hero taustakuva

Oletko huomannut saman lennolla? Yksi asia muuttuu lähes meissä kaikissa 10 kilometrin korkeudessa

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Oletko joskus huomannut herkistyväsi helpommin lentokoneessa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 15.07.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Tieteellinen totuus: lennolla itketään helpommin

Moni lentomatkustaja on saattanut löytää itsensä tilanteesta, jossa esimerkiksi elokuvaa katsottaessa jokin kohtaus on mennyt tunteisiin. Itkun tihrustaminen vain muutaman sentin päässä vieraista ihmisistä voi tuntua kiusalliselta, mutta lennolla tätä tapahtuu The Telegraphin mukaan yllättävänkin usein.

Lentoyhtiö Virgin Atlanticin teettämän kyselyn mukaan yli puolet vastaajista kertoi herkistyvänsä lentokoneessa helpommin kuin tavallisessa arjessa maan kamaralla. Mistä oikein on kyse?

Osittain ilmiön voi selittää lentokoneen viihdetarjonnalla – ehkä onnistuit valitsemaan poikkeuksellisen koskettavan elokuvan. Tutkijoiden mukaan itkuherkkyydelle kymmenen kilometrin korkeudessa on kuitenkin myös tieteellisiä perusteita.

Lääkäri Nick Knightin mukaan ilmiö on helppo perustella, vaikka sille ei olisikaan varsinaisia todisteita. On selvää, että lentomatkustajat ovat tavallista haavoittuvaisemmassa tilassa.

– Lennolla olet vieraassa ympäristössä kymmenen kilometriä maan pinnan yläpuolella kaukana oman kodin mukavuuksista. Ympärilläsi on vieraita ihmisiä ja kummallisia ääniä, sanoo Knight.

Oman lisänsä tilanteeseen tuovat myös matkustamon matala ilmanpaine sekä happitaso. Onko ihmekään, että kyynelkanavat ovat tavallista herkemmät?

Itkuherkkyyteen voi vaikuttaa myös moni muu asia kuten lennolla nautitut alkoholijuomat tai matkaväsymys, jotka molemmat alentavat kynnystä itkeskelylle.

Tutkijoiden mukaan lentokoneen viihdejärjestelmä myös ikään kuin luo matkustajalle oman kuplan, jossa tämä voi tuntea olevansa rauhassa.

– Tunnemme olevamme yksin, kun korvillamme on kuulokkeet ja ruutu on vain senttien päässä kasvoistamme. Yksin matkustavat vuodattavat kyyneliä herkemmin kuin yhdessä matkakumppanin kanssa lentävät, kertoo käytöspsykologi Jo Hemmings.

Hemmingsin mukaan matkaan kuuluvat tunnekuohut vaikuttavat myös itkuherkkyyteen. Usein lentomatkaan liittyy rakkaiden ihmisten tapaaminen tai näiden hyvästely.

Tunteiden lisäksi lentokoneen matkustamo vaikuttaa myös ihmisen perusaisteihin. Joko tiesit, miksi lentokoneruoka ei usein tunnu maistuvan miltään?

Lue myös: Mikään ei ole sattumaa: näin lennoilla näytettävät elokuvat valitaan

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.