hero taustakuva

Miten lentolipusta voi löytyä koodi SEX tai LOL? Nämä ovat lentokenttien 10 oudointa lyhennettä

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Lentokenttien lyhenteet ovat joskus tahattoman huvittavia. Oletko törmännyt näihin?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 17.09.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Mikä on IATA-koodi?

Kaikilla lentokentillä on virallisen nimensä lisäksi kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n valitsema lyhenne. IATA-koodi koostuu kolmesta kirjaimesta, ja se näkyy esimerkiksi lentolipuissa ja matkatavaratarroissa.

Usein IATA-koodit ovat helppoja ja yksiselitteisiä: Helsinki-Vantaan koodi on HEL, Melbournen lentokentän koodi on MEL ja New Yorkin John F. Kennedyn lentokentän koodi on JFK. Aina ne eivät ole kuitenkaan täysin arvattavissa.

X-kirjain esiintyy joissakin koodeissa siitäkin huolimatta, ettei lentokentän tai kohteen nimessä ole sitä lainkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Los Angeles (LAX) ja Riika (RIX).

Uutissivusto News.com.au kertoo X-kirjainta käytettävän usein ikään kuin ylimääräisenä kirjaimena. Ennen 1930-lukua koodit olivat kaksikirjaimisia, ja uudistuksen myötä joihinkin näistä lisättiin loppuun X.

Osa IATA-koodeista taas on huvittavia, härskejä tai jopa vähän karmivia. Katso alta kymmenen erikoista esimerkkiä!

1. Helsinki Airport (HEL)

Kotoinen Helsinki-Vantaan lentokenttä tunnetaan lyhenteellä HEL, jonka olet todennäköisesti nähnyt monta kertaa omassa lentolipussasi. Koodi on hauska englanninkielisille matkustajille, sillä se kuulostaa samalta kuin helvettiä tarkoittava sana hell.

Lue myös: Finnairin lento 666 ”helvettiin” perjantaina 13. päivä ei jäänyt huomaamatta maailmalla

2. Derby Field (LOL)

Lentokenttäkoodien joukosta voi bongata myös nettikielen vakiintuneita lyhenteitä. Saatat ehkä ihmetellä, miksi Derby Fieldin lyhenne on LOL, mutta asia selittyy sillä, että kenttä sijaitsee Lovelock-nimisessä paikassa Yhdysvaltojen Nevadassa. Viestitellessä samaa lyhennettä käytetään kuvaamaan huvittunutta reaktiota (laughing out loud).

3. Cibao Airport (STI)

Dominikaanisessa tasavallassa sijaitsevalle Cibaon lentokentälle saapuvat matkustajat saattavat ihmetellä, miksi kentän koodi on STI. Samaa lyhennettä käytetään englannin kielessä sukupuolitaudeista.

4. Fresno Yosemite Airport (FAT)

Fresno Yosemite International Airport on lähinnä Yosemiten kansallispuistoa sijaitseva lentokenttä Kalifornian Fresnossa. IATA-koodi saattaa kirvoittaa matkustajilta muutaman hymyn: se tarkoittaa nimittäin englanniksi lihavaa.

5. Sembach Kaserne (SEX)

Aikuisenkin matkustajan voisi olla vaikea olla naurahtamatta lentokentän lyhenteelle nimeltä SEX eli seksi. Koodi viittaa Sembach Kasernen lentokenttään Saksassa. Paikka on toiminut Yhdysvaltojen armeijan lentotukikohtana, eikä sinne liikennöi matkustajakoneita. Lyhenne tulee ajalta, jolloin paikasta käytettiin nimeä Sembach Annex.

6. Fukuoka Airport (FUK)

Japanissa ollaan kohteliaita ja asiallisia. Siksi onkin erityisen silmiinpistävää, että Fukuokan lentokentän lyhenne FUK kuulostaa englannin kielessä kirosanalta tai roisilta verbiltä.

7. Singapore Changi (SIN)

Maailman parhaaksi lentokentäksi monena vuonna valittu Singapore Changi tunnetaan IATA-koodilla SIN. Tämä tarkoittaa englanniksi syntiä.

8. Dickinson Theodore Roosevelt Regional Airport (DIK)

Pohjois-Dakotan osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva pieni Dickinson Theodore Rooseveltin lentokenttä on onnistunut nappaamaan itselleen härskiltä kuulostavan lyhenteen. Ääneen lausuttuna DIK kuulostaa täysin samalta kuin englanninkielinen slangisana penikselle.

Tiesitkö muuten, että kotimaisella Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä on sama hassu ongelma (KOK)?

9. Funafati Airport (FUN)

Tuvalun pieneen saarivaltioon Tyynellemerelle saapuvilla matkustajilla on lupa odottaa onnistunutta lomaa. Jo lentokentän lyhennekin sanoo FUN (hauska).

10. Arrachart Airport (DIE)

Olisikohan Madagaskarin saarivaltiossa sijaitseva Arrachartin lentokenttä voitu lyhentää millään muulla kirjainyhdistelmällä kuin DIE, joka tarkoittaa englanniksi “kuole”?

Lue myös: Miten nämä 10 lentokenttää saivat oudot nimensä? Pahaenteisimmät nostavat kylmän hien otsalle

Lähde: Daily Mail, The Independent, News.com.au
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.