Ääni- ja e-kirjat: miksi
Olen lukenut vuodenvaihteessa enemmän kuin koskaan. Tein pari kuukautta sitten ensimmäisen kerran tunnukset äänikirjapalveluun ja aloitin kuukauden kokeilun. Nyt minulla on menossa kolmas palvelu ja kolmas kuukausi. Olen siis jäänyt koukkuun. Aloitin BookBeatin kokeilulla, jatkoin Storytelillä ja nyt kokeilussa on Nextory. Storyteliin tehtiin vielä kahden viikon tunnukset poikaystäväni tiedoilla, koska muuten eräs kirja olisi jäänyt minulta kesken ja olisin joutunut tilaamaan sen netistä. Tässä postauksessa vinkkaan erityisesti matkakirjoja. Kuten kuvista näkyy, luen myös painettuja kirjoja. Postauksen loppuun olen koonnut linkkejä tällä hetkellä voimassa oleviin kuukauden ja 45 päivän kokeiluihin, palveluiden omat ilmaiskokeiluthan ovat yleensä vain 14 päivää. Tein etsimisen puolestasi, joten nyt vain lue juttu, valitse palvelu ja kokeile itse!
Miksi kenenkään sitten pitäisi innostua juuri ääni- ja e-kirjoista, kun Suomessa on hyvät kirjastopalvelut ja kirjoja voi myös ostaa helposti ruokakauppoja, kioskeja ja internetiä myöten? Jos lukee paljon muutenkin, onko kännykän tai tabletin kautta tekstin kuuntelu tai lukeminen itse asiassa edes lukemista? Itse haluaisin innostaa kaikkia kirjojen pariin, olivat ne sitten ihan missä muodossa vain. Opetan peruskoulussa ja lukiossa, aiemmin opetin ammatillisessa oppilaitoksessa, ja voin sanoa että Suomessa on ihan valtavasti ihmisiä, jotka eivät lue. Se heijastuu yllättävän paljon muun muassa luetun ja ohjeiden ymmärtämiseen, kirjoitustaitoon ja yleissivistykseen.
Moderni elämäntyylimme on heikentänyt keskittymiskykyämme niin, että varsinaisen työn, opiskelun ja arjen ohessa tulee oltua jatkuvasti erilaisten some- ja viestisovellusten ääressä puhelimella tai koneella. Länsimaissa suuri osa ihmisistä käyttää jatkuvasti kännykkää tai päätelaitteitta, joten jos kirjallisuus on siinä helposti saatavilla olevana sovelluksena, sitä usein tulee myös käytettyä enemmän, kun lukemisen hankinta ei vaadi käyntiä kirjastoon tai kirjakauppaan. Yksinkertainen tapa rauhoittaa äänikirjan kuuntelu tai e-kirjan lukeminen on ladata kirja sovellukseen ja nauttia siitä netti pois päältä, jopa lentokonetilassa. Itselleni suurin haaste on olla räpläämättä kännykkää muuten ja keskittyä kirjaan, mutta se on haaste myös painetun kirjan kanssa. Ennen nukkumaanmenoa himmennän e-kirjan ruudun ihan hämäräksi tai vaihdan painettuun kirjaan.
Kirjahetkiä saa ujutettua arkeen melkein huomaamatta pitkin päivää, jos kuuntelee kirjaa vähän työmatkalla, kotitöitä tehdessä, lenkillä ja muissa puuhissa. E-kirjat eivät vie reissussa tilaa laukusta eivätkä puhelimen muistista, joten lukeminen kulkee helposti mukana. Jos äänikirja on luettu liian hitaasti, puhenopeutta voi muuttaa 0,75-2-kertaiseksi. Jos lukija mielestäsi pilaa kirjan, lue e-versio tai painettu kirja. Moni kirjakokemus on myös parantunut lukijan ansiosta, kuten Anna Puun tai Maria Veitolan itse itsestään lukemat kirjat tai Pirjo Heikkilän lukema tragikoominen Sirkka. Kun teimme muuttoa pienempään asuntoon viime syksynä, kirosin DVD-elokuvien, CD-levyjen ja kahden kirjahyllyllisen kirjojen pinot. Miksi emme siirtyneet jo aiemmin hankkimaan elokuvia, TV-sarjoja, musiikkia ja kirjoja pilvipalveluista? Ei ole mikään pakko omistaa fyysisiä tavaroita. Kirjojakin ostan tai pyydän itselleni yleensä vain lahjaksi, en henno ostaa itselleni eikä hyllyynkään mahdu enää montaa. Lukeminen on halvempi harrastus kuin matkailu, ja introverttinä talven vihaajana pakenen mieluusti ulkomaille, mutta helpompaa on paeta kirjojen maailmaan.
Kirjavinkkejä
Monet kirjat löytyvät kaikista suurimmista äänikirjapalveluista – BookBeat, Storytel ja Nextory. Keskityn nyt Storyteliin ja Nextoryyn, BookBeat-kokeilustani voit lukea täältä. Storytelissä pidin erityisesti siitä, että normaalin tähdillä arvostelun lisäksi voi kirjoittaa myös sanallisen arvion kirjoista. Nextoryn etu taas on Asetuksista löytyvä Lukupäiväkirja, joka tilastoi muun muassa lukuaikasi ja antaa asettaa lukutavoitteen. Kaikilla kirjapalveluilla annetaan luottokorttitiedot ja tilaus pitää itse muistaa keskeyttää. Keskeyttämistä ei voi tehdä sovelluksessa vaan selaimessa. Itse olen vakuuttunut, että alan keväällä maksaa jostakin kirjapalvelusta, mutta en ole vielä päättänyt, minkä niistä valitsen. Helsingin Sanomien digilehden tilaajana minulla on vielä Hesarin sovelluksessa ladattavissa Viikon kirja, joka on luettavissa kuukauden ajan, ja Elisa Kirjankin haluaisin testailla. Niin paljon luettavaa ja niin paljon vaihtoehtoja. Alla kirjavinkit, joista osan olen lukenut ja osa on vasta lukulistalla.
Matkakirjavinkkejä:
- Paul Smith: Twitchhiker (vain Storytel, e-kirja englanniksi). Englantilainen radioammattilainen kokeilee, kuinka maailmanympärysmatka onnistuu kuukaudessa, kun luottaa pelkästään Twitteriin ja ihmisten auttamishaluun. Samalla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen charity: water – kampanjaan.
- Antto Terras: Viro (sensuroimaton). Kun kaksi keski-ikäistä suomalaista miestä tekee Visit Estonialle mainoskampanjan, syntyy siitä ainakin tämä kirja, vaikka kampanja hyllytettäisiin jo ennen toteutumistaan.
- Satu Rämö: Islantilainen kodinonni, Islantilainen voittaa aina. Islantiin perheen perustaneen yrittäjän ja kirjailijan kirjat ja blogi herättävät Islannin matkakuumeen ja kertovat elävästi siitä itselle vieraimmaksi jääneestä Pohjoismaasta.
- Päivi Laitinen: Reissunaisia: seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä. Osittain samoja rohkeita ja uraauurtavia naisia kuin Mia Kankimäen Yönaisissa, mutta ei haittaa.
- Rauli Virtanen: Reissukirja: matkalla kaikissa maailman maissa. Tämä toimittaja ei kaipaa esittelyjä!
- Juha Itkonen: Minun Amerikkani (vain e-kirja). Miksi kirjailija palaa aina uudelleen USA:han?
- Päivi Kannisto: Elämäni nomadina – Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkailijoita. Kannisto jätti perinteisen työelämän ja lähti rinkan kanssa maailmalle, minä en taida uskaltaa.
- Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito
- Levison Wood: Walking the Nile
- Helena Petäistön kirjat Ranskasta ja naapurimaista
- Matti Rämön kirjat, joissa polkupyöräillään Euroopassa
- Heikki Valkaman gastrodekkarit, jotka sijoittuvat Japaniin
Bonus: Painettuja kirjoja (ei äänikirjapalveluissa)
- Kati Koivikko: Keltaisen Wartburgin kyydissä: matkalla Saksan itäosissa. Mitä kuuluu Itä-Saksaan 30 vuotta Berliinin muurin murtumisen jälkeen.
- Antti Tuuri: Bospor Express. Kirjailija välttelee lentomatkustamisista ja tämäkin reissu on taitettu junilla ja laivalla.
Ilmaiskoodit
Se osuus, johon osa lukijoista varmaan hyppäsikin suoraan. Koodit eivät sido sinua mihinkään, kunhan muistat itse katkaista tilauksen, jos et halua jatkaa ilmaisen kauden jälkeen. Tutustu itse tarkemmin tilaustyyppeihin äänikirjapalveluiden sivuilla, jos kiinnostut jostain.
Nextory 45 päivää, Nordnetblogin koodi
Nextory 30 päivää, Ostolakossa-blogi
Nextory 30 päivää ja toinen kuukausi puoleen hintaan, Club One – etu
Storytel 30 päivää, Poikien äidit – blogi
BookBeat 1 kk, Home via Laura – blogi
HS Viikon kirja (tilaajille, joilla digilehti sisältyy)
Lue myös Matkakirjavinkkaukseni painetuista kirjoista.
Seuraa halutessasi matka- ja kulttuuripainotteista blogiani Facebookissa tai Instagramissa @lentavajoogamatto, tulossa helmikuussa arvonta 2 vuotta täyttävän blogin kunniaksi. Kiitos että luit!






Kiitos tästä! En tiennyt, että äänikirjapaikoista saa myös e-kirjoja. Itse luen kirjat mielummin itse kuin kuuntelen ne, joten köyhänä laitan nyt nämä kokeilujaksot käyttöön! 🙂
Hei. Onpa kiva, että löysit jutun ja koodit. 🙂 Tosiaan aina puhutaan vain äänikirjoista, mutta monet kirjat BookBeatissa ja muissa palveluissa ovat myös tai pelkästään e-kirjoina. Mukavia lukuhetkiä! 🙂