hero taustakuva

Tästä asiasta lennolla ei päästä ikinä yksimielisyyteen – 5 etikettisääntöä selkänojan laskemiseen

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Onko mitään muuta asiaa, joka jakaisi lennolla mielipiteitä yhtä vahvasti kuin kallistettu selkänoja? Seuraa näitä nyrkkisääntöjä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.07.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

1. Selkänoja ylös nousun ja laskun aikana

Innokkaimmat saattavat laskea istuimensa selkänojan heti koneeseen päästyään, mutta matkustamohenkilökunta joutuu aina laittamaan toiminnalle stopin. Lentokoneen nousun ja laskeutumisen aikana kaikkien istuimien on oltava pystyasennossa turvallisuussyistä.

Jos tapanasi on nukkua lennolla, olet joskus saattanut herätä siihen, kun lentoemäntä tai stuertti pyytää sinua nostamaan selkänojan ylös laskeutumista varten. Asiassa ei ole neuvotteluvaraa, joten teet matkustamohenkilökunnan työstä helpomman huolehtimalla itse selkänojan oikeaoppisesta asennosta.

2. Selkänoja ylös ruokailun aikana

Kun lennolla on ruokatarjoilu, voidaan kaikkien matkustajien odottaa pitävän selkänojansa pystyasennossa. Vaikka et itse söisikään, saattaa takanasi istuva henkilö tarvita tarjoilupöytää.

Jos taas edessäsi istuva matkustaja on laskenut selkänojansa alas, voit pyytää itse tätä nostamaan sen takaisin paikoilleen ruokailun ajaksi. Tarvittaessa neuvotteluapua saa myös matkustamohenkilökunnalta.

3. Yölennolla laskettu selkänoja auttaa nukkumaan

Pitkillä yölennoilla suurin osa matkustajista haluaa laskea selkänojansa ja yrittää saada unen päästä kiinni. Kaukolennoilla kallistetut selkänojat ovat siis yleisesti hyväksytympiä kuin lyhyillä lennoilla.

4. Laske selkänoja varovasti

Yksi asia on fakta: niin kauan kun lentokoneessa on mahdollisuus laskea selkänoja alas, ei se myöskään ole kiellettyä. Näin ollen jokaisella matkustajalla on oikeus kallistaa istuintaan. Se kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman kohteliaalla tavalla.

Ennen kuin lasket oman selkänojasi, vilkaise takanasi istuvaa matkustajaa. Jos tällä on esimerkiksi tarjoilupöytä alhaalla viinilasia tai kannettavaa tietokonetta varten, et voi jyrätä selkänojaa toisen syliin ilman varoitusta.

5. Ota huomioon takana istuva matkustaja

Joskus selkänojan kallistamista kannattaa harkita kaksi kertaa. Jos takanasi on esimerkiksi poikkeuksellisen pitkä matkustaja, jonka jalat porautuvat kipeästi selkänojaa vasten, harkitse selviäisitkö itse matkasta pystyasennossa olevan istuimen kanssa. Sama koskee esimerkiksi kannettavaa tietokonetta käyttäviä matkustajia tai pieni lapsi sylissä istuvia matkustajia.

Voit myös ottaa asian puheeksi takanaapurin kanssa ja kysyä reilusti, häiritseekö istuimen kallistus heitä.

Lue myös: Tätä kaikki ovat joskus miettineet lentokoneessa: kuka saa päättää, ovatko ikkunaluukut auki vai kiinni?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Hyvä kun turvavyövalo oli sammunut niin tää yks pätmänni laittoi mustat laput silmilleen ja laski selkänojan alas ja siinä pysyi laskeutumiseen asti. Ei raukka jaksanut valvoa päiväsaikaan 3,5 tuntia.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.