Jouluviikolla nukuin kuudessa eri paikassa viikon aikana – kahdessa kodissa, kahden sukulaisperheen luona ja kahdessa hotellissa. Riippuu täysin tilanteesta, kokeeko tuon mukavana vai ei. Matkustan vuodessa vapaa-ajalla paljon sekä ulkomailla että kotimaassa. Kotimaassa suku ja ystävät ovat hajallaan eri paikkakunnilla ja haluan tavata ihmisiä enkä vaan hoitaa ihmissuhteita etänä, mikä vaatii reissaamista. Minun kuusi ulkomaanmatkaani vuodessa ei esimerkiksi matkabloggaajapiireissä tai liikematkaajille ole paljon, mutta aina välillä matkailuhaluni herättävät ihmetystä ja ehkä kateuttakin. Taasko se on menossa. Minulle vierasta olisi olla matkustelematta. Tässä muutamia faktoja, tunnustuksia tai paljastuksia liittyen matkailuun.
– Aloin hyvittää lentopäästöjäni vasta tämän vuoden alussa. Toistaiseksi olen Finnairin lennoista maksanut suoraan Finnairin verkkokauppaan valmiiksi hinnoitellut biopolttoaineet ja päästöhyvitykset (kotimaa, Eurooppa tai mannertenväliset), mutta netistä voi laskureilla laskea päästömääriä itsekin ja maksaa eri sivustoilla. Tästä aiheesta lisää esimerkiksi täällä (Hesarin ilmastokirjeenvaihtajan juttu). Jos on varaa lentää, on oltava varaa myös hyvittää päästöjä. Hiilijalanjälkeni on suomalaisten keskitasoa autottomuudestani huolimatta.
– Minulle jokainen matka on tärkeä. Innostun yhtä lailla retkestä kansallispuistoon, kaukomatkasta, minilomasta Euroopassa kuin Jyväskylän tai Helsingin kahviloista ja ravintoloista.
– Opiskeltuani vuoden kieliä Jyväskylän yliopistossa olisin päässyt opiskelemaan myös matkailualaa ja kääntämistä muualle. En kuitenkaan jaksanut aloittaa alusta kaikkea enkä vaihtanut.
– Matka on yhtä lailla tärkeä, ei vain määränpää. Rakastan sitä tunnetta, että matkalla en ole täysin arjessa ja vastuussa kiinni. Ei oleteta että hoidan normaaleja asioita. Nauti, palataan tähän matkan jälkeen. Mannertenvälisillä lennoilla voi lillua täysin välitilassa – kun ei osta wifiyhteyttä, voi vain katsoa leffoja, lukea, syödä ja nukkua.
– Ilman niskatyynyä nukkumisesta liikennevälineissä ei tule mitään, edes yöllä. Olen herkkäuninen ja raksuttavat kellot ja kuorsaavat ihmiset häiritsevät suuresti. Pidemmällä matkalla saan menomatkalla usein päänsäryn univajeesta.
– Vatsani kestää vieraita bakteerikantoja hyvin eikä yleensä reagoi esimerkiksi Aasiassa mitenkään, vaikka minulla on muuten oikukas vatsa. Aloitan maitohappobakteerit aina vähän ennen matkaa.
– Minulla ei ole koskaan ollut läpeensä huonoa matkaa. En ole katunut matkaa, korkeintaan jotain yksittäistä hetkeä sillä.
– On aika ennen ja jälkeen matkan. Matka on kuin vedenjakaja, vähän kuin joulu tai juhannus. Joskus ennen matkaanlähtöä jopa toivoo, että matka olisi jo tehty.
– Minulla on lähes aina seuraava matka varattuna tai ainakin suunnitteilla, tällä hetkellä varattuna on kaksi ja puoli ja suunnitteilla yksi.
– Muistan matkoilta hankitut tavarat hyvin ja liitän ne edelleen kyseiseen kohteeseen. Ne ovat erityisempiä kuin vain oman kotikaupungin kauppojen tavarat.
– Jos en seurustelisi, hakisin ulkomaille töihin.
– En ole interreilannut.
– En ole koskaan lentänyt Suomen sisällä.
– Rakastan selvittää etukäteen tietoja kohteesta. Raahaan matkaan edelleen usein painetun matkaoppaan, vaikka hankin tuoretta tietoa paljon netistäkin. Silti minulle on pari kertaa käynyt niin, että olen vasta matkaan lähdettyä tajunnut, kuinka pitkä matka lentokentältä kohteeseen on.
– Olen kerran myöhästynyt lennolta (maksoi yhtä paljon kuin keskeyttämäni autokoulu), kerran minulta on vohkittu lompakko ja kerran matkatavarani ovat saapuneet perille päiviä myöhässä.
– Tänä vuonna ylitän 30 vierailtua maata.
– Minulla ei vieläkään ole järjestelmäkameraa vaan kuvaan kaiken puhelimella.
– Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli 16-vuotiaana Italiaan, mistä sain myös elämäni pahimmat auringonpolttamat.
– Somesyötteeni täyttyy matkablogeista ja -kuvista.
Minkälaisia ajatuksia teksti herätti?
Blogia voit seurailla @lentavajoogamatto Facebookissa ja @lentavajoogamattoblogi Instagramissa.
Eihän tuo ole edes paljon 🙂 🙂 🙂
Nykyisin, kun kumpikaan meistä ei ole enää töissä, niin teemme keskimäärin yhden matkan per kuukausi ja muualla kuin kotona nukuttuja vuorokausia tulee keskimäärin vuodessa ehkä jotain 80 – 100 yön välillä.
Maailmaa on vaan niin mukava kierrellä – ja onneksi sitä vielä riittää, runsaan 130 maan jälkeenkin!
Mäkin tekisin mieluusti lähes joka kuukausi ulkomaanmatkan. Työ ja kahden kodin väliä reissaaminen kuitenkin rajoittaa.