hero taustakuva

Näiden tuttujen yhtiöiden lennoilla sinäkin matkustat, mutta tunnetko niiden taustat? 6 yhtiön tarinat

Finnair artikkelin kuva
Lennot
Tiedätkö, miten kauan käyttämäsi lentoyhtiö on ollut toiminnassa? Tutustu kuuden yhtiön taustoihin.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.03.2020
facebook   whatsapp

1. Finnair, alkujaan Aero

Kun Finnair perustettiin vuonna 1923, ei nykyisestä nimestä ollut vielä tietoakaan. Yhtiö tunnettiin nimellä Aero ja se lensi Helsingin Katajanokalta vesilentokoneilla, jotka varusteltiin kesällä kellukkeilla ja talvella suksilla. Vesilennot päättyivät vuonna 1936.

Yhtiön osake-enemmistö siirtyi Suomen valtiolle vuonna 1946. Nimeä Finnair alettiin käyttää jo 50-luvun alkupuolella, mutta virallisesti muutos tehtiin vasta 1968. Ensimmäinen kaukoreitti avattiin vuotta myöhemmin New Yorkiin, mutta se sisälsi kaksi pysähdystä Euroopassa. Vuonna 1976 Bangkokiin lennettiin jo suorin lennoin.

Tänäkin päivänä Finnairilla on erityisen kattava reittiverkosto Euroopan lisäksi nimenomaan Aasiassa, jonne on suoria lentoja 19 eri kohteeseen. Finnair on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä.

Lue myös: Finnairin kaikissa koneissa on perustajan nimikirjain – tiedätkö mistä sen löytää? Lue 10 faktaa

2. Nopeasti kasvava Norwegian

Viimeisen vuosikymmenen aikana suomalaisia kuljettaneesta Norwegianista ei Suomessa oltu 90-luvulla vielä kuultukaan. Yhtiö kuitenkin perustettiin jo vuonna 1993, jolloin se alkoi liikennöidä kotimaanlentoja Norjan länsiosassa.

Halpalentoyhtiön malliin Norwegian siirtyi vuonna 2002, mutta sen ensimmäiset lennot pysyttelivät edelleen Norjan rajojen sisäpuolella. Muutaman vuoden sisällä tukikohtia avattiin Puolaan ja Ruotsiin.

Norwegian
Norwegian lentää kaupunkien lisäksi myös rantakohteisiin, joihin on perinteisesti tehty pakettimatkoja.

Suomesta Norwegian alkoi liikennöidä vuonna 2010. Ensimmäisenä avattiin reitit Osloon ja Tukholmaan, mutta verkosto laajeni nopeasti. Kesällä 2020 yhtiöllä on Suomesta yli 30 suoraa reittiä kotimaan ja Euroopan kohteisiin.

Rivakkaan tahtiin kasvanut Norwegian on avannut Suomen ulkopuolelta lukuisia kaukoreittejä muun muassa Yhdysvaltoihin, Thaimaahan ja Argentiinaan. Viime vuosina on uutisoitu paljon myös yhtiön talousvaikeuksista.

3. Kolmen maan SAS

Tiesitkö, että SAS on kolmen eri maan kansallinen lentoyhtiö? Yhtiö syntyi vuonna 1946, kun Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansalliset lentoyhtiöt yhdistyivät. Nimeksi sille annettiin Scandinavian Airline Systems.

Jo ensimmäisenä vuotenaan SAS alkoi liikennöidä mannertenvälisiä lentoja Tukholmasta New Yorkiin. 60-luvulla yhtiö alkoi avata myös hotelleja. Näistä ensimmäinen oli Kööpenhaminan 22-kerroksinen SAS Royal Hotel, jonka suunnitteli Arne Jacobsen. Nykyään sama hotelli toimii nimellä Radisson Collection Royal Hotel.

Yhteensä yhtiöllä on nykyään reittejä yli sataan kohteeseen. Suomesta SAS liikennöi Pohjoismaihin ja Euroopan kohteisiin, joista pääsee vaihtoyhteyksillä Yhdysvaltoihin ja Aasiaan.

4. Laadulla ratsastava Qatar Airways

Kun Qatar Airways aloitti lennot Helsingistä Dohaan vuonna 2016, se toi kilpailua monille kaukoreiteille. Qatarin kautta lennetään Suomesta esimerkiksi Thaimaahan, Balille, Malediiveille ja Australiaan.

Vuonna 1994 perustettu lentoyhtiö oli ensin pieni alueellinen toimija, kunnes se lanseerattiin uudelleen vuonna 1997. Syntyi yksi ilmailualan suurimmista menestystarinoista. Qatar Airways ylpeilee olevansa yksi nuorimmista lentoyhtiöistä, joka liikennöi kuudelle mantereelle.

Yhtiön bisnesluokka on valittu Skytraxin äänestyksessä monena vuonna maailman parhaaksi, minkä lisäksi se on voittanut useamman kerran parhaan lentoyhtiön palkinnon.

5. Wizz Air vie eksoottiisiin kohteisiin Euroopassa

Ison mediahuomion ansiosta lähes kaikki innokkaat matkailijat ovat kuulleet jotain irlantilaisesta Ryanairista. Monet muut Suomestakin liikennöivät halpalentoyhtiöt ovat tuntemattomampia.

Turun lentokentältä pääsee unkarilaisen Wizz Airin lennoilla Puolan Krakovaan, Gdanskiin ja Varsovaan, Liettuan Kaunasiin sekä Pohjois-Makedonian Skopjeen. Monille yhtiö on kuitenkin vieras.

ShutterstockWizz Airin kohteet Suomesta
Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen pääsee Turusta suorin lennoin.

Halpalentoyhtiö perustettiin vuonna 2003. Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että se oli valmis aloittamaan toimintansa vain kolmessa kuukaudessa. Ensimmäinen lento liikennöitiin Puolan Katowicesta Lontooseen vuonna 2004. Ajoitus oli otollinen: elettiin aikaa, jolloin sekä Puola että Unkari olivat liittyneet EU:hun. Nykyään Wizz Air lentää yli 40 eri maahan.

6. Maailman suurin lentoyhtiö American Airlines

Matkustajien ja näiden lentämien kilometrien määrässä mitattuna American Airlines on tällä hetkellä maailman suurin lentoyhtiö. Se on perustanut Oneworld -lentoallianssin, johon myös Finnair kuuluu.

Codeshare-lentojen takia yhtiö on tuttu monille suomalaismatkustajille: joskus Finnairin kautta ostetun lennon saattaa liikennöidä American Airlines.

Kun yhtiö perustettiin vuonna 1930, se yhdisti yli 80 pientä lentoyhtiötä, mikä kuulostaa huimalta luvulta. Myöhemmin tärkeimpiä fuusioitumisia ovat olleet yhdistyminen Trans World Airlinesin kanssa vuonna 2001 ja US Airwaysin kanssa vuonna 2013. Jälkimmäinen teki American Airlinesista maailman suurimman lentoyhtiön.

Tänän päivänä yhtiö lentää Yhdysvalloista 350 kohteeseen 50 eri maassa.

Lue myös: Arvaatko, mitkä ovat maailman 8 vanhinta lentoyhtiötä? Katso kuinka monella olet matkustanut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Matkustajien ja näiden lentämien kilometrien määrässä mitattuna American Airlines on tällä hetkellä maailman suurin lentoyhtiö. Se on perustanut Oneworld -lentoallianssin, johon myös Finnair kuuluu.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.