Kuva: Shutterstock
Teneriffalla tapahtui kaikkien aikojen pahin lento-onnettomuus

Suositun lomasaaren karmein katastrofi ei unohdu – joko tiesit, että kaikkien aikojen pahin lentoturma tapahtui Teneriffalla?

Kaikkien aikojen kuolettavin lento-onnettomuus tapahtui 70-luvulla Teneriffalla.

Synkkä muisto lomasaarella

Oletko joskus kuullut Teneriffan tuhoisasta lento-onnettomuudesta? Tai muistatko sen jopa uutisista tapahtumavuodelta 1977?

Monilla Teneriffalle saapuvilla matkailijoilla ei ole aavistustakaan siitä, että rakastetulla lomasaarella tapahtui aikoinaan kaikkien aikojen kuolettavin lento-onnettomuus. Turmassa menehtyi 583 henkilöä.

Katastrofi tapahtui 27. maaliskuuta vuonna 1977 Pohjois-Teneriffan lentokentällä, josta käytettiin tuolloin nimeä Los Rodeos. KLM:n ja Pan Amin lentokoneet törmäsivät toisiinsa kiitoradalla virheellisen kommunikaation ja huonon sään takia.

Tapahtumasarjan voi katsoa alkaneeksi samana päivänä Gran Canarialla, jossa räjähti pommi lentokentällä haavoittaen kahdeksaa ihmistä. Toisen pommiuhkan myötä lentokoneita ohjattiin Teneriffalle.

Pohjois-Teneriffan lentokentällä tämä tarkoitti ruuhkia ja tavallista suurempaa määrää lentokoneita. Tilannetta pahensi sumuinen sää ja huono näkyvyys. Pan Amin koneen kerrotaan kääntyneen väärästä liittymästä, minkä takia kone oli kiitoradalla suunniteltua pidempään.

Merkittävänä tekijänä onnettomuudessa oli epäselvä kommunikaatio KLM:n ohjaamon ja lennonjohdon välillä. Tutkijat uskovat, että KLM:n lentäjät eivät kuulleet lennonjohdon ohjeita kokonaan.

– Okei, (tauko) odottakaa ohjeita nousua varten. Soitan teille, sanoo lennonjohto nauhoitetun äänitteen mukaan.

Nauhalla puhe okei-sanan jälkeen on vaikeasti kuultavissa ja jää metelin alle. Lentäjien epäillään uskoneen, että he saivat lennonjohdolta ”ok:n” nousta ilmaan. Seuraukset olivat katastrofaaliset.

Huonon näkyvyyden takia lentäjät tajusivat lähestyvän törmäyksen vasta siinä vaiheessa, kun välimatkaa oli enää vain noin 600 metriä. Molemmat koneet yrittivät väistää, mutta yhteentörmäykseltä ei enää vältytty.

Monumentti uhrien muistolle

Katastrofissa oli myös selviytyjiä. Yhteensä 61 henkilöä onnistui pakenemaan Pan Amin koneesta ennen räjähdystä – näiden joukossa lentäjä Robert Bragg. Kaikki KLM:n koneen matkustajat ja miehistön jäsenet menehtyivät.

Onnettomuudella oli monia ilmailualalla tänä päivänäkin näkyviä vaikutuksia. Kommunikaation epäselvyyksistä pyrittiin eroon ottamalla käyttöön niin kutsuttu ”lentäjien salakieli”. Aviation English on yhtenäinen kielestä ja kansallisuudesta riippumatta.

Ilmailukielestä on karsittu kokonaan sellaiset sanat, jotka on mahdollista ymmärtää useammalla tavalla. Yksi vaarallinen esimerkki tästä on Teneriffan onnettomuudessa käytetty sana okay.

Teneriffalle pystytettiin vuonna 2007 onnettomuuden uhreille omistettu monumentti, joka kuvastaa taivasta kohti nousevia kierreportaita. Hollantilaisen taiteilija Rudi van de Wintin suunnittelema patsas löytyy Mesa Motan puistosta vajaan kymmenen kilometrin päässä lentokentältä.

Pohjois-Teneriffan lentokenttä on saaren kahdesta lentokentästä pienempi, ja se sijaitsee La Lagunan historiallisen kaupungin lähellä. Pohjoisen lentokenttä on kätevä myös Puerto de la Cruziin tai pääkaupunki Santa Cruziin matkustaville.

Suomalaismatkailijat päätyvät yleensä lentämään saaren eteläosassa sijaitsevalle lentokentälle, joka tunnettiin ennen nimellä Reina Sofia. Etelä-Teneriffan lentokentältä on vain lyhyt matka Playa de las Americasin ja Los Cristianosin kaltaisiin rantakohteisiin.

Lue myös: Mikä on lentokoneen musta laatikko, jota etsitään onnettomuuden jälkeen? 5 nopeaa faktaa

Lähde: The Sun
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 8.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia