Kuva: Shutterstock
Mitä tapahtuu, kun lentokone katoaa?

Miten toimitaan, kun lentokone katoaa? Nämä asiat on tehtävä nopeasti hyytävässä tilanteessa

Lentokoneen katoaminen on ilmailualan karmivin tilanne. Miten asiaa lähdetään selvittämään?

Mitä tapahtuu, kun lentokone katoaa?

Olisi helppoa kuvitella, että lentokoneen katoaminen olisi nykyteknologian aikakaudella mahdotonta. Harvinaisilta tragedioilta ei kuitenkaan vältytä tänäkään päivänä.

Ensimmäiset pahat ennusmerkit ovat lentokoneen katoaminen tutkasta sekä yhteydenpidon loppuminen lennonjohdon kanssa, selvittää 30 vuotta ilmailuturvallisuuden alalla työskennellyt amerikkalaisprofessori Jeffrey Price. Lennonjohtajien on reagoitava tilanteeseen välittömästi.

Ensiksi yhteyttä otetaan seuraavaan koneen reitin varrella olevaan lennonjohtotorniin, josta selvitetään, näkyykö kone tutkassa. Jos mikään lähialueen lennonjohtotorneista ei saa yhteyttä koneeseen, lähetetään tieto asiasta myös lentokentälle, jonne kone on matkalla.

Koneen katoamisen havaitseminen riippuu alueesta. Vilkkaalla reitillä ei mene montaakaan hetkeä, ennen kuin asia käy ilmi. Syrjäisemmillä reiteillä tähän voi mennä Pricen mukaan jopa 10–15 minuuttia. Merien yli lennettäessä lentokoneelta odotetaan säännöllistä yhteydenpitoa lennonjohtotorniin.

Etsintöjen aloittamisen kanssa ei aikailla, vaan esimerkiksi armeijan koneet ja laivat valjastetaan tehtäviin. Lentoalueesta riippuen konetta etsitään sekä ilmasta, maasta että vesiltä. Muita reitillä lentäviä koneita tiedotetaan asiasta.

Etsinnät voivat kestää vuosia

Katoamistapausten tutkinnan ja tiedotuksen päätukikohta on yleensä lentokenttä, johon kone oli matkalla. Sieltä käsin myös hoidetaan tiedotus tapahtuneesta matkustajien omaisille ja medialle.

Päävastuu tutkinnasta on yleensä maalla, johon kadonnut lentokone on rekisteröity tai johon se on lentämässä. Apua saadaan kuitenkin lähes varmasti ympäri maailmaa – jo siitä syystä, että matkustajakoneessa on usein monia eri kansallisuuksia.

Tutkintaryhmä selvittää kaikkia mahdollisia katoamiseen liittyviä tekijöitä. Tällaisia ovat muun muassa sää, lentokoneen kunto ja samassa konetyypissä esiintyneet ongelmat sekä lentäjän taustat. Kaikki muistavat Germanwingsin koneen tahallisen putoamisen vuonna 2015.

Etsinnät ja tutkintaprosessi voivat jatkua niin kauan, kun tapaus ei ole selvinnyt. Tästä esimerkkinä on mysteeriksi jäänyt Malaysia Airlinesin lento MH370, joka katosi vuonna 2014.

Yleensä syyt selviävät kuitenkin siinä vaiheessa, kun koneen runko ja musta laatikko löydetään.

Videon avulla suoraan kapteenin paikalle

Video paljastaa, mitä lentokoneen matkustamossa tapahtuu lennon aikana. Video on siitä erikoinen, että se ei näytä matkustamon tapahtumia ainoastaan yhdestä kuvakulmasta, vaan katsoja voi itse päättää, mitä kulmaa hän tarkkailee.

Sveitsiläisen Swissin tunnin mittaisella lennolla Zürichistä Geneveen kuvattu video näyttää ohjaamon tapahtumat koneen rullatessa lentokentällä sekä nousun, lennon ja laskeutumisen aikana. Video tarjoaa 360-asteisen näkymän Airbus A320 -lentokoneen ohjaamoon.

Noin viiden minuutin mittaisen videon aikana katsoja voi tiirailla ohjaamon tapahtumia, seurata lentäjien toimintaa sekä katsella maisemia. Videon interaktiivinen ominaisuus antaa katsojalle vapaat kädet pyörittää kameraa haluamaansa kohteeseen.

Katso video ja kokeile, miltä tuntuu istua lentokapteenin paikalla!

Lue myös: Mikä on lentokoneen musta laatikko, jota etsitään onnettomuuden jälkeen? 5 nopeaa faktaa

Lähde: The Telegraph
Video: Youtube/Blick
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 3.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia