Hyppää sisältöön

Tarkkana lentoa varatessa – nämä 8 yleistä mokaa on helppo tehdä huomaamatta

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.06.2022
Kokenutkin reissaaja voi tehdä jonkun näistä helpoista virheistä lentoa varatessa.

1. Liian varhainen tai myöhäinen saapumisaika

Löysitkö erityisen halvalta tuntuvan lennon? Kiinnitä huomiota aikaan, jolloin saavut perille kohteeseen. Aamukuudelta laskeutuva lento saattaa tarkoittaa pitkää odottelua ennen hotelliin kirjautumista – useimmissa hotelleissa huoneet ovat valmiita kahden tai kolmen aikaan.

Sama koskee myös myöhään yöllä saapuvia lentoja. Erityisesti pienemmillä kentillä voi olla yöaikaan puutteelliset yhteydet kentältä kohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Huomioi aikaero

Kaukolennoilla kannattaa kiinnittää huomiota päivämäärään, jolloin saavut kohteeseen. Kyseessä saattaa olla lähtöä seuraava päivä – tai aikavyöhykkeitä ylitettäessä sama päivä, mutta jopa varhaisempi kellonaika kuin lähtiessäsi. Tällöin voit tuntea matkustaneesi ajassa taaksepäin ja eläneesi saman päivän kahteen kertaan.

3. Liian lyhyt vaihtoaika

Lentohakupalvelut voivat joskus tarjota reittiä lyhyillä vaihtoyhteyksillä. Kaikkein tiukimpia vaihtoja kannattaa kuitenkin välttää kokonaan: varaa aina vähintään 1,5 tuntia lentojen väliin. Tietyissä maissa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa, laskeutuminen vaihtokentälle tarkoittaa aina myös maahantulomuodollisuuksia. Tällöin aikaa on varattava vielä enemmän.

4. Vaihtoyhteys eri kentältä

Isoissa kaupungeissa on useita lentokenttiä. Tarkista aina, että vaihtoyhteytesi lähtee varmasti samalta kentältä. Kahden eri lentokentän väliseen siirtymiseen kuluu usein turhan paljon aikaa ollakseen kannattavaa. Kenttien välillä ei myöskään aina ole julkisen liikenteen yhteyksiä ilman vaihtoja.

ShutterstockYleiset mokat lentoa varatessa
Tarkista aina lennon yksityiskohdat ennen varausta. Kentän vaihto voi olla monimutkaista.

5. Puutteelliset henkilötiedot

Lentoa varatessasi kirjoita aina nimesi siinä muodossa, kun se on merkitty passiin – siitäkin huolimatta, että käyttäisit eri kutsumanimeä. Lisää tietoihin kaikki etunimesi, vaikka toista nimeä ei erikseen kysyttäisikään. Julkisuuteen on noussut tapauksia, joissa toisen nimen puuttuminen on johtanut lipun hylkäämiseen. Sama koskee myös passitietoja.

6. Passin voimassaoloaika

Tarkista aina lentoa varatessa millainen passin voimassaoloaika kohteeseen vaaditaan. Euroopan ulkopuolelle matkustettaessa monet maat vaativat, että passissa on jäljellä vähintään kuusi kuukautta voimassaoloaikaa. Selvitä myös, lasketaanko kuusi kuukautta lähtöpäivästä vai paluupäivästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Kuinka paljon matkatavaroita hintaan sisältyy?

Huomioi lentoa varatessa kuinka paljon matkatavaroita lipun hintaan sisältyy – ja kuinka paljon itse tarvitset niitä. Halpalentoyhtiöiltä tutut maksulliset matkatavarat ovat hiipineet myös täyden palvelun lentoyhtiöille. Ensin muutos otettiin käyttöön lyhyillä lennoilla, mutta nykyään myös kaukolennoilla on varattavissa niin kutsuttu light-lipputyyppi, johon sisältyy vain käsimatkatavarat.

8. Tiedä, mistä varaat

Monet matkailijat ovat tottuneet varaamaan lentolippuja hakupalveluista lentoyhtiön omien sivujen sijaan. Hakusivustoilta voikin monesti löytyä edullisempi hinta kuin suoraan lentoyhtiön kautta varatessa. Jos epäilet, että suunnitelmiisi voi tulla muutoksia, mieti mitä kautta lipun varaat. Lentoyhtiöt eivät yleensä salli muutoksia, jos lippu on varattu ulkopuolisen toimijan kautta.

Lue myös: Älä maksa lennoista liikaa – 7 vinkkiä, joilla löydät halvat liput

Lähde: Traveller.com.au
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Changin lentoasema, Singapore

Tässä ovat vuoden 2023 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10!

Uusi reitti Tampereelta Nizzaan

Nämä ovat kesän 2023 uudet lentoreitit Suomesta

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja