Kaipasin joululomalle pientä reissua tuttuun paikkaan, joten suuntasin yhdeksi yöksi Tallinnaan. Jälleen kerran totesin, että aika loppui kesken, mutta tässä suositukseni talviseen Tallinnaan tämän reissun ja muutaman aiemman perusteella. Viro on vuoden 2020 Matkamessujen partnerimaa, joten Viro on senkin suhteen ajankohtainen. Matkamessuthan koittavat jo 17.-19.1. Helsingissä.
1. Fotografiska


Valokuvataidekeskus Fotografiska oli tämän sooloreissuni pääkohde. Ruotsalainen Fotografiska laajenee Tukholmasta maailmalle, ja Tallinnan piste avattiin kesällä 2019, lisäksi New York ja Lontoo avaavat pian omansa. Tallinnan Fotografiska sijaitsee Telliskiven alueella, vanhassa teollisuusrakennuksessa. Fotografiskalla on laajat aukioloajat: normaaleista museokäytänteistä poiketen myös maanantaisin sekä aivan aamusta iltaan. Silja Europalta pääsi maihin sunnuntaina jo klo 08.00 ja Fotografiska avaa klo 09.00.
Suurimman vaikutuksen kolmesta näyttelystä teki James Nachtweyn Memoria (1.3.20120 asti). Kuvaaja on tehnyt pitkän uran muun muassa sotavalokuvaajana. Jäin seuraamaan kuvaajasta tehtyä dokumenttia pitkäksi aikaa ja kuvien taustat saivat selityksensä. Tämä oli ehdoton suosikkini Fotografiskan näyttelyistä ja kuvaajan viesti selvä: Jos emme ymmärrä historiaamme ja toisiamme, historian kauheudet tulevat toistamaan itseään. Seuraavassa kerroksessa Vincent Petersin Sisäinen valo (16.2.2020 asti) keskittyi julkisuuden henkilöiden kauniin aistikkaisiin kuviin. Mandy Barkerin Sea of Artifacts (9.2.2020 asti) on ajankohtainen esitellessään merestä ja rannoilta löytyneitä muoviesineitä. Peruslippu 14 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.
Kahvittelin ja kuittasin samalla lounaan Fotografiskan kahvilassa, josta löytyy muun muassa suomalaisittain nimettyjä herkullisia voileipiä (taisin syödä Pentin tai Pertin), makeaa ja erikoiskahveja. Erittäin tyylikäs kahvila, kuten kaupunginosakin, ja myös holillista löytyy. Myös Fotografiskan pieni museokauppa kannattaa katsastaa. Eräs juliste olisi kiinnostellut, mutta olin jo päättänyt ostaa Bold Tuesdayn List of countries by area – julisteen toisaalta.
Fotografiskan sivuille pääset tästä. Museofanien kannattaa toki pitää mielessä myös klassikot taidemuseo Kumu ja Lentosataman merimuseo sekä uudehko taidekeskus Kai, lapsiperheiden puolestaan Keksintötehdas Proto. Käyn katsomassa osan näistä seuraavalla matkallani.
2. Telliskivi
Fotografiskan lisäksi Telliskivessä kannattaa pyöriä pienissä myymälöissä, kirpputoreilla, kahvilla ja syömässä sekä Balti jaam turg – kauppahallissa, ratikkapysäkin ja rautatieaseman vieressä. Ruokapaikoista Telliskivessä suositus F-hooneelle ja lämpimään vuodenaikaan konttiravintoloille. Kesällä järjestetään myös ulkoilmakirpparia.
3. Vanhakaupunki
Tämä voi tuntua jo kuluneelta ajatukselta meille laivan tuomille suomalaisille, mutta kyllä Tallinnan vanhakaupunki on kaunis. Hansakaupan vaikutus saa Tallinnan muistuttamaan suuresti fanittamiani saksalaisia Hansa-kaupunkeja. Tallinnan joulutori oli auki loppiaisen yli 7.1. asti, joten historiallisessa keskustassa oli pientä extrakivaa vielä uuden vuoden kolkutellessa ovella. Joulukuusi Raatihuoneen aukiolle on tuotu muuten jo vuodesta 1441. Arkkitehtuurin ihastelemisen lomassa voi syödä, kahvitella (kahvilavinkkejä lisää täältä), shoppailla ja Tallinnan historiasta kiinnostunut poiketa vaikkapa Tallinnan kaupunginmuseoon (Vene 17), jossa poikkesin muutama vuosi sitten. Oma kahvilasuosikkini on koko Viron vanhin kahvila Maiasmokk.
4. KGB-museo
Kuulin Tallinnan KGB-museon olemassaolosta Kohteena maailma-blogista ja päätin heti, että seuraavalla reissulla piipahdan museossa itsekin. Museo sijaitsee Viru-hotellin 23. kerroksessa. Sinne on varattava opastettu kierros hotellin nettisivuilta. Opastuksia järjestetään suomeksi ja englanniksi. Kierros kestää tunnin ja käsittää kaksi huonetta sekä vierailun hotellin kattoterassilla. Puhelimet ja kamerat kannattaa virittää valmiiksi.
Kierroksen tapaamispaikkana oli Viru-hotellin aulan museopiste. Siitä reilun kahdenkymmenen-kolmenkymmenen hengen joukkomme siirtyi hissikyydillä museoon. Neuvostoaikana hotelli oli virallisesti 22-kerroksinen ja lisäkerros oli salaisuus. Virolainen opas kertoo vakavasta asiasta ymmärrettävällä suomella myös huumorin keinoin ja kysymyksille jää aikaa koko opastuksen ajan. Kierroksella viihtyvät myös kouluikäiset lapset. Kuvia ei virallisesti saisi ottaa, mutta huoneesta toiseen siirryttäessä niitä ei suoranaisesti estetty ottamasta. Olen syntynyt vuonna 1985, joten kun kylmää sotaa ei juurikaan ole itse ehtinyt kokea, täytyy lähihistoriaan tutustua muilla tavoin. Aikuiselle kierros kustantaa 11-12 euroa. Omani varasin alle vuorokausi ennen vierailua.
5. Rotermannin kortteli
Viime ressulla yövyin Rotermannilla sijaitsevassa Metropol Spa Hotelissa. Ihastuin Rotermannin kortteliin jo vuosia sitten, ja sen tiiviiltä alueelta löytyy esimerkiksi vaatekauppoja, Estonian Design House, second handia, ravintoloita, Kalevin suklaakauppa ja Coca Cola Plaza-elokuvateatteri. Tällä hetkellä korttelissa oli hieman remppaa kesken, mutta kaikki liikkeet olivat toiminnassa. Sijainti näppärästi sataman ja Viru-keskuksen välissä.
Uudeksi suosikiksi kohosi Estonian Design House, samoin Solaris-keskuksen vastaava myymälä, jossa myydään virolaista muotia ja sisustustavaraa. Kuolasin Bold Tuesdayn matka-aiheisia kangaskasseja, mutta ostin lopulta kullanvärisen nahkarannekorun, marjaisen tuoksusaippuan ja Bold Tuesdayn seinäjulisteen. Bonukset kahviautomaatista Rotermannin myymälässä, kyllähän se kahvikupillinen aina maistuu.
6. Kauppakeskukset ja ostosalueet
Jos saavut Tallinnaan ilman autoa, satamasta lähtee bussi numero 2, joka vie lentoasemalle ja sen liepeillä olevaan T1 Mall of Tallinniin ja Ülemisten kauppakeskukseen. Mall of Tallinnilla on lisäksi katseenvangitsijana SkyWheel of Tallinn – maailmanpyörä. Olen vähentänyt ostelua, ja keskitin nyt ostokset (koruja, lompakon) laivalle ja Estonian Design Houseen, joten kauppakeskukset saavat jäädä seuraavalle kerralle. Minulla on pari Tallinnan-konkarimatkailijaystävää, jotka nimenomaan keskittävät muun muassa vaateostoksensa näihin Tallinnan reunamilla oleviin kauppakeskuksiin. Sisustuksesta kiinnostuneiden on suositeltavaa tutustua Noblessnerin alueeseen. Keskustassa palvelevat esimerkiksi tutut Viru-keskus, Foorum, Solaris ja Kaubamaja, ja sataman Nautica Keskus on päivittynyt edukseen Noorde Centrumin ajoista.
Olen itse hyödyntänyt paljon (ja sinunkin kannattaa tutustua) tällaisia Tallinnaan erikoistuneita nettisivuja:
sooloiluja.com – Se erilainen Tallinna-opas
Seuraa Lentävää joogamattoa Instagramissa. Tarinassani voit lisäksi seurailla sunnuntaina 19.1.2020 menoa Matkamessuilta.
Ja hei! Osallistu Rantapallon matka-arvontaan täällä.






Tuo Rotermannin kortteli hurmasi kyllä minutkin! Jäi alueeseen tutustuminen vähän puolitiehen, mutta seuraavalla reissulla sitä on tutkittava lisää. Söimme siellä Saku Gastro Pubissa, ja sitä paikkaa voi suositella. Näkyi olevan paikallistenkin suosissa.
Kiitos ravintolasuosituksesta, pitänee kokeilla Saku Gastro Pub. Tuon ekan päivän Tallinnassa olin aivan seis laivassa tosi huonosti nukutun yön jälkeen. Syöminenkin tuli hoidettua sen takia hieman huonosti ja sellainen ravintoelämys jäi väliin.
Olipas kattava postaus, joka sisälsi tuttuja, mutta ehdottomasti suosittelemisen arvoisia paikkoja (erityisesti F-hoone, haha!) 🙂 Tallinnasta ja lähialueilta löytyy kyllä vaikka mitä, kun jaksaa olla hieman utelias.
Edelleen vaan pitäisi reippaasti lähteä Tallinnasta tutkimaan muutakin Viroa, etenkin kesällä. Jopa Latviassa olen käynyt pääkaupungin ulkopuolella. Tallinna on vähän kuin Helsinki, aina kiva käydä.
Fotografiskan innoittamina teimme edellisen Tallinnan reissumme – kiva, että tuonne tulee aina joskus jotain uuttakin, niin saa syyn käydä siellä edes muutaman kerran vuosikymmenessä 🙂
Tallinna ei ole ykköskohde, jos haluaa seikkailla, mutta se on ihanan helppo lähikohde. Juurikin museoskene ja jatkuva alueiden ottaminen kulttuurikäyttöön on siellä kiinnostavaa.
Mä rakastan Tukholman Fotografiskaa, se on ehdottomasti ollu yks mun lempitaidemuseoista. Se, että Tallinnan avattiin Fotografiska, oli huippua, sillä nyt se on paljon helpommin saavutettavissa kuin Tukholman Fotografiska. Tukholmaan kun ei viiti lähteä vain päiväksi.
Totta. Tallinnassa ehtii käydä jopa päiväseltään. Tukholmassa en ole vielä Fotografiskaan ehtinyt, mutta se on kuitenkin se ensimmäinen ja alkuperäinen Fotografiska. Voisin muutenkin aktivoitua Ruotsin suuntaan monen vuoden tauon jälkeen.