Kuva: Flickr / "Stròlic Furlàn" - Davide Gabino
Voiko lentokoneen siipi mennä poikki?

Voiko lentokoneen siipi katketa kesken lennon? Lue miten käy, kun näet siiven taipuvan tuulessa

Lentokoneen huojuva siipi saattaa hermostuttaa muitakin kuin lentopelkoisia. Mutta onko matkustajalla syytä huoleen?

Kuinka paljon lentokoneen siipi joustaa?

Kuinka moni tunnustaa katselleensa joskus lentokoneen ikkunasta ilmavirran mukana huojuvaa ja heiluvaa siipeä kauhusta lamaantuneena? Matkustajasta saattaa tuntua, että erityisesti turbulenssitilanteessa lentokoneen siipi näyttäisi katkeavan hetkenä minä hyvänsä.

Ikkunaluukku kannattaakin vaikka sulkea, jotta siivistä ei tarvitse turhaan stressata. Asiantuntijat nimittäin vakuuttavat, että lentokoneen siiven katkeaminen kesken lennon on käytännössä lähes mahdotonta.

Lentokoneen siivet on suunniteltu kestämään valtavaa painetta. Matkailusivusto Travel + Leisure selventää, että siipien materiaali on eräänlaista vahvaa alumiinia – erilaista kuin säilyketölkeistä ja foliopaperista tuttu alumiini. Vahvuudeltaan se vastaa terästä.

Samaan aikaan koko lentokone on suunniteltu siten, että siivet taipuvat ja joustavat. Pelottavalta näyttävä siiven liikehdintä onkin täysin normaalia: juuri niin sen kuuluu tuulessa ja turbulenssissa toimia. Siipien sisältä löytyy lisäksi piilotettu tukijärjestelmä, joka estää siiven katkeamisen.

Lentokonevalmistajat testaavat siipien kestävyyttä huolellisesti ennen konetyypin käyttöönottoa. Koneiden on läpäistävä testejä, jotka ovat rajumpia kuin tosielämän tilanteet. Siipiä ryöpytetään kovemmin kuin pahimmissa mahdollisissa sääolosuhteissa, ja esimerkiksi lentokonevalmistaja Boeingin kerrotaan käyttävän hiekkasäkkejä siipien päällä testien hankaloittamiseksi.

Aerospace Engineering Blog -sivuston kirjoittaja Rainer Groh kertoo, että siipi voisi mennä poikki ainoastaan sellaisessa tilanteessa, jossa koneen huoltoa ei olisi hoidettu asianmukaisesti. Tämä taas on niin ikään lähes mahdotonta, sillä jokaisen lentokoneen kunto testataan perusteellisesti.

Katso täältä kuva Boeingin testistä ja siitä, miten paljon siipiä oikein voi taivuttaa.

Katso videolta esimerkki siipien taipumisesta, josta ei kannata huolestua lennolla!

>> Lue myös: Jos näet lentokoneen ikkunasta siiven, saatat istua tällä tarkasti merkityllä paikalla – musta kolmio paljastaa

Lähde: Travel + Leisure, Wired
Kuva: Flickr / “Stròlic Furlàn” – Davide Gabino
Video: YouTube / MoosemanSG

Päivitetty: 29.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia