Kuva: Shutterstock
Miten tullikoirat valitaan lentokentälle?

Oletko kiinnittänyt tähän huomiota lentokentällä? Yksi yllättävä asia vaikuttaa siihen, miten matkustajat suhtautuvat tullikoiriin

Yksi asia vaikuttaa siihen, miten matkustajat kokevat tullikoirien läsnäolon.

Luppakorvaiset tullikoirat ovat matkustajien mieleen

Tullikoirat ovat tuttu näky esimerkiksi lentokentillä ja satamissa. Oletko ikinä kiinnittänyt huomiota siihen, minkä rotuisia koirat ovat ja millaisia reaktioita niiden läsnäolo herättää?

Washington Examiner kertoo Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaavan TSA:n ilmoittaneen siirtyvänsä käyttämään jatkossa enimmäkseen luppakorvaisia tullikoiria. Tähän saakka työssä on nähty myös monia pystykorvarotuja kuten saksanpaimenkoiria.

Syynä on matkustajien suhtautuminen koiriin ja niiden aiheuttamat mielikuvat.

– Matkustajat kokevat olonsa miellyttävämmäksi luppakorvaisten koirien kanssa. Niiden läsnäolo ei huoleta matkustajia tai pelota lapsia, sanoo TSA:n David Pekoske.

Hermoilu koirien läheisyydessä saattaa liittyä paitsi itse eläimiin, myös niiden tekemään työhön. Pidätätkö sinäkin hengitystäsi tullikoiran nuuhkiessa tavaroitasi, vaikka tietäisit, ettei siellä ole mitään kiellettyä?

Tärkeintä on koiran luonne

Uusi linjaus ei tarkoita sitä, että pystykorvaisia koiria poistettaisiin tai suljettaisiin kokonaan pois tehtävistä. Vastaisuudessa TSA keskittyy kuitenkin kouluttamaan pääasiassa luppakorvakoiria. Jo nyt noin 80 prosenttia koirista on luppakorvaisia.

Työkoiraa valitessa tärkeintä ei tietenkään ole ulkonäkö. Merkittävimmät kriteerit liittyvät koiran terveyteen, kykyihin, tottelevaisuuteen ja luonteeseen. Koiran on oltava halukas tunnistamaan hajuja sekä tultava toimeen ihmisten kanssa.

Myös Suomessa näytetään suosivan luppakorvaisia tullikoiria. Tullin verkkosivujen mukaan suurin osa tullikoirista on labradorinnoutajia.

Tullikoiria käytetään apuna muun muassa huumausaineiden, isojen savukemäärien, räjähteiden ja aseiden löytämiseen. Koirat voivat jopa haistaa isoja käteisrahamääriä.

Lue myös: Matkailija, ole tarkkana mitä tuot tuliaisiksi – lue tullin ohjeet

Lähde: Washington Examiner, Tulli
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 8.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia