Kuva: Istockphoto
Onko liian korkealla lentäminen vaarallista?

Voiko lentokone nousta liian korkealle? Vastaus on kyllä – ja seuraukset saattavat olla tuhoisat

Lentokoneet lentävät tietyssä korkeudessa syystä.

Mikä on matkustajakoneen maksimikorkeus?

Tavallinen matkustajakone lentää normaalisti noin 10–12 kilometrin korkeudessa. Maan kamaralta käsin tämä tuntuu huimaavan korkealta, mutta oletko joskus miettinyt, onko kyseessä lentokoneiden ehdoton yläraja?

Asiaa selvittänyt brittiläinen uutissivusto The Sun vahvistaa, ettei liian korkealle nouseminen ole ikinä hyvä idea. Seuraukset voivat olla jopa peruuttamattomat.

Mitä korkeammalle lentokone nousee, sitä ohuemmaksi ilma muuttuu. Yhdysvaltojen kansallisen ilmailu- ja avaruusmuseon mukaan lentokone ei voi lentää korkeammalla, kuin sen on suunniteltu lentävän. Nostovoiman muodostuminen muuttuu mahdottomaksi – ja juuri nostovoima on se, mikä pitää lentokoneen ilmassa.

Omat rajansa ylittäessään lentokone ei siis enää toimi niin kuin sen pitäisi. Kone ei voi jatkaa nousua loputtomiin, sillä ilma muuttuu liian ohueksi lentämistä varten.

Selitystä on avattu myös kysymyspalvelu Quorassa lentäjien toimesta. Lentäjä Peter Wheeler kertoo, että ilman tiheys vaikuttaa koneen moottoreiden toimintaan, ja lentokorkeus taas vaikuttaa tiheyteen. Liian korkealle nousevan lentokoneen moottoreilta loppuvat voimat.

Eläkkeelle jäänyt pelastuslentäjä Tom Farrier kertoo vuonna 2004 sattuneesta onnettomuudesta, jossa kaksi lentäjää oli siirtämässä Pinnacle Airlinesin konetta lentokentältä toiselle. Koneen oli määrä lentää korkeintaan kymmenen kilometrin korkeudessa, mutta lentäjät nostivat sen 12,5 kilometriin. Molemmat moottorit lakkasivat toimivasta ja kone putosi.

Liian korkean lentokorkeuden lisäksi poikkeuksellisen kuuma sää saattaa tuoda yllättäviä ongelmia lentoliikenteelle.

Lue myös: Arvaatko, kuinka monta lentokonetta on ilmassa yhtä aikaa? Vuodessa on yksi päivä, kun taivas on tavallista tyhjempi

Lähde: The Sun, Forbes
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 1.10.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia