Edulliset lennot nopeasti

Tämän takia sinun ei tarvitse huolestua, jos huomaat, että lentokonetta on teipattu

Vertaile satoja lentoyhtiöitä ja matkatoimistoja yhdellä haulla
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lentokonetta saatetaan korjata pinnallisesti teipillä – ja se on ok

Oletko joskus törmännyt sosiaalisessa mediassa jaettuihin kuviin, joissa matkustajat kauhistelevat teipattua lentokonetta? Tai oletko ehkä nähnyt itse koneen siivessä tai moottorissa palan teippiä?

Näky voi tuntua uhkaavalta. Kukapa haluaisi ajatella, että mahdollista vikaa on yritetty korjata hätäpäissään teipin avulla ennen koneen lähtöä.

Tällainen tapaus levisi verkossa esimerkiksi vuonna 2015, kun matkustaja otti kuvan halpalentoyhtiö EasyJetin koneen moottoriin lätkäistystä teipinpalasta. Yhtiö selitti jälkeenpäin, että teipillä peitettiin kosmeettinen virhe.

Ilmailualalla ei ole mitenkään tavatonta, että konetta teippaillaan huollon yhteydessä. Kyseessä ei kuitenkaan ole kenen tahansa kotoa löytyvä ilmastointiteippi. Englannin kielellä alumiinista valmistettua, supervahvaa teippiä kutsutaan termillä speed tape.

Teippi on suunniteltu kestämään ääriolosuhteissa yli 50 pakkasasteesta lähes 150 asteen hellelukemiin. Teippi on myös veden- ja tulenkestävä.

Amerikkalainen matkailusivusto Condé Nast Traveler on jopa nostanut esiin suomalaisen tavan kutsua ilmastointiteippiä “jeesusteipiksi”. Lentokoneteipille ehdotetaan jumalten teipin kunnia-arvoa.

Lentäjä ja kirjailija Patrick Smith vahvistaa, ettää teipin käyttö on koneissa normaali toimenpide. Ihmeitä silläkään ei kuitenkaan voida tai yritetä tehdä.

– Teippi on vain väliaikainen ratkaisu, kunnes epäkohta korjataan kunnolla. Sitä käytetään ainoastaan pinnallisiin, ei-kriittisiin vaurioihin, kertoo Smith.

Teippauksen tarkoituksena on estää lennon myöhästyminen tai peruuntuminen. Kone pääsee liikkeelle ja matkustajat perille aikataulussa ennen perusteellisempaa kunnostusta. Lentoturvallisuudesta ei kuitenkaan ikinä tingitä tällaisissa tapauksissa.

Smithin mukaan mekaanikot ovat kertoneet lentokoneisiin käytettävän teippirullan maksavan useita satoja tai jopa tuhansia dollareita. Jo hinta siis kertoo, ettei tuotetta voi verrata tavalliseen ilmastointiteippiin.

Lue myös: Kymmenen yleistä lentomyyttiä – joko tiesit, etteivät nämä uskomukset pidä paikkaansa?

Lähde: The Sun, One Mile at a Time, Condé Nast Traveler
Kuvat: Shutterstock

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Höpö höpö, ihan tavallista alumiiniteippiä se vaan on. Eikä todellakaan maksa satoja tai tuhansia euroja. (Noin 5-7€/rulla) Esim. hitsaajat käyttävät samaa teippiä kun putkilinjoja juurikaasutetaan. Siitä 2015 levinneestä kuvasta näkee että on ihan vaan 3M valmistamaa tusina tuotetta.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.