hero taustakuva

Täällä näet parhaiten lentojen nousut ja laskut – parhaat spottauspaikat Helsinki-Vantaalla

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on monia huikeita paikkoja nousevien ja laskevien lentokoneiden katseluun.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 05.11.2018
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lentokoneharrastajien kolme suosikkipaikkaa

Laskeutuvien ja nousevien koneiden katseleminen on harrastus, jota kutsutaan lentokonespottaukseksi. Helsinki-Vantaalla hyviä spottauspaikkoja on useampia. Osa paikoista sijaitsee lentoaseman sisällä, osa kentän läheisyydessä.

Jos lentokoneen haluaa nähdä läheltä oikeaan aikaan, pitää tietää, missä kannattaa olla milloinkin.

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Nyrkkisääntö on olla oikealla spottauspaikalla silloin, kun kone nousee tai laskeutuu.

Ajoituksessa on tärkeää seurata Helsinki-Vantaan lähteviä ja saapuvia lentoja. Myös Finavian uutisista saa tiedon kentälle laskeutuvista tavallista hienommista tai harvinaisemmista lentokoneista.

Helsinki-Vantaalle saapuvia lentoja ja niiden tulosuuntaa voi seurata myös reaaliajassa Flightradar24-sovelluksessa. Mukaan spottausretkelle kannattaa varata kiikarit.

Spottauksen aloittamista voi helpottaa myös liittymällä Flightforum-palveluun, josta voi kysyä vinkkejä muilta harrastajilta.

Jos haluaa nähdä ulkomaille lähteviä lentoja, hyviä aikoja lentokonespottaukseen ovat erityisesti ajat kello 12 ja kello 17 jälkeen.

Mielessä on syytä pitää omat tavoitteensa. Haluatko pelkästään katsella lentokoneita päästäksesi lomatunnelmaan, vai onko tarkoitus nähdä kone niin läheltä, että sen mallin erottaa?

Valitse näistä kolmesta paras spottauspaikka omien mieltymystesi mukaan!

1. Helsinki-Vantaan lentokentän näköalaterassi

Helsinki-Vantaan lentokentän näköalatasanne on helppo paikka lentokoneiden seuraamiseen lähietäisyydeltä, sillä kiitoradalta 1 nousevat koneet näkee hyvin. Aurinkoisena päivinä parhaat ajankohdat kuvaamiseen ovat vastavalon vuoksi aamulla kello 7–9 tai 12–15.

Helsinki-Vantaan lentokentän katseluterassi on ollut suljettuna remontin takia syksyllä 2018, mutta se avattiin kävijöille uudestaan marraskuussa 2018.

Katseluterassi sijaitsee noin 150 metrin päässä terminaali 2:sta. Sinilasisessa toimistorakennuksessa pääsee hissillä viidenteen kerrokseen, mutta ylhäällä lentokonebongaajien tulee nousta vielä kerroksen verran portaita. Katseluterassi ei siis sovi esteettömään lentokonespottaukseen.

Terassi on jaettu sisä- ja ulkoterassiin, joista ulkoterassi suljetaan talvisin jään vuoksi.

2. Katariinantie

Jos haluat spotata suuria Aasian-koneita, Katariinantie on paras paikka niiden näkemiseen. Lentokoneet näkee, jos ne lähtevät kiitotie 3:lta. Esimerkiksi Finnairin Aasian-lennot lähtevät iltapäivällä kello 17.15 jälkeen.

Noin puolet kaikista Helsinki-Vantaan lennoista lähtee kiitoradalta 3, joten Katariinantie on melko varma paikka spotata nousevia koneita. Hitaimmin nousevat suuret koneet on helpompi valokuvata, joten aloittelevan lentokonekuvaajan kannattaa bongata suuria koneita monestakin syystä.

3. Lemminkäisen kallio

Lemminkäisen kallion oikea nimi on Sammonmäki, mutta sitä nimitetään Lemminkäisen kallioksi kallion vieressä sijaitsevan Lemminkäisen tehtaan vuoksi. Paikka sijaitsee Tuusulan moottoritien varrella Vantaalla Korson liittymän kohdalla, ja on tuttu monille risteyksistä kääntyville autoilijoille.

Lemminkäisen kallio sopii erityisen hyvin kiitotielle 1 laskeutuvien koneiden spottaukseen, koska koneet kirjaimellisesti lentävät ylitsesi. Tällä paikalla pärjää myös vaikka kännykkäkameralla, jos haluaa ottaa lentokoneista lähikuvia.

Laskeutuvat koneet lentävät yleensä lähempänä maan pintaa kuin nousevat, joten siitäkin syystä laskeutuvat koneet ovat hyviä spotattavia.

Inka KhanjiHelsinki-Vantaan maisematerassi
Helsinki-Vantaalla voi katsoa lentokoneita myös sisätiloista.

Mistä tietää, miltä kiitoradalta koneet lähtevät?

Helsinki-Vantaalla on enemmän kiitoratoja käytössä kuin Lontoon Heathrow’lla, jossa on käytössä kaksi. Helsinki-Vantaalla käytettäviä kiitoratoja on kolme, mikä on melko tavallinen lukema Euroopassa. Kiitoratojen määrä riippuu paikallisista sääolosuhteista.

Koneille on turvallisinta nousta ja laskeutua vastatuuleen. Helsinki-Vantaalla on 20 kiitoratayhdistelmää, joita voidaan käyttää nousevien ja laskevien koneiden ohjaamiseen. Tyypillisin valinta on ohjata koneet nousemaan kiitorata 3:a lounaaseen ja laskeutumaan kiitorata 2:ta luoteeseen.

Katso Finavian video siitä, miten kiitorata määräytyy!

Lähde: Finavia
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Huonoja uutisia bongaajille: Lemminkäisen kalliot räjäytetään pois kokonaan. Alue muuttuu kivilouhokseksi, josta saadaan sepeliä Kehä IV:n pohjaksi. Kyllä tämä on katastrofi meille lentokoneitten ihailijoille, tosi törkeää. Noin vain viedään hyvä harrastus taivaan tuuliin.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.