Kuva: Jumbo Stay
Majoitu käytöstä poistetussa lentokoneessa Arlandan lentoasemalla

Näitä et olisi tullut edes ajatelleeksi – mitä lentokoneille tapahtuu, kun ne poistetaan käytöstä?

Oletko miettinyt mitä lentokoneelle tehdään, kun sen käyttövuodet ovat tulleet täyteen?

Lentokoneiden osat voivat olla arvokkaita

Lentoyhtiöt houkuttelevat mielellään matkustajia mainostamalla uusien kalustojensa tuliteriä koneita. Oletko ikinä ihmetellyt, mitä tehdään tarpeettomaksi jääville vanhoille koneille?

Lentokone voi olla käytössä jopa 25 vuotta, eikä ikä varsinaisesti tarkoita koneen muuttumista käyttökelvottomaksi. Uudet ja tehokkaat koneet ovat kuitenkin usein lentoyhtiölle taloudellisempi vaihtoehto.

Lentokoneen arvo saattaa olla suurempi myytävinä osina kuin liikennöivänä koneena. Ilmailualan palveluja tarjoavan brittiläisen Air Salvage Internationalin mukaan purettavien koneiden keskimääräinen ikä on noin 18 vuotta.

Ylivoimaisesti suurin jälleenmyyntiarvo on lentokoneen moottoreilla, mutta tilausta on kaikenlaisille osille. Lentokoneesta voidaan irrottaa ja myydä jopa yli tuhat erilaista osaa.

Esimerkiksi istuimet ja kyltit saattavat kiinnostaa lentoyhtiöiden lisäksi myös yksityishenkilöitä kuten ilmailuharrastajia tai keräilijöitä.

Kun lentokoneesta on riisuttu pois kaikki osat, jotka voidaan käyttää uudelleen, saatetaan osaa rungosta hyödyntää esimerkiksi koulutusyksiköissä. Lopuksi jäljelle jäävästä koneesta eritellään kaikki metallit, muovit ja nesteet kierrätykseen.

Jos lentokoneen kohtalo on vielä avoinna, saatetaan se lentää niin kutsutuille säilytyskentille. Euroopasta tällaisia löytyy muun muassa Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Espanjasta.

Lentokoneita on keksitty hyödyntää hotelli- ja ravintola-alalla

Joskus lentokoneille löytyy aivan uudenlainen elämä sen jälkeen, kun lennot on lennetty. Tukholmassa Arlandan lentokentällä voi majoittua Boeing 747 -koneessa, joka oli aikoinaan Pan Amin käytössä. Mielenkiintoisin huone löytyy ohjaamosta.

Myös Costa Ricassa on entiseen lentokoneeseen rakennettu hotelli. Manuel Antonion kansallispuistossa vanha Boeing 727 -kone on nostettu 15 metrin korkeuteen matkailijoita varten.

Bangkokissa vuonna 2017 avattu urbaani markkinapaikka Chang Chui on keksinyt herättää kävijöiden mielenkiinnon tuomalla alueelle käytöstä poistetun lentokoneen. Koneessa toimii ravintola.

Balilla puolestaan on kaksikin kappaletta hylättyjä lentokoneita, joiden oli tarkoitus muuttua ravintoloiksi. Hankkeet jäivät kuitenkin kesken, ja koneet ihmetyttävät nyt lomasaarella.

Lue myös: Onko lentokoneen iällä merkitystä? Näillä 10 yhtiöllä on vanhimmat koneet

Lähde: CNN
Kuva: Jumbo Stay

Päivitetty: 24.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia