-toiminta vie aikaa ja on harrastajalleen usein säännöllistä hupia. Ongelmalliseksi se muuttuu usein silloin, jos kotiin alkaa päätyä tavaraa, jota ei tarvitse tai edes muista omistavansa – tai jos ne hukkuvat johonkin tavararöykkiöihin. Tunnistin kuitenkin itseni osittain uusimman Trendin jutusta, jossa toimittaja Laura Juntunen kirjoitti omista kokemuksistaan entisenä second hand – addiktina. Onneksi asun sen verran pienessä asunnossa ja menetän aina hermoni kaikenlaisiin nettikirppiksiin, että ostaminen pysyy nykyään aina järkevän rajoissa.
Tässä muutama kirppisvinkki Helsinkiin ja nettiin.
Préporté
Fredrikinkatu 34
Préportén löysin vahingossa ratikasta poistumisen jälkeen lyhyellä kavelymatkalla kohti Relovea. Stopista tuli yli tunnin sovitusoperaatio. Alakerrassa on Cream-merkkiin painottuva outlet ja katutasossa second hand – kirppis. Kävin rekit läpi kahteen kertaan, ja pitkän harkinnan jälkeen mukaan tarttui kirpparin puolelta Marimekon Unikko-kuvioinen t-paita 23 eurolla, Marimekon sininen Jokapoika-paitapusero (37 €) ja Boomerangin raidallinen neulejakku (15 €). Hyvä aikomukseni ehtiä Talvipuutarhaan, Desingmuseoon ja kahville vesittyi täysin, mutta onnekseni osaan jo jättää ostamatta osan tavaroista, joita halajan. Tällä kertaa kauppaan jäi esimerkiksi Muumi-tunika: jokin niissä vetää puoleensa, mutta en osaa sanoa, tulisiko niistä minulle ajattomia lempivaatteita ja muunlaisia vaatteita en enää halua ostaa – käytettynä tai uutena.
Relove Freda
Fredrikinkatu 25 & Sandelsinkatu 6
Relovesta tuli lempparikirppikseni viime syksynä, kun paikan nimi oli pulpahtanut esiin muutaman kerran ja viimein pääsin käymään siellä itse. Sekä Fredan että Töölön myymälässä on kahvila ja rekit täynnä etenkin naisten vaatteita. Merkkituotteita on paljon ja ne eivät mielstäni ole erityisen kalliita. Viimeksi ostin Tommy Hilfigerin harmaan neulemekon puoleen hintaan 12 eurolla, aiemmin muun muassa Pepe Jeansin t-paidan, Nanson kauluspaidan, Espritin kesämekon ja Globe Hopen farkkumekon 9 – 16 euron kappalehintaan. Valikoimissa usein myös hyviä kenkiä ja laukkuja. Myymälät on sisustettu ihanasti, tsekkaa varsinkin Sandelsinkadun kahvila sekä Fredan vessan papukaijatapetti! Varaudu tungokseen pitkällä pinnalla.

UFF
Useita ympäri Helsinkiä ja Suomea, kuva Fredrikinkatu 36.
Asioin UFF-myymälöissä muutaman kerran vuodessa eri kaupungeissa, mutta jotenkin en onnistu löytämään niistä itselleni juuri koskaan mitään. Tämän myymälän ikkunan somistus oli niin kaunis, että se houkutteli sisään kiertämään sekä ala- että yläkerran. Plussaa edullinen hintataso ja selkeästi järjestetyt tuotteet, miinusta vaatteiden epätasainen laatu.
Lue myös kattavampi listaus Helsingin parhaista kirpputoreista Trendin Lily-sivustolta, suora linkki tässä. Kaikki ovat listallani ja aion niihin seuraavilla Helsingin-reissullani tutustua, kunhan matkustaminen ja kaupungilla pyöriminen taas normalisoituvat. Fredalla shoppaillessa kannattaa yhdistää kirppistelyreissuun myös lähistöllä oleva Designmuseo. Minun oli tarkoitus siellä piipahtaa helmikuussa, mutta rehellisesti sanoen jäin asumaan varsinkin Préporté-myymälään enkä ehtinyt. Samasta syystä en tälläkään kertaa ehtinyt Reloven suosittuun kahvilaan, vaan kiirehdin Kouvolan-junalle ja ystävää tapaamaan. Seuraavana päivänä tein vielä pari ihanaa joogavaateostosta Joogafestivalilla Kaapelitehtaalla.
Second handin verkkokauppoja
Näin korona-aikoina ja jos Helsingin reissu ei ole mahdollinen, joten loppuun vielä muutama esimerkki netissä toimivista second handin verkkokaupoista, jotka olen löytänyt viime aikoina ja joita seurailen somessa, varsinkin Instagramissa:
Herttala second hand (Jyväskylä)
Merkitys 2nd hand (Turku, myynti Instagramin kautta)
Miela Preloved (Tampere)
Rekki.fi ja Preloved by Rekki
Relove (Helsinki)
Restore Second Hand (Vaasa)
Vintarelle (Seinäjoki)
Vähänkäytetty.fi
Onko sinusta second handin ostaminen pienempi synti kuin uusien vaatteiden/tavaroiden ostaminen? Tunnistatko itsesi tilanteesta, jossa olet ajautunut ostamaan sellaista, mitä et tarvitse, koska se oli edullisempaa kuin vastaava uusi tuote tai koska perustelit se itsellesi vaikkapa ekologisena? Lue myös juttuni Turun parhaista second hand- ja design-kaupoista.
Blogiani seuraat helpoiten Instagramissa @lentavajoogamatto.